Τα θαυματουργά μούρα που προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες, μειώνουν την κατανάλωση ζάχαρης και βελτιώνουν τη γεύση και την όρεξη

Τα θαυματουργά μούρα που προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες, μειώνουν την κατανάλωση ζάχαρης και βελτιώνουν τη γεύση και την όρεξη

Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας στις γεύσεις. Κάποιοι λατρεύουν τις πιο πικρές ή ξινές γεύσεις, ενώ άλλοι απολαμβάνουν τροφές που είναι πιο γλυκές. Αν έχετε αναζητήσει τρόπους για να κάνετε ορισμένα τρόφιμα λιγότερο πικρά, τα θαυματουργά μούρα μπορεί να είναι μια λύση. Και ενώ αυτό το φρούτο δεν κάνει πραγματικά θαύματα, μπορεί να έχει έναν τρόπο να κάνει τη ζωή (ή τουλάχιστον, τα γεύματά σας) λίγο πιο γλυκιά.

Το «φρούτο του Τρωικού πολέμου» που προστατεύει από καρκίνο, προλαμβάνει τον διαβήτη και ενισχύει τη μνήμη

Τι είναι τα θαυματουργά μούρα;

Η ιδέα είναι ότι αυτά τα μούρα μπορούν να αλλάξουν την αντίληψη ορισμένων τροφών -όπως τα ξινά λάιμ ή ακόμα και η πικάντικη μουστάρδα- χωρίς να αλλάξουν στην πραγματικότητα τη σύνθεση της τροφής. Αυτό οφείλεται σε μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα μούρα που επηρεάζει τους υποδοχείς της γεύσης μας. Κάτι σαν ένα πραγματικά φυσικό γλυκαντικό.

Η διαιτολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Julia Zumpano, εξηγεί τι είναι τα θαυματουργά μούρα, ποια μπορεί να είναι τα οφέλη τους και πώς να τα καταναλώσετε με ασφάλεια. «Τα λεγόμενα “θαυματουργά μούρα” μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη γεύση των τροφών, αλλά μόνο σε κάποιο βαθμό», αναφέρει.

Τα θαυματουργά μούρα, ή Synsepalum dulcificum, προέρχονται από τη Δυτική Αφρική και είναι επίσης γνωστά ως θαυματουργά φρούτα λόγω της ενδιαφέρουσας επίδρασης που έχουν στη γεύση.

Περιέχουν μια γλυκοπρωτεΐνη (έναν τύπο πρωτεΐνης που συνδέεται με τους υδατάνθρακες) που ονομάζεται μιρακουλίνη, η οποία συνδέεται με τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας και μεταβάλλει προσωρινά την αντίληψή σας για ορισμένες γεύσεις. Συγκεκριμένα, αυτά τα μούρα μπορούν να κάνουν τα ξινά ή πικρά τρόφιμα να έχουν γλυκιά γεύση.

Πώς λειτουργούν;

Αυτό που κάνει τα θαυματουργά μούρα ένα φυσικό γλυκαντικό δεν είναι κάποια μαγική ιδιότητα, αλλά μάλλον ο τρόπος με τον οποίο η πρωτεΐνη μιρακουλίνη συνδέεται με τους υποδοχείς μας για τη γλυκιά γεύση.

Σε μια μελέτη του 2020, οι ερευνητές εξέτασαν πώς οι άνθρωποι βίωναν τη γεύση διαφορετικών δειγμάτων τροφίμων όπως πράσινα μήλα, λεμονάδα και κατσικίσιο τυρί. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση θαυματουργών μούρων μαζί με ορισμένα τρόφιμα βοήθησε στην αύξηση της γλυκύτητάς τους και στην καταστολή της ξινής τους γεύσης.

Οι υποδοχείς στη συνέχεια ενεργοποιούνται από το οξύ που βρίσκεται στα ξινά τρόφιμα, γεγονός που τα κάνει να έχουν πιο γλυκιά γεύση. Η επίδραση μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες.

