Το μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς

μπαχαρικό καρκίνος

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι ένα συγκεκριμένο μπαχαρικό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου όταν εντάσσεται τακτικά στη διατροφή. Η έρευνα δείχνει ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, καθιστώντας το ένα ισχυρό σύμμαχο για την προστασία της υγείας.

Το σύμπτωμα στο κεφάλι που μπορεί να σχετίζεται με την κατανάλωση κουρκουμά

Το μπαχαρικό που σύμφωνα με τους ειδικούς φημίζεται για την αντικαρκινική του δράση

Οι παγκόσμιες προβλέψεις για τις διαγνώσεις καρκίνου δείχνουν σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια, καθώς μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι τα νέα περιστατικά θα ξεπεράσουν τα 26 εκατομμύρια ετησίως, ενώ η συνολική επικράτηση θα υπερβεί τα 100 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Frontiers.

Παρά τη μείωση της παγκόσμιας θνησιμότητας κατά 14,8% λόγω βελτίωσης στην πρόληψη και θεραπεία, η επιβάρυνση του καρκίνου συνεχίζει να αυξάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε χώρες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού δείκτη, όπου οι ανισότητες ως προς τη έγκαιρη διάγνωση και την πρόσβαση σε περίθαλψη παραμένουν μεγάλες.

Οι συχνότερες μορφές είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού, ενώ και το ενδεχόμενο επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19 στη μακροπρόθεσμη εξέλιξη του καρκίνου παραμένει υπό διερεύνηση.

«Τα πιο ισχυρά δεδομένα δείχνουν ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει θρεπτική διατροφή, τακτική άσκηση, αποφυγή του καπνίσματος και περιορισμό του αλκοόλ, είναι ο πιο αποτελεσματικός και ερευνητικά τεκμηριωμένος τρόπος για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου», αναφέρει η ογκολόγος Tingting Tan, M.D., Ph.D.

Όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή, μην υποτιμάτε τη δύναμη των μικρών αλλαγών. Όπως το να προσθέσετε κουρκουμά στα φαγητά και τα ροφήματά σας. Οι ειδικοί υγείας λένε ότι αυτό το έντονα κίτρινο μπαχαρικό είναι ένας εύκολος και γευστικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Και η επιστήμη συμφωνεί.

Απώλεια βάρους: Το καλύτερο συμπλήρωμα διατροφής για να αδυνατίσετε – Ιδανικό για διαβητικούς, σύμφωνα με νέα μελέτη

Πώς ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου

Ας δούμε πιο αναλυτικά τα εξαιρετικά οφέλη αυτού του χρυσού μπαχαρικού.

Μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή, όπως η ερυθρότητα και το πρήξιμο που εμφανίζονται όταν κόβεστε από ένα φύλλο χαρτιού, είναι ένα φυσιολογικό μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού μας. Ωστόσο, υπερβολική φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής, ειδικά όταν γίνεται χρόνια, εξηγεί η Pam Hartnett, M.P.H., RDN.

«Οι σύντομες εξάρσεις φλεγμονής είναι ευεργετικές γιατί βοηθούν το σώμα να επουλωθεί από έναν τραυματισμό», επισημαίνει. «Αλλά όταν η φλεγμονή παραμένει για πολύ καιρό, δημιουργεί ένα περιβάλλον στο οποίο ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί πιο εύκολα».

Εδώ είναι που παρεμβαίνει ο κουρκουμάς. «Μειώνοντας αυτή τη χρόνια φλεγμονή, ο κουρκουμάς βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει τη δουλειά του: να εντοπίζει και να απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα πριν εξελιχθούν σε καρκινικά», σημειώνει η Hartnett.

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν φάτε κουρκουμά και ιχθυέλαιο;

Προστατεύει τα κύτταρα

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα σας παράγει φυσικά ασταθείς ενώσεις, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Ωστόσο, η χρόνια υπερβολική παραγωγή ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα και το DNA τους. Ευτυχώς, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως ο κουρκουμάς, μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα σας περιορίζοντας τη ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες.

Αν αναρωτιέστε τι το κάνει τόσο ισχυρό, η έρευνα δείχνει μια ένωση στον κουρκουμά που ονομάζεται κουρκουμίνη.

