Ο χριστουγεννιάτικος ξηρός καρπός που μας βοηθάει να αδυνατίσουμε, μειώνει το λίπος στην κοιλιά και ρίχνει τη χοληστερόλη

ξηρός καρπός

Ο συγκεκριμένος ξηρός καρπός μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, ενώ είναι γεμάτος θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

Οι ξηροί καρποί αυτοί είναι νόστιμοι με ήπια γλυκιά γεύση και μπορείτε να τους εντάξετε στη διατροφή σας με ποικίλους τρόπους. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε διάφορα πιάτα, όπως γεμιστά, σαλάτες, σούπες και πολλά άλλα.

Τα κάστανα αποτελούν μια νόστιμη επιλογή, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η ενίσχυση της υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη και το κοιλιακό λίπος.  Παράλληλα μας προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, ενώ μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος.

Τι είναι τα κάστανα

Τα κάστανα είναι οι εδώδιμοι ξηροί καρποί των δέντρων και των θάμνων που ανήκουν στο γένος Castanea. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη κάστανων και μοιράζονται παρόμοιες ιδιότητες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν το αμερικάνικο κάστανο, το κινέζικο κάστανο, το ιαπωνικό ή κορεάτικο κάστανο και το ευρωπαϊκό κάστανο.

Πως τα κάστανα μας βοηθούν στο αδυνάτισμα

Η υψηλή αναλογία φυτικών ινών που περιέχουν μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες τους μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του χρόνου που χρειάζεται για να περάσει η τροφή από το στομάχι στα έντερα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ορμονών που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξής σας, όπως το πεπτίδιο YY (PYY) και το πεπτίδιο-1, ενώ καταστέλλει την ορμόνη της πείνας, γκρελίνη.

Επιπλέον, τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά, τα οποία είναι τα θρεπτικά συστατικά με τις περισσότερες θερμίδες.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων για να το κάνετε. Η κατανάλωση κάστανων μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε, ενώ ταυτόχρονα τα κάστανα σας βοηθούν να νιώθετε χορτάτοι.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κάστανων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και του λίπους στην κοιλιά. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περισσότερες έρευνες για να διερευνήσουν αυτές τις πιθανές επιπτώσεις.

Τα κάστανα είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών που είναι καλά για την καρδιά σας

Τα κάστανα περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως ελλαγικό οξύ. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό το συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της καρδιάς από το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων.

Τα κάστανα είναι επίσης καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 11% των ημερήσιων αναγκών σας. Το κάλιο είναι σημαντικό για μια υγιή καρδιά και βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης.

Επιπλέον, μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε κάλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 27%, και κατά 24% τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

Διατροφική αξία του κάστανου

Παρά το μικρό τους μέγεθος, τα κάστανα είναι γεμάτα με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών.
Μια μερίδα (84 γραμμάρια) ψητά κάστανα παρέχει τα ακόλουθα:

 • Θερμίδες: 206
 • Πρωτεΐνη: 2,7 γραμμάρια
 • Λίπος: 1,9 γρ
 • Υδατάνθρακες: 44,5 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 4,3 γραμμάρια, 15% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Χαλκός: 47% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Μαγγάνιο: 43% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Βιταμίνη Β6: 25% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Βιταμίνη C: 24% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Θειαμίνη: 17% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Φολικό οξύ: 15% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Ριβοφλαβίνη: 11% της Ημερήσιας Ποσότητας
 • Κάλιο: 11% της Ημερήσιας Ποσότητας

Επιπλέον, τα κάστανα είναι μια καλή πηγή πολλών άλλων βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Β5 και Β3, καθώς και φωσφόρου και μαγνησίου.
Σε σύγκριση με τους περισσότερους άλλους ξηρούς καρπούς, τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά. Έχουν επίσης υψηλότερους υδατάνθρακες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και περιέχουν καλή ποσότητα φυτικών ινών, παρέχοντας το 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε μία μερίδα.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top