Η μαγική «σκόνη» των Μάγια που ρίχνει την πίεση, προστατεύει την καρδιά και βοηθάει στο σεξ

σκόνη

Πολλοί άνθρωποι την απολαμβάνουν ως ρόφημα. Μερικοί την καταναλώνουν επίσης ως σκόνη σε προϊόντα γάλακτος ή αρτοσκευάσματα. Ανακαλύψτε τη μαγική σκόνη και που κάνει καλό.

Οι Μάγια στη Νότια Αμερική ήταν πιθανώς οι πρώτοι που καλλιέργησαν το συγκεκριμένο φυτό το 400 μ.Χ., παρασκευάζοντάς το ως ρόφημα με κανέλα και πιπέρι που αποκαλούσαν «ποτό των θεών».

Από τότε, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει πολλές φορές τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας οι κόκκοι κακάο. Το κακάο υπό μορφή σκόνης είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει πολλές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Αυτές περιλαμβάνουν τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλό ποσοστό φυσικού κακάο μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία.

Πλούσιο σε πολυφαινόλες

Το κακάο είναι μια από τις πιο γνωστές πηγές διατροφικών πολυφαινολών, που αποτελούν περίπου το 10% του βάρους ενός ολόκληρου κόκκου κακάο. Τα πιο άφθονα φλαβονοειδή στο κακάο είναι οι κατεχίνες (37%), οι ανθοκυανιδίνες (4%) και οι προανθοκυανίνες (58%).

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που παίζουν ζωτικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία λόγω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας.

Αν και η έρευνα για τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη των πολυφαινολών συνεχίζεται, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να βοηθήσουν:

  • Στις χρόνιες ασθένειες
  • Στον μεταβολισμό
  • Στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων

Μια μελέτη του 2021 δείχνει ότι οι πιο σκούρες, πιο πικρές πλάκες σοκολάτας με υψηλότερο ποσοστό μάζας κακάο έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2017, το κακάο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κακάο επηρεάζει το μονοξείδιο του αζώτου και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την πίεση σε αυτά.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημειώνουν ότι μελέτες σε ζώα και εργαστήρια δείχνουν ότι το κακάο αναστέλλει το μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης (ACE), χαλαρώνοντας τα αγγεία.

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Τα προϊόντα κακάο μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στις καρδιαγγειακές παθήσεις σύμφωνα με σχετική έρευνα. Υπάρχει ακόμη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και 37% χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου καθώς και 29% χαμηλότερου κινδύνου εγκεφαλικού.

Επειδή, ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μεταφραστεί σε αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, είναι καλή ιδέα να περιορίσετε την κατανάλωση σοκολάτας συνολικά και να προτιμάτε σκούρα σοκολάτα πλούσια σε κακάο ή ρόφημα κακάο.

Μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη της φλαβανόλης του κακάο από προϊόντα κακάο (σοκολάτα ή συμπληρώματα φλαβανόλης) μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Οι παρατηρούμενες επιδράσεις στον μεταβολισμό των λιπιδίων περιελάμβαναν μείωση των τριγλυκεριδίων, αύξηση της HDL («καλής») χοληστερόλης και μείωση της LDL χοληστερόλης.

Μια άλλη μελέτη του 2016, υποδηλώνει ότι οι πολυφαινολικές ενώσεις στο κακάο μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την καθυστέρηση του διαβήτη τύπου 2 βελτιώνοντας τη λειτουργία και τη ρύθμιση της ινσουλίνης. Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αντιδιαβητική επίδραση των φλαβανολών κακάο.

Υποστηρίζει τα βακτήρια του εντέρου

Σύμφωνα με έρευνες, το κακάο μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στα βακτήρια του εντέρου. Οι πολυφαινόλες του κακάο δρουν ως πρεβιοτικά, ενισχύοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, όπως ο Lactobacillus και το Bifidobacterium και μειώνοντας τον αριθμό των δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων.

Μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία

Μια ανασκόπηση μελετών του 2020 έδειξε ότι οι φλαβανόλες κακάο βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία και τη ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες συμμετέχοντες.

Μια άλλη συστηματική ανασκόπηση 12 μελετών διαπίστωσε ότι οι πολυφαινόλες του κακάο είχαν θετικές επιδράσεις στη μνήμη και στην εγκεφαλική λειτουργία σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, οι συγγραφείς της ανασκόπησης σημειώνουν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Μπορεί να υποστηρίξει τη σεξουαλική λειτουργία

Η σοκολάτα μπορεί να έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Ενώ οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως τους μηχανισμούς που εμπλέκονται, το κακάο μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς κανναβινοειδών, δημιουργώντας ένα αίσθημα ευεξίας. Άλλες ενώσεις στο κακάο μπορεί να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα και να ενισχύσουν τη σεξουαλική απόδοση.

Μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του δέρματος

Μια ανασκόπηση του 2021 υποδηλώνει ότι το κακάο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου και να βοηθήσει στη βελτίωση της συνολικής δομής και υγείας του. Οι συγγραφείς της σημειώνουν επίσης ότι ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι οι φλαβονόλες του κακάο μπορεί να αυξήσουν την ελαστικότητα του δέρματος και να βελτιώσουν την όψη του.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top