Το δημητριακό της Ισπανικής κατάκτησης είναι γνωστός για τα επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη του. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου, να αποκαταστήσει τους μύες και να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα, μεταξύ άλλων.
Ποιο είναι το δημητριακό της Ισπανικής κατάκτησης και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Χρησιμοποιείται σε πιάτα για περισσότερα από 7.000 χρόνια και καλλιεργείται στις Άνδεις. Η κινόα είναι ένα ευέλικτο δημητριακό ολικής άλεσης με γεύση που θυμίζει ξηρό καρπό και πιο «πλούσια» υφή σε σύγκριση με επιλογές όπως το κουσκούς ή το ρύζι από κουνουπίδι. Υπάρχει σε κόκκινες, μαύρες και λευκές ποικιλίες και μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, brunch bowls, μάφιν, γεμιστά ή σούπες, ενώ μαγειρεύεται μέσα σε 15 λεπτά.
Φαρμακευτικές χρήσεις των παραπροϊόντων της κινόα
Τα παραπροϊόντα της κινόα (μέρη που απομένουν μετά την επεξεργασία, όπως ο φλοιός, το πίτουρο, τα φύλλα και οι πρωτεΐνες) μελετώνται ως πηγές φυσικών ενώσεων που μπορεί να υποστηρίζουν χρήσεις σχετικές με την υγεία – κυρίως ως συστατικά για λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής ή σκευάσματα τοπικής χρήσης, ωστόσο, οι έρευνες είναι κυρίως πρώιμου σταδίου, όχι κλινικές.
Σύμφωνα με μελέτη του 2025 με τίτλο Quinoa: Nutritional and phytochemical value, beneficial effects, and future applications, ο φλοιός από κινόα, ένα κοινό παραπροϊόν της επεξεργασίας, περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις. Ο φλοιός θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί ως πηγή φυτικής πρωτεΐνης και βιοδραστικών συστατικών με πιθανές εφαρμογές σε τρόφιμα, ζωοτροφές αλλά και σε τομείς που σχετίζονται με τα φαρμακευτικά προϊόντα.
- Φλοιός και κέλυφος (συχνά πλούσια σε σαπωνίνες): μελετάται για φυσικές αντιβακτηριακές δράσεις και γενικό βιοδραστικό δυναμικό.
- Πίτουρο (παραπροϊόν άλεσης): μελετάται για αντιοξειδωτική δράση και για υποστήριξη πιο υγιών επιπέδων λιπιδίων στο αίμα σε εργαστηριακή και ζωική έρευνα.
- Φύλλα και πράσινη βιομάζα: μελετώνται για τον κατευνασμό φλεγμονωδών σημάτων σε μοντέλα κυτταρικών μελετών.
- Πρωτεϊνούχα ρεύματα (εκχυλίσματα πρωτεΐνης, βυνοποιημένη κινόα, υδρολύματα): μελετώνται για μικρά πρωτεϊνικά τμήματα («πεπτίδια») που μπορεί να υποστηρίζουν στόχους ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σε πρώιμη έρευνα.
Σιμιγδάλι: Το σιτηρό που μπορεί να ενισχύσει καρδιά, οστά και ανοσοποιητικό
Διατροφικά στοιχεία της κινόα
Για 1 κουταλιά της σούπας κινόα (11 g) περιέχει:
- Θερμίδες: 39
- Λιπαρά: 1 g – 1% της ΣΗΠ
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,1 g – 0,4% της ΣΗΠ
- Τρανς λιπαρά: –
- Χοληστερόλη: 0 mg – 0% της ΣΗΠ
- Νάτριο: 1 mg – 0% της ΣΗΠ
- Υδατάνθρακες: 7 g – 2% της ΣΗΠ
- Καθαροί υδατάνθρακες: 6 g
- Φυτικές ίνες: 1 g – 3% της ΣΗΠ
- Σάκχαρα: –
- Πρωτεΐνη: 2 g
Κινόα: Οφέλη για την υγεία
1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
Το δημητριακό της Νότιας Αμερικής μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να νιώσουν πιο χορτάτοι, ενώ παράλληλα παρέχει ποικιλία βιταμινών και μετάλλων. Μόλις ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα έχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερους υδατάνθρακες από το μαγειρεμένο λευκό ρύζι, καθώς και περίπου 10 φορές περισσότερες φυτικές ίνες.
