Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του παχέος εντέρου

φρούτο
 • Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.
 • Περιέχουν διάφορους τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των αμινών.
 • Οι μπανάνες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα νεφρά σας.
 • Οι μπανάνες μερικές φορές αναφέρονται ως η τέλεια τροφή για τους αθλητές.

Είναι ένα από τα πιο υγιεινά και δημοφιλή φρούτα. Είναι γεμάτο με βασικά θρεπτικά συστατικά και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για μία σωστή διατροφή.

Το φρούτο αυτό κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά πλέον αναπτύσσεται σε πολλά θερμά κλίματα σε όλο τον κόσμο.

Περιέχει φυτικές ίνες και πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Βελτιώνει την πέψη και την υγεία της καρδιάς σας, χάρη στις φυτικές ίνες και την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Μπορείτε να το καταναλώσετε όλες τις ώρες της μέρας και αποτελεί εξαιρετική προσθήκη στο γιαούρτι, τα δημητριακά ή τα smoothies. Ταιριάζει απίστευτα με ψωμί ολικής άλεσης και φυστικοβούτυρο, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη σε διάφορες γλυκές συνταγές.

Μπανάνα

Το σούπερ φρούτο είναι η μπανάνα η οποία έχει πολλά οφέλη για την υγεία και αξίζει μία θέση στη διατροφή σας.

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία:

 1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
 2. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
 3. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
 4. Βοηθά στην απώλεια βάρους
 5. Προστατεύει την καρδιά
 6. Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά
 7. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη όταν είναι άγουρη
 8. Κάνει καλό στα νεφρά
 9. Μειώνει τις μυϊκές κράμπες

1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Οι μπανάνες περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, νερό, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, νιασίνη, χαλκό, κάλιο και μαγνήσιο.

2. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας μετά τα γεύματα και στη ρύθμιση της όρεξής σας επιβραδύνοντας την εκκένωση του στομάχου σας.

Αυτό σημαίνει ότι, παρά την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, οι μπανάνες μπορεί να μην προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη.

3. Βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

Το ανθεκτικό άμυλο, ο τύπος φυτικών ινών που βρίσκεται στις άγουρες μπανάνες, είναι ένα πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά διαφεύγουν της πέψης και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου γίνονται τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (προβιοτικά).

Επιπλέον, η πηκτίνη – μια φυτική ίνα που βρίσκεται τόσο στις ώριμες όσο και στις άγουρες μπανάνες – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και να μαλακώσει τα κόπρανα.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η πηκτίνη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Οι μπανάνες έχουν σχετικά λίγες θερμίδες – λίγο πάνω από 100 θερμίδες σε μια μέση μπανάνα – αλλά είναι θρεπτικές και χορταστικές.

Είναι επίσης γεμάτες με φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως μειώνετε τη συχνότητα και το μέγεθος των γευμάτων σας και χάνετε πιο εύκολα βάρος.

5. Προστατεύει την καρδιά

Το κάλιο που έχει η μπανάνα είναι ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς και ειδικά για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης. Μια μελέτη έχει δείξει ότι το κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 27%.

Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, ένα άλλο σημαντικό μέταλλο για την υγεία της καρδιάς.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου (υπομαγνησιαιμία) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό από αυτό το μέταλλο είτε από τη διατροφή σας είτε από συμπληρώματα.

6. Είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές διαιτητικών αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση.

Περιέχουν διάφορους τύπους ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των αμινών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη των οξειδωτικών βλαβών στα κύτταρά σας που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Εάν δεν καταναλώνετε αρκετά αντιοξειδωτικά, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν βλάβη εάν τα επίπεδά τους γίνουν αρκετά υψηλά στο σώμα σας.

7. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη όταν είναι άγουρη

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου σε αρκετές χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάνοντας το σώμα σας πιο ευαίσθητο στην ορμόνη ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

8. Κάνει καλό στα νεφρά

Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία των νεφρών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ως μεγάλη διατροφική πηγή καλίου, οι μπανάνες θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών σας.

Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα με χρόνια νεφρική νόσο σε αρχικό στάδιο, συνέδεσε το κάλιο με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και βραδύτερη εξέλιξη της νεφρικής νόσου.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα που έχουν νεφροπάθεια σε προχωρημένο στάδιο ή υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καλίου. Εάν ανήκετε σε μία από αυτές τις κατηγορίες, μιλήστε με τον ιατρό σας.

9. Μειώνει τις μυϊκές κράμπες

Οι μπανάνες μερικές φορές αναφέρονται ως η τέλεια τροφή για τους αθλητές. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα μαζί με κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία δρουν ως ηλεκτρολύτες.

Χάνετε ηλεκτρολύτες μέσω του ιδρώτα σας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Η αναπλήρωση του οργανισμού σας με κάλιο και μαγνήσιο μετά την εφίδρωση μπορεί να μειώσει τις μυϊκές κράμπες και τον πόνο που σχετίζονται με την άσκηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μπανάνες είναι μία εξαιρετική διατροφή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Παραπομπές

 1. Resistant starch ameliorated insulin resistant in patients of type 2 diabetes with obesity: a systematic review and meta-analysis
 2. Dietary potassium regulates vascular calcification and arterial stiffness
 3. The global epidemiology of hypertension
 4. The Health Benefits of Dietary Fibre
 5. Pectin Oligosaccharides Ameliorate Colon Cancer by Regulating Oxidative Stress- and Inflammation-Activated Signaling Pathways
 6. Production, application and health effects of banana pulp and peel flour in the food industry
Scroll to Top