Ο αρχαίος ξηρός καρπός που χαρίζει νεανικό δέρμα και δυναμώνει την καρδιά και το μυαλό μας

Ξηρός καρπός

Αυτός ο ξηρός καρπός ξεχωρίζει όχι μόνο για τη διατροφική του αξία και την απολαυστική γεύση του, αλλά για τα αναρίθμητα οφέλη του στην υγεία

Τα διατροφικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ξηρού καρπού τον καθιστούν πολύτιμο. Δείτε γιατί πρέπει να τον εντάξετε στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

Τα καρύδια είναι γνωστά από την αρχαία Ελλάδα για την συμβολή τους στην υγεία αλλά και στην διατροφή μας. Γνωρίστε τα οφέλη τους:

Συμβάλλουν στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας

Τα καρύδια είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδιαίτερα άλφα-λινολενικό οξύ (ALA), που συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Circulation διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν περίπου δύο μερίδες καρύδια ημερησίως μείωσαν τα επίπεδα της LDL τους.

Η ενσωμάτωση σε μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και προτείνεται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Ενισχύουν τον εγκέφαλό μας

Η θετική επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται στα καρύδια επεκτείνεται στις γνωστικές λειτουργίες, αφού υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης που σχετίζεται με την ηλικία. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή τους συνδέεται με βελτιωμένη μνήμη και συγκέντρωση.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε, τα καρύδια καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου χρόνιων ασθενειών.

Αποτελούν σύμμαχο στη διαχείριση βάρους

Παρά την ενέργεια που μας παρέχουν, τα καρύδια συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους μέσω ενός συνδυασμού πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών, προάγοντας την αίσθηση του κορεσμού και ενδεχομένως μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα καρύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες λόγω των ενώσεων που περιέχουν όπως είναι οι πολυφαινόλες και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, που συνδέεται με διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Έχουν πιθανώς αντικαρκινική δράση

Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να παρουσιάζουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η ενσωμάτωση των καρυδιών σε μια διατροφή που επικεντρώνεται στην πρόληψη του καρκίνου μαζί με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να είναι επωφελής.

Συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Τα καρύδια πιθανώς ενισχύουν τη δυνατότητα βελτίωσης του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, αφού με τις φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά τους φαίνεται να συμβάλλουν στην ενισχυμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ή όσα διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη, η ενσωμάτωση των καρυδιών σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική.

Συμβάλλουν στην υγεία των οστών

Τα απαραίτητα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φώσφορος που βρίσκονται στα καρύδια συμβάλλουν στην υγεία των οστών.

Η ενσωμάτωση των καρυδιών σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τα οστά είναι επομένως χρήσιμη.

Χαρίζουν λάμψη στο δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των καρυδιών  έχουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές, χαρίζοντας υγιές και λαμπερό δέρμα. Η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη Ε παίζει περαιτέρω ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top