Υπάρχουν 10,03 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι κινόα, σε σύγκριση με μόλις 1,42 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι, σύμφωνα με το University of Rochester Medical Center, προσφέροντας μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους ενήλικες.
«Κατά μέσο όρο, οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν 25 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε ημέρα», δήλωσε σε ανακοίνωση η Αμερικανή διαιτολόγος του Cleveland Clinic, Beth Czerwony, σύμφωνα με το Independent. «Η χρήση της κινόα αντί για επιλογές χαμηλότερες σε φυτικές ίνες, όπως το λευκό ρύζι ή τα επεξεργασμένα δημητριακά, θα μπορούσε να σας βοηθήσει να έχετε ένα πιο υγιές έντερο».
2. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης, μιας κηρώδους, λιπαρής ουσίας που μπλοκάρει τη ροή του αίματος προς την καρδιά και μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ή εγκεφαλικά. Η κατανάλωση κινόα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, τα περιστατικά του οποίου αυξάνονται στους νέους.
3. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη
Όμως δεν είναι μόνο οι φυτικές ίνες της κινόα που σας κρατούν χορτάτους. Είναι εν μέρει και η υψηλή της περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Η κινόα περιέχει πάνω από 22 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 4,6 γραμμάρια σε ένα φλιτζάνι λευκό ρύζι.
Η Czerwony εξήγησε ότι η κινόα είναι αυτό που είναι γνωστό ως «πλήρης πρωτεΐνη», δηλαδή ένα τρόφιμο που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία αποτελούν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών.
4. Μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών
Το σώμα χρειάζεται πλήρεις πρωτεΐνες για να σχηματίσει μύες και να χτίσει και να επιδιορθώσει ιστούς, σύμφωνα με το Cleveland Clinic. «Οι περισσότερες πλήρεις πρωτεΐνες προέρχονται από το κρέας, οπότε η κατανάλωση κινόα σάς βοηθά να λαμβάνετε πρωτεΐνη χωρίς τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κρέας», δήλωσε η Czerwony.
5. Προάγει την αίσθηση πείνας
Η κινόα έχει επίσης περισσότερες θερμίδες, βοηθώντας τους ανθρώπους να νιώθουν λιγότερη πείνα. Ένα φλιτζάνι περιέχει 440 περισσότερες θερμίδες παραπάνω από το λευκό ρύζι. Ωστόσο, αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ωφελούνται από το να την προσθέσουν στη διατροφή τους.
6. Μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Ένα φλιτζάνι είναι γεμάτο με 357 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, ενός μετάλλου που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, να ρυθμίσει τη λειτουργία των νεύρων και των μυών, να διατηρήσει τα οστά δυνατά και να διασφαλίσει ότι ο καρδιακός παλμός παραμένει σταθερός.
Η ίδια ποσότητα λευκού ρυζιού περιέχει μόλις 14,22 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου. «Η κατανάλωση κινόα σε συνδυασμό με φρούτα, λαχανικά και άλλα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη και άλλων μεταβολικών παθήσεων», δήλωσε η Czerwony.
Και η κινόα είναι μια τροφή χωρίς γλουτένη, πράγμα που σημαίνει ότι το δημητριακό βοηθά επίσης στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα επίπεδα σακχάρου που είναι πολύ υψηλά μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια και διαβήτη.
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου
Παρότι ορισμένοι μπορεί να είναι αλλεργικοί στη σαπωνίνη, τη φυσική χημική ουσία που βρίσκεται στο εξωτερικό περίβλημα της κινόα, η αλλεργία από κατανάλωση κινόα θεωρείται σπάνια.
Πηγές: Independent, Eat this much, ACS Publications, ScienceDirect, PubMed, Nature, Royal Society of Chemistry, Nature, Nature, ScienceDirect
