Πόσα αυγά μπορούμε να φάμε την εβδομάδα – Κάνουν πράγματι κακό στη χοληστερίνη;

πόσα αυγά να τρώμε;

Θέλετε να γνωρίζετε πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε καθημερινά χωρίς να επηρεάζετε την υγεία σας; Οι ειδικοί τονίζουν ότι αξίζει να τους δώσετε ξανά τη θέση που τους αρμόζει στο πιάτο σας.

6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε αυγά – Τι να προσέξετε

Πόσα αυγά κάνει να τρώμε καθημερινά; Τι αναφέρει νέα μελέτη;

Σύμφωνα με τον διατροφικό τομέα του Harvard, τα αυγά παρά την παλιά φήμη τους ως «βόμβες χοληστερίνης» με περίπου 200 mg ανά κρόκο, είναι πλέον υπό νέα εξέταση, καθώς περιέχουν θρεπτικά στοιχεία όπως πρωτεΐνη, χολίνη, βιταμίνες A και B, βιοτίνη, καθώς και τα αντιοξειδωτικά, τα οποία ίσως συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

Κάποτε τα αυγά κατηγορούνταν για την αύξηση της χοληστερόλης και συχνά αποκλείονταν από «καθαρές» δίαιτες, με πολλούς ειδικούς υγείας να συνιστούν τον περιορισμό ή την εξάλειψή τους. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ανατρέπουν αυτή την αφήγηση. Το ταπεινό αυγό, που συχνά παραγκωνιζόταν στις διατροφικές συζητήσεις, αναγνωρίζεται πλέον για τα πιθανά του οφέλη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function προσφέρει νέα δεδομένα για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση αυγών και τη συνολική υγεία. Η έρευνα παρακολούθησε σχεδόν 19.000 ενήλικες και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου 1,5 αυγό την ημέρα, δηλαδή τουλάχιστον 10 την εβδομάδα, είχαν σημαντικά ισχυρότερα οστά συγκριτικά με όσους απέφευγαν τελείως τα αυγά.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν συχνά αυγά εμφάνισαν 72% υψηλότερη οστική πυκνότητα στο μηριαίο οστό και 83% υψηλότερη οστική πυκνότητα στη σπονδυλική στήλη. Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν παλαιότερες υποθέσεις για τους κινδύνους της κατανάλωσης αυγών και υπογραμμίζουν τον ρόλο τους στην ενίσχυση της υγείας των οστών, ιδιαίτερα σε ενήλικες με κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Η μελέτη δείχνει ότι τα αυγά προσφέρουν περισσότερα από απλή πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας. Οι ιδιότητές τους που υποστηρίζουν τα οστά είναι καθοριστικές και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει θετικά στην ακεραιότητα του σκελετού.

Αλτσχάιμερ: Πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνω των 50 ετών για να μειώσουν κατά 47% τον κίνδυνο

Τα θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την υγεία των οστών

Τα αυγά περιέχουν εντυπωσιακή ποικιλία θρεπτικών ουσιών ιδιαίτερα ευεργετικών για τα οστά. Κάθε αυγό περιέχει βασικά μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ισχυρών οστών.

Επιπλέον, τα αυγά είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, ο οποίος βοηθά στην αποκατάσταση των οστών και ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Περιέχουν επίσης βιταμίνη D, που βελτιώνει την απορρόφηση του ασβεστίου και καθιστά τα αυγά ιδιαίτερα πολύτιμα για τη διατήρηση της οστικής υγείας.

Ίσως λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου σημαντική είναι η βιταμίνη K1, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη δύναμη των οστών. Η παρουσία ποιοτικής πρωτεΐνης στα αυγά συμπληρώνει αυτά τα οφέλη, συμβάλλοντας τόσο στη διατήρηση της μυϊκής όσο και της οστικής υγείας. Ο συνδυασμός αυτών των θρεπτικών συστατικών εξηγεί τα θετικά αποτελέσματα της μελέτης.

Αυγά: Ποια είδη υπάρχουν και πώς επιλέγουμε τα πιο υγιεινά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Επανεξέταση της συζήτησης γύρω από τη χοληστερόλη

Για δεκαετίες, η περιεκτικότητα των αυγών σε χοληστερόλη προκαλούσε μεγάλη ανησυχία. Πολλοί πίστευαν ότι η χοληστερόλη στον κρόκο συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, βασικού παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθειες. Όμως, η σύγχρονη έρευνα δείχνει ότι η σχέση μεταξύ διατροφικής και αιματικής χοληστερόλης δεν είναι τόσο απλή.

Η Δρ. Corinne Chicheportiche-Ayache, γνωστή ειδικός στη διατροφή, εξηγεί ότι η κατανάλωση έως δύο αυγών την ημέρα δεν αυξάνει σημαντικά τη χοληστερόλη σε υγιή άτομα. Στην πραγματικότητα, η χοληστερόλη των αυγών φαίνεται να έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης του σώματος, ειδικά όταν καταναλώνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ο κρόκος του αυγού, που συχνά αποφεύγεται λόγω της χοληστερίνης του, περιέχει αντιοξειδωτικά και υγιή λιπαρά, τα οποία ωφελούν το σώμα. Αυτή η νέα κατανόηση καθησυχάζει όσους θέλουν να εντάξουν τα αυγά στην καθημερινή τους διατροφή χωρίς φόβο για τη χοληστερίνη.

Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει

Πρακτικές συμβουλές για την κατανάλωση αυγών

Τα αυγά είναι εξαιρετικά ευέλικτη τροφή και μπορούν να ενταχθούν εύκολα σε ποικιλία γευμάτων. Είτε μαγειρεύονται ομελέτα, ποσέ, είτε βραστά, μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους ανάλογα με τις προτιμήσεις.

Συνδυάζονται ιδανικά με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, ενισχύοντας έτσι τα οφέλη τους για την υγεία. Η προσθήκη αυγών στην καθημερινή διατροφή προσφέρει μια ισορροπημένη επιλογή που στηρίζει την υγεία των οστών και τη γενικότερη ευεξία.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση ενός έως δύο αυγών ημερησίως στο πλαίσιο ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος. Η ποσότητα αυτή ευθυγραμμίζεται με τις διατροφικές οδηγίες και προσφέρει πολλά οφέλη χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη χοληστερίνη.

Βραστό αυγό: Πώς να το μαγειρέψετε για να γίνει πιο θρεπτικό – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

Είτε ως γρήγορο πρωινό είτε ως χορταστικό σνακ, τα αυγά αποτελούν απλή και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή που υποστηρίζει μακροπρόθεσμους στόχους υγείας.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης είναι αρχισυντάκτης του «Όλο Υγεία». Έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Scroll to Top