Γογγύλι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

λαχανικό γογγύλια

Είναι ένα λαχανικό που μπορούμε να καταναλώσουμε ωμό ή μαγειρεμένο. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ασβεστίου.

Τί είναι το γογγύλι

Το γογγύλι, ή αλλιώς ρέβα, είναι ένα λαχανικό που καλλιεργείται για τη λευκή, σαρκώδη ρίζα του. Έχει ένα κρεμώδες λευκό χρώμα και μωβ κορυφή. Οι περισσότεροι συχνά κατατάσσουν αυτό το λαχανικό στα λαχανικά ρίζας, όπως η πατάτα και το παντζάρι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα συγγενές με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τη ρόκα και το λάχανο.

Γογγύλι: Διατροφική αξία

Όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά, τα γογγύλια παρέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Τόσο το γογγύλι όσο και τα φυλλώδη χόρτα του είναι νόστιμα και θρεπτικά. Ένα φλιτζάνι ωμά γογγύλια περιέχει:

 • Θερμίδες: 36
 • Υδατάνθρακες: 8 g
 • Φυτικές Ίνες: 2 g
 • Πρωτεΐνες: 1 g
 • Βιταμίνη C: 30% της Σ.Η.Π
 • Φολικό οξύ: 5% της Σ.Η.Π
 • Φώσφορος: 3% της Σ.Η.Π
 •  Ασβέστιο: 3% της Σ.Η.Π

Γογγύλι: Οφέλη

Ανακαλύψτε τα διατροφικά τους οφέλη και δείτε γιατί αξίζει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

 1. Ευεργετικά για το πεπτικό.
 2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
 3. Μείωση του κινδύνου καρκίνου.
 4. Βοηθά στην απώλεια βάρους και στην πέψη.

1. Ευεργετικά για το πεπτικό

Ένα φλιτζάνι ωμά γογγύλια βάρους 130 γραμμαρίων (g) παρέχει 2,34 g φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της πίεσης και της φλεγμονής στο παχύ έντερο.

Συγκεκριμένα, οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εντερικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκκολπωματίτιδας.

Τα γογγύλια και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των εξάρσεων της εκκολπωματίτιδας απορροφώντας νερό στο παχύ έντερο και διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Ωστόσο, οι γιατροί δεν συνιστούν πάντα μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες για άτομα με εκκολπωματίτιδα. Μιλήστε με έναν γιατρό πριν αυξήσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Το 2014, μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι διαφορετικοί τύποι ινών είχαν διαφορετικές επιπτώσεις στον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας ενός ατόμου. Συνολικά, ωστόσο, οι φυτικές ίνες μείωσαν τον κίνδυνο.

2. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology, τα τρόφιμα που περιέχουν διαιτητικά νιτρικά – όπως τα γογγύλια και τα λαχανικά – μπορεί να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων στο αίμα.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε νιτρικά άλατα και η επίδρασή της στην καρδιαγγειακή υγεία παραμένουν ασαφείς.

Γενικά, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει θετικά αποτελέσματα στην αρτηριακή πίεση. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη δίαιτα DASH του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος ων ΗΠΑ, την οποία οι ιατροί ειδικοί έχουν σχεδιάσει για να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τα γογγύλια παρέχουν επίσης κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης απελευθερώνοντας νάτριο από το σώμα και βοηθώντας τις αρτηρίες να διαστέλλονται.

3. Μείωση του κινδύνου καρκίνου

Η υψηλή πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών – συμπεριλαμβανομένων των γογγύλων, του κουνουπιδιού και του λάχανου – σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Αυτά τα λαχανικά περιέχουν αρκετές ενώσεις που μπορεί να έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Ένα από αυτά είναι το 3,3′-διινδολυλομεθάνιο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016.

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης. Τα τρόφιμα που περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στην εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους και στην πέψη

Τα γογγύλια και άλλα σταυρανθή λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν τους ανθρώπους να νιώθουν χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Η κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερά.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα γογγύλια μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να συμβάλλει σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Οι τακτικές, επαρκείς κινήσεις του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις τοξίνες μέσω της χολής και των κοπράνων.

Πώς να το καταναλώσετε

 • Το γογγύλι μπορεί να καταναλωθεί ωμό, βραστό, ψητό ή στον ατμό.
 • Χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σούπες, στιφάδο, πουρέ και άλλα πιάτα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με ευαισθησία ή αλλεργία στα σταυρανθή λαχανικά: Το γογγύλι ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae, και άρα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα αλλεργίας σε άτομα που είναι αλλεργικά σε άλλα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
  • Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς: Το γογγύλι περιέχει ουσίες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς, οπότε τα άτομα αυτά θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν το συγκεκριμένο λαχανικό.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top