Ταμάρινδος: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

ταμαρινδος

Είναι πιο γνωστός για τη χρήση του σε πιάτα της Ασίας, του Μεξικού και της Καραϊβικής και συνήθως αγοράζεται ως πάστα ή πουρές, αλλά μπορεί επίσης να βρείτε στην αγορά και τους ωμούς καρπούς του που μοιάζουν με λοβούς.

Τι είναι ο ταμάρινδος

Ο ταμάρινδος είναι ένα είδος τροπικού φρούτου που προέρχεται από ένα δέντρο, εγγενές στην Αφρική, αλλά φύεται επίσης σε άλλες τροπικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας. Το δέντρο αυτό παράγει λοβούς που μοιάζουν με φασόλια που περιέχουν σπόρους και ινώδη πολτό. Καθώς αυτοί οι λοβοί ωριμάζουν, ο πολτός γίνεται σαν πάστα και παίρνει μια γλυκόξινη γεύση.

Ταμάρινδος: Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια ταμάρινδου περιέχουν:

  • Θερμίδες: 239
  • Υδατάνθρακες: 62.5 g
  • Φυτικές ίνες: 5.1 g
  • Πρωτεΐνη: 2.8 g
  • Λίπη: 0.6 g

Ταμάρινδος: Οφέλη

  1. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
  2. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
  3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη χοληστερόλη
  4. Προσφέρει προστατευτικά οφέλη για το συκώτι
  5. Παρέχει φυσικά αντιμικροβιακά οφέλη
  6. Μπορεί να προσφέρει αντιδιαβητικά αποτελέσματα

1. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Ο πολτός του ταμαρίνδου είναι πλούσιος σε πολυάριθμα φυτοθρεπτικά συστατικά που δρουν ως ισχυρά διατροφικά αντιοξειδωτικά και μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά αυτά είναι χρήσιμα για τη μείωση της φλεγμονώδους επίδρασης του οξειδωτικού στρες.

2. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα το 2014, το εκχύλισμα σπόρων ταμαρίνδου φάνηκε μείωσε τόσο τους δείκτες οξειδωτικού στρες όσο και καθυστέρησε την εξέλιξη του Νεφρικού Καρκίνου. Αυτό οφείλεται στην αντιοξειδωτική του δράση και στο ότι το εκχύλισμα σπόρων ταμαρίνδου μπλοκάρει την οδό μεταφοράς του σήματος που σχετίζεται με τον καρκίνο.

3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς και τη χοληστερόλη

Όντας πλούσιο σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την LDL χοληστερόλη και αυξάνει την HDL χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Ο αποξηραμένος πολτός του βρέθηκε επίσης να έχει αντιυπερτασικά αποτελέσματα, μειώνοντας τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

4. Προσφέρει προστατευτικά οφέλη για το συκώτι

Η λιπώδης ηπατική νόσος εξαπλώνεται στον δυτικό κόσμο και το εκχύλισμα φρούτων ταμαρίνδου έχει αποδειχθεί ότι έχει προστατευτική δράση στο συκώτι, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται προκυανιδίνες, τα οποία καταπολεμούν τη βλάβη του ήπατος από τις ελεύθερες ρίζες.

5. Παρέχει φυσικά αντιμικροβιακά οφέλη

Οι φυσικές ενώσεις που υπάρχουν στο εκχύλισμα ταμαρίνδου μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό αντιμικροβιακό ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Συγκεκριμένα, μια ένωση που ονομάζεται λουπεόλη έχει αναγνωριστεί για τις αντιβακτηριακές της ιδιότητες.

6. Μπορεί να προσφέρει αντιδιαβητικά αποτελέσματα

Η αντιφλεγμονώδης δράση του εκχυλίσματος σπόρων ταμαρίνδου έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πιθανά προστατευτικά οφέλη ενάντια στις φλεγμονές και βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Πώς τον καταναλώνουμε

Ο ταμάρινδος καταναλώνεται με ποικίλους τρόπους σε όλο τον κόσμο. Στην Ινδία, χρησιμοποιείται για να δώσει γεύση σε κάρυ και ρύζι, και μπορεί να γίνει chutney. Στη Μέση Ανατολή, χρησιμοποιείται μαζί με αποξηραμένα φρούτα για να προσδώσει μια γλυκόξινη γεύση στο κρέας, ενώ σε αρκετές χώρες το μετατρέπουν σε ποτό, γνωστό με διάφορα ονόματα όπως ταμαρίνδο στη Λατινική και Κεντρική Αμερική, Nam Ma Kham Wan στην Ταϊλάνδη και Poha Beer στην Γκάνα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργίες σε όσπρια: Ο ταμάρινδος ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, που περιλαμβάνει τα φιστίκια, τα φασόλια και τις φακές. Εάν έχετε γνωστή αλλεργία στα όσπρια, καλό είναι να αποφεύγετε εντελώς τον ταμάρινδο για να αποτρέψετε αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Άτομα με διαβήτη: Ο ταμάρινδος μπορεί να έχει ιδιότητες μείωσης του σακχάρου στο αίμα. Εάν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε ταμάρινδο, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, καθώς μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική σας αγωγή.
Όλο Υγεία

Scroll to Top