Υπάρχει ένα παραδοσιακό λαχανικό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Είναι επίσης ευέλικτο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γλυκά όσο και για αλμυρά πιάτα. Μάθετε ποιο είναι και ετοιμάστε με αυτό το επόμενο, νόστιμο πιάτο σας!
Το Νο1 λαχανικό που μειώνει τη χοληστερίνη και αποτρέπει τον καρκίνο
Ποιο είναι το παραδοσιακό λαχανικό και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Τα κολοκυθάκια είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, αλλά αξίζουν επαίνους για κάτι περισσότερο από την απλή ιδιότητά τους ως τρόφιμα χαμηλών υδατανθράκων.
Εκτός από τις πολλές βιταμίνες και μέταλλα, τα κολοκυθάκια παρέχουν επίσης εξαιρετικά υγιεινές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή -όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 στο Food Chemistry: Molecular Sciences. Είναι αυτές οι ενώσεις που φαίνεται να δίνουν στα κολοκυθάκια επιπλέον, καταπληκτικά οφέλη για την υγεία.
- Προστατεύουν το δέρμα
- Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
- Προωθούν τη δύναμη των οστών
- Προάγουν την υγεία των ματιών
- Προωθούν ένα υγιές σωματικό βάρος
1. Προστατεύουν το δέρμα
Παρόμοια με τον τρόπο που τα καροτενοειδή συσσωρεύονται στη φλούδα του κολοκυθιού, συσσωρεύονται και στο δέρμα μας, όταν τρώμε τακτικά προϊόντα πλούσια σε καροτενοειδή. Αυτή η συσσώρευση προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UV και τη ρύπανση και μπορεί επίσης να επιβραδύνει τη γήρανση του δέρματος βοηθώντας να διατηρείται ενυδατωμένο και ελαστικό, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο Antioxidants.
2. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2020 στο περιοδικό BBA, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή θα μπορούσε να επιβραδύνει ή να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το κάλιο που λαμβάνετε από τα κολοκυθάκια είναι επίσης καλό για την αρτηριακή σας πίεση, όπως και οι φυτικές ίνες για τη γενική υγεία της καρδιάς.
3. Προωθούν τη δύναμη των οστών
Μια μελέτη του 2017 στο Foods σε νεαρούς ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στα μάτια (ένας τρόπος των ερευνητών να μετρήσουν τη μακροπρόθεσμη πρόσληψη καροτενοειδών από τη διατροφή στους ανθρώπους) φάνηκε επίσης να έχουν πυκνότερα, πιο δυνατά οστά. Αυτό υποδηλώνει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή -όπως τα κολοκυθάκια- θα μπορούσε να είναι καλή για τα οστά μας.
4. Προάγουν την υγεία των ματιών
Δεδομένου ότι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη αποθηκεύονται στα μάτια, είναι λογικό ότι μπορούν επίσης να τα ωφελήσουν. Σε μια ανασκόπηση του 2021 στο Advances in Nutrition, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 46 μελέτες στην ανασκόπησή τους σχετικά με αυτό το θέμα και διαπίστωσαν ότι σε άτομα με υγιή μάτια, δόσεις λουτεΐνης/ζεαξανθίνης μεταξύ 5 mg και 20 mg/ημέρα για τρεις έως 12 μήνες βοήθησαν στη διατήρηση της υγείας των ματιών.
Αναφέρουν επίσης ότι αυτά τα συγκεκριμένα καροτενοειδή βοηθούν στην προστασία του αμφιβληστροειδούς των ματιών επειδή λειτουργούν σαν φίλτρα μπλε φωτός. Έτσι, η κατανάλωση τροφών -όπως τα κολοκυθάκια- που είναι υψηλά σε αυτά τα καροτενοειδή μπορεί να προσθέσει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στα γυαλιά μπλε φωτός.
5. Προωθούν ένα υγιές σωματικό βάρος
Σε μια ανασκόπηση του 2019 στο Nutrients, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών έχουν συνήθως χαμηλότερο ΔΜΣ σε σύγκριση με άτομα με χαμηλότερα επίπεδα καροτενοειδών.
Το «πεταλωτό» λαχανικό που ρυθμίζει πίεση και χοληστερίνη και προστατεύει το ήπαρ και το πεπτικό
Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση πολλών λαχανικών που έχουν χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς και φυτικές ίνες, είναι καλή για τη διαχείριση του βάρους, χορταίνοντάς σας και διατηρώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πηγές: Eating Well, USDA, Food Chemistry: Molecular Sciences, Antioxidants BBA, Foods, Advances in Nutrition, Nutrients