Ο αντιγηραντικός χυμός που ενισχύει την καρδιά και προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις

αντιγηραντικός χυμός

Υπάρχουν διάφορα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του συγκεκριμένου χυμού, όπως η πρόληψη λοιμώξεων και της οξειδωτικής βλάβης που σχετίζεται με την ηλικία. Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί

Ο χυμός από ένα φρούτο που ανήκει στην ομάδα των μούρων μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση και να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ουρολοιμώξεις.

Ο χυμός κράνμπερι και τα οφέλη του:

Αναστρέφει τη γήρανση του οργανισμό

Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτική βλάβη. Μάλιστα, Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της οξειδωτικής βλάβης και προβλημάτων υγείας, όπως:

Μερικές από τις ουσίες που βρίσκονται στον χυμό κράνμπερι είναι αντιοξειδωτικά ή ενώσεις που καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Η παρουσία αντιοξειδωτικών σημαίνει ότι τα κράνμπερι και ο χυμός τους μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βλαβών στους ιστούς του σώματος που σχετίζονται με την ηλικία.

Στο πλαίσιο μελέτης του 2011 διαπιστώθηκε ότι οι ουσίες στα κράνμπερι έχουν καλύτερη αντιοξειδωτική δράση όσο χαμηλότερο ήταν το pH τους. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα μούρα ήταν σημαντικά πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά από τον χυμό κράνμπερι, αν και ο χυμός κράνμπερι εξακολουθούσε να προσφέρει ορισμένα οφέλη.

Συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

Μελέτες δείχνουν ότι διάφορα συστατικά στον χυμό κράνμπερι μπορεί να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς. Τα κράνμπερι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που μπορεί να υποστηρίξουν την καρδιακή λειτουργία. Μια μελέτη του 2011 σε γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο διαπίστωσε ότι ο χυμός κράνμπερι αύξησε τα αντιοξειδωτικά συστατικά στο πλάσμα του αίματος. Οι άνθρωποι που έπιναν χυμό κράνμπερι είχαν επίσης χαμηλότερη λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL). Η LDL είναι γνωστή ως η «κακή» χοληστερόλη.

Μια άλλη μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι ο χυμός κράνμπερι θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία ατόμων με στεφανιαία νόσο. Η μέση ταχύτητα κύματος παλμού καρωτίδας-μηριαίας αρτηρίας, που είναι ένας τρόπος μέτρησης της ακαμψίας των αρτηριών, μειώθηκε μεταξύ των ατόμων στη μελέτη που έπιναν ένα εργαστηριακό παρασκεύασμα χυμού κράνμπερι.

Τα κράνμπερι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες που μπορεί να υποστηρίξουν την καρδιακή λειτουργία.

Είναι χρήσιμος στη θεραπεία ή πρόληψη ουρολοίμωξης (UTI)

Τα αντιβακτηριακά αποτελέσματα του χυμού κράνμπερι θεωρείται ότι μειώνουν τη συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων σε ποντίκια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017 στο Frontiers in Microbiology. Η μείωση της συχνότητας της ουρολοίμωξης θεωρείται ότι οφείλεται στην ικανότητα των αντιβακτηριακών ιδιοτήτων να μειώνουν τον αποικισμό της Escherichia coli στην ουροδόχο κύστη. Το βακτήριο, το οποίο είναι περισσότερο γνωστό ως E. coli, είναι η αιτία των περισσότερων ουρολοιμώξεων.

 

Μια μελέτη του 2016, που αναφέρθηκε στο Alternative Therapies in Health and Medicine, έδειξε λιγότερες βακτηριακές λοιμώξεις σε καλλιέργειες ούρων αγοριών με περιτομή που έπιναν χυμό κράνμπερι και είχαν προηγουμένως επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν εικονικό φάρμακο και εκείνους που είχαν κάνει περιτομή και οι οποίοι έπιναν επίσης το εικονικό φάρμακο. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός κράνμπερι μπορεί να είναι ευεργετικός κατά της ανάπτυξης βακτηριακών παθογόνων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top