Σοκολάτα: Δύο απρόσμενα οφέλη από την κατανάλωση της και το άγνωστο ελιξήριο που περιέχει

Σοκολάτα οφέλη

Η σοκολάτα είναι ο πιο δημοφιλής γλυκός πειρασμός. Αν ανακαλύψετε τα άγνωστα οφέλη της που περιγράφουμε παρακάτω θα τη λατρέψετε και άλλο.

Ανακαλύψτε μερικά από τα λιγότερα γνωστά οφέλη που μας προσφέρει η σοκολάτα και δείτε γιατί μπορείτε να την απολαύσετε χωρίς ενοχές. Διαβάστε υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές

Συγκεκριμένα, η σοκολάτα βοηθάει τους αθλητές να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις χρησιμοποιώντας λιγότερο οξυγόνο. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο The Journal of the International Society of Sports Nutrition υποδηλώνουν ότι λίγη μαύρη σοκολάτα μπορεί να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Ερευνητές που μελέτησαν ποδηλάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι «Μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, χρησιμοποίησαν λιγότερο οξυγόνο, όταν έκαναν ποδήλατο με μέτριο ρυθμό και επίσης κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση σε μια χρονομέτρηση δύο λεπτών».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επίδραση της μαύρης σοκολάτας σε αυτή την περίπτωση οφείλεται στο ότι περιέχει φλαβονόλες γνωστές ως επικατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν την απελευθέρωση νιτρικού οξειδίου στον οργανισμό. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και ο χυμός παντζαριού.

«Μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας,  οι ποδηλάτες χρησιμοποίησαν λιγότερο οξυγόνο, όταν έκαναν ποδήλατο με μέτριο ρυθμό και επίσης κάλυψαν μεγαλύτερη απόσταση σε μια χρονομέτρηση δύο λεπτών».

Μειώνει την πίεση

Σχετική έρευνα έδειξε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι  κατανάλωναν περίπου 10 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας την ημέρα είχαν χαμηλότερη πίεση σε σχέση εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα. Ακόμη, οι ειδικοί βρήκαν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη Τύπου 2.

Το άγνωστο συστατικό της…

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζταουν στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι όταν έγινε στο εργαστήριο έκθεση ανθρώπινων κυττάρων με καρκίνο του μαστού σε πενταμερές, μια αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει στο κακάο, διακόπηκε η ανάπτυξή του καρκίνου και αναχαιτίστηκε η δημιουργία όγκων. Οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν ακόμη αν το πενταμερές έχει την ίδια δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως συνέβη στο εργαστήριο, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο για τον καρκίνο, αν γίνουν και άλλες έρευνες.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top