«Η κουρκουμίνη δρα σαν αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας προληπτικά τα κύτταρα από τη βλάβη στο DNA που μπορεί να οδηγήσει σε μεταλλάξεις», αναφέρει η Victoria Whittington, RDN.

Επιπλέον, η αντιοξειδωτική δράση της κουρκουμίνης μπορεί να δυσκολέψει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

«Δρα σαν ένα εμπόδιο, καθιστώντας δυσκολότερο για τα κατεστραμμένα κύτταρα να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν όγκους», εξηγεί η Hartnett.

Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου

Μαθαίνουμε όλο και περισσότερο ότι η υγεία του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο σχεδόν σε κάθε πτυχή της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένων των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. Η έρευνα δείχνει ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου ενισχύοντας την υγεία των καλών βακτηρίων του εντέρου. Πώς ακριβώς;

«Ένα πιο υγιές μικροβίωμα ενδυναμώνει το εντερικό τοίχωμα, βελτιώνει την πέψη, μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό», αναφέρει η Hartnett. «Όλα αυτά τα οφέλη συνεργάζονται για να κάνουν το σώμα πιο ανθεκτικό απέναντι στον καρκίνο».

Όσο ενθαρρυντικό κι αν είναι αυτό, οι περισσότερες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί σε κύτταρα ή σε ζώα. Έτσι, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους. Στο μεταξύ, υπάρχουν ήδη πολλοί καλοί λόγοι για να απολαύσετε τον κουρκουμά.

7 φυσικές τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Συμβουλές για να εντάξετε τον κουρκουμά στη διατροφή σας

Αυτό το έντονα κίτρινο μπαχαρικό ταιριάζει καλά τόσο με γλυκά όσο και με αλμυρά πιάτα, επομένως είναι μια γευστική προσθήκη σε κάθε λογής φαγητά και ροφήματα. Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε:

Συνδυάστε το με υγιεινό λίπος: Ο κουρκουμάς είναι λιποδιαλυτός, που σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται λίπος για να το απορροφήσει, εξηγεί η Whittington. Για μέγιστο όφελος, συνιστά να τον χρησιμοποιείτε σε συνταγές που περιέχουν κάποιο είδος λίπους, όπως ελαιόλαδο, λάδι αβοκάντο ή γάλα καρύδας.

Δοκιμάστε το σε γλυκές γεύσεις: Ναι, ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γλυκά!

«Δοκιμάστε να ανακατέψετε κουρκουμά στο oatmeal μαζί με κανέλα και μέλι για ένα χρυσαφένιο πρωινό μπολ ή προσθέστε ένα κουταλάκι στο banana bread ή τα muffins για μια ζεστή, γήινη γεύση», αναφέρει η Hartnett.

Πασπαλίστε το στα καθημερινά σας πιάτα: Ο κουρκουμάς έχει ήπια, πιπεράτη γεύση που ταιριάζει καλά σε όλα, από scrambled eggs μέχρι ψητά λαχανικά, σούπες και bowls με δημητριακά.

Δώστε χρώμα στα αγαπημένα σας δημητριακά: Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε quinoa ή καστανό ρύζι, προσθέστε λίγο κουρκουμά στο νερό μαγειρέματος. Εκτός από την αντικαρκινική του δράση, θα δώσει στο φαγητό σας ένα όμορφο, χρυσαφένιο χρώμα. Για ένα αρωματικό και νόστιμο χρυσό ρύζι, η Tracy Colin, M.S., RDN, LD προτείνει να προσθέσετε κουρκουμά στο λευκό ρύζι, μαζί με λίγο σκόρδο και μαύρο πιπέρι.

Χτυπήστε το σε ροφήματα: Το golden milk, φτιαγμένο από κουρκουμά, γάλα ζωικής ή φυτικής προέλευσης, μαύρο πιπέρι και μια σταγόνα μέλι, είναι ένας χαλαρωτικός τρόπος να απολαύσετε αυτό το ισχυρό μπαχαρικό, αναφέρει η Whittington.

Το χρυσό μείγμα μπαχαρικών που καταπολεμά τη φλεγμονή και τον καρκίνο και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

«Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο σε smoothies ή τσάι», προσθέτει.

Πηγές: BioMedicine, Frontiers, Frontiers in Nutrition, Health Sciences Reviews 

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top