Πείτε «όχι, ευχαριστώ» σε αυτό το φρούτο πριν τον ύπνο

φρούτα

Αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων, αυτό το φρούτο θεωρείται πλέον απαγορευτικό, όταν καταναλώνεται λίγο πριν τον ύπνο.

 

Φροντίζετε να τρώτε κάτι ελαφρύ πριν πέσετε στο κρεβάτι, και πολύ σοφά πράττετε. Την επόμενη όμως μέρα ξυπνάτε πτώμα στην κούραση καθώς η νύχτα σας ήταν κυριολεκτικά εφιαλτική. Τι έφταιξε; Μήπως αυτό το «ελαφρύ» που φάγατε πριν κοιμηθείτε ήταν μια μπανάνα; Το ερώτημα θέτει πρόσφατο δημοσίευμα της Huffington Post που αναλύει τα νέα δεδομένα.

Οι ειδικοί στον ύπνο στο Sleep Junkie υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μπανάνας πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, έντονα όνειρα, ακόμη και εφιάλτες.

Πώς εξηγείται, όμως, αυτό από τη στιγμή που η κάθε μπανάνα εμπεριέχει περίπου 27 mg μαγνησίου, μέταλλο που λειτουργεί βοηθητικά στον ύπνο; Οι ευθύνες επιρρίπτονται στην μελατονίνη.

Καθώς μία μπανάνα περιέχει μελατονίνη έως και το 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα υψηλά επίπεδα μελατονίνης λειτουργούν εντελώς αντίθετα από το μαγνήσιο παρεμποδίζοντας έναν ήρεμο ύπνο.

Από την άλλη, οι ειδικοί στο Slumber Yard υποστηρίζουν ότι τα έντονα όνειρα και οι εφιάλτες συμβαίνουν σε ανθρώπους που παράγουν αρκετή μελατονίνη ή παίρνουν συμπληρώματα μελατονίνης. Σημειώνεται ότι η υπερβολική μελατονίνη είναι πιθανόν να προκαλέσει πονοκέφαλο, ζάλη, ή και ταραχή.

Προτιμήστε ακτινίδιο αντί για μπανάνα

Αν σας αρέσουν πολύ τα φρούτα, αλλά πρέπει να στερηθείτε την μπανάνα πριν κοιμηθείτε (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν), προτιμήστε καλύτερα λίγα ακτινίδια που θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Σε μια σχετική μελέτη τεσσάρων εβδομάδων, 24 ενήλικες κατανάλωναν δύο ακτινίδια μία ώρα πριν πάνε για ύπνο κάθε βράδυ. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες φάνηκε ότι κοιμούνταν πιο γρήγορα κατά 42%,  συγκριτικά με όταν δεν έτρωγαν τίποτα πριν πέσουν στο κρεβάτι.

Να γιατί να μην απαρνηθείτε εντελώς την μπανάνα

Παρόλα αυτά, η μπανάνα εξακολουθεί να θεωρείται ένα ωφέλιμο, θρεπτικό και ελαφρύ φρούτο, καθώς περιέχει:

112 θερμίδες, 29γρ. υδατάνθρακες, 3γρ. φυτικές ίνες, 12% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, κάλιο, νιασίνη και φυλλικό οξύ.

Έχει βρεθεί ότι η μπανάνα έχει μεγάλα οφέλη για τη υγεία μας καθώς:

Τονώνει τη διάθεση και τη μνήμη

Το αμινοξύ τρυπτοφάνη που έχει η μπανάνα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη βελτίωση της διάθεσης όσο και στη διατήρηση της μνήμης.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η αύξηση της πρόσληψης καλίου συντελεί στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενώ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Μειώνει τις πιθανότητες για άσθμα

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College London, τα παιδιά που έτρωγαν μία μπανάνα την ημέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.

Βοηθά στον διαβήτη

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου 1 που ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών, έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Στους διαβητικούς τύπου 2 παρατηρήθηκε βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα.

Μειώνει τις πιθανότητες για καρκίνο

Η βιταμίνη C που περιέχει η μπανάνα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που προκαλούν καρκίνο. Επίσης, η αυξημένη πρόσληψη ινών από λαχανικά και φρούτα όπως οι μπανάνες, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Κάνει καλό στην πεπτική υγεία

Σε περιπτώσεις διάρροιας, η κατανάλωση μπανάνας μπορεί να βοηθήσει αναπληρώνοντας την απώλεια ηλεκτρολυτών, όπως το κάλιο. Επιπλέον, βοηθά στην κανονικότητα της κίνησης του εντέρου.

Βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Οι φυτικές ίνες, το κάλιο, και οι βιταμίνες C και Β6 που έχει η μπανάνα συντελούν στην υγεία της καρδιάς. Επισημαίνεται ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόσληψης νατρίου μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Και φυσικά, η μπανάνα είναι μια οικονομική επιλογή για σνακ αλλά αποτελεί ίσως το πιο εύκολο πρακτικά μικρό γεύμα, που μπαίνει στη στιγμή στην τσάντα μας για τη δουλειά ή στην τσάντα των παιδιών για το σχολείο.

 

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top