Σάκχαρο: Το κόλπο με την πρωτεΐνη που το ρίχνει – 4 τροφές που επιτρέπονται στον διαβήτη

Ποια είναι τα οφέλη των θαυματουργών μούρων για την υγεία;

Εκτός από το ότι τα θαυματουργά μούρα είναι ένα «διασκεδαστικό» τρόφιμο, μπορούν να σας ωφελήσουν και με άλλους τρόπους; Ακολουθούν μερικά άλλα οφέλη που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  1. Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης
  2. Βελτιωμένη όρεξη και αντίληψη γεύσης
  3. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

1. Μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης

Τα θαυματουργά μούρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό γλυκαντικό, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα των ραφιναρισμένων σακχάρων που τρώτε. Η υπερβολική κατανάλωση ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους, τον διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

«Για άτομα που λαχταρούν ζάχαρη ή γλυκά, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της γλυκύτητας άλλων τροφών, ώστε να σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης που τρώτε», εξηγεί η Zumpano. Ειδικά αν χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη C στη διατροφή σας (π.χ. λεμόνια, λάιμ ή γκρέιπφρουτ) ή αν προσπαθείτε να αντικαταστήσετε την κατανάλωση αναψυκτικών με νερό εσπεριδοειδών, τα θαυματουργά μούρα μπορούν να βοηθήσουν.

«Όταν τρώτε αυτό το θαυματουργό φρούτο σε συνδυασμό με μερικά από αυτά τα ξινά ή πικρά τρόφιμα, θα έχουν πραγματικά γλυκιά γεύση. Έτσι, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε ή να ενισχύσετε τη μεταβλητότητα της διατροφής σας», προσθέτειη ειδικός.

2. Βελτιωμένη όρεξη και αντίληψη γεύσης

Εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο ή έχετε κάποια ιατρική πάθηση που επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης ή της όρεξής σας, τα θαυματουργά μούρα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αντίληψης της γεύσης και να τονώσουν την όρεξή σας.

«Υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τη χρήση τους για την αντιμετώπιση της απώλειας γεύσης, όπως συμβαίνει με ορισμένα χημειοθεραπευτικά φάρμακα ή θεραπείες για τον καρκίνο», σημειώνει η Zumpano. «Έχει αποδειχθεί ότι ενδεχομένως ενισχύει τη γεύση εκεί και βοηθά στη μεγαλύτερη μεταβλητότητα στη διατροφή και, ελπίζουμε, στην αύξηση της πρόσληψης τροφής».

Ωστόσο, εάν υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο, δεν πρέπει να καταναλώνετε θαυματουργά μούρα χωρίς την συμβουλή ή την καθοδήγηση του γιατρού σας.

3. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Το τελευταίο όφελος αποδίδεται σε πολλά διαφορετικά μούρα. Όπως και οι συγγενείς τους, τα θαυματουργά μούρα περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, οι οποίες είναι αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, ακόμη και κυτταρικών βλαβών. «Είναι επίσης πλούσια σε τερπενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες», αναφέρει η Zumpano.

Πιθανές παρενέργειες από τα θαυματουργά μούρα – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Ενώ τα θαυματουργά μούρα θεωρούνται γενικά ασφαλή για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Πριν σκεφτείτε να τα καταναλώσετε, ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

Το φρούτο-«μαύρος χρυσός» που ρυθμίζει το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση

  • Αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί στα θαυματουργά μούρα ή στην πρωτεΐνη μιρακουλίνη που βρίσκεται στο φρούτο. Εάν έχετε γνωστή αλλεργία σε άλλα μούρα ή φρούτα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζετε θαυματουργά μούρα ή να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.
    Αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Τα θαυματουργά μούρα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως αραιωτικά αίματος ή φάρμακα για τον διαβήτη. Εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό πριν καταναλώσετε θαυματουργά μούρα.
  • Αλλαγή της αντίληψης της γεύσης. Δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι τα θαυματουργά μούρα θα επηρεάσουν την αντίληψη της γεύσης όλων με τον ίδιο τρόπο. Ενώ η αλλοιωμένη αίσθηση της γεύσης που προκαλείται από τα θαυματουργά μούρα μπορεί να είναι διασκεδαστική και ευχάριστη για ορισμένους, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Τα άτομα που έχουν διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας ή ορισμένες ιατρικές παθήσεις που επηρεάζουν τη γεύση μπορεί να βρουν την αλλοιωμένη γεύση δυσάρεστη ή ακόμα και δυσάρεστη.
  • Έλλειψη θρεπτικής αξίας. Τέλος, τα θαυματουργά μούρα δεν αποτελούν λύση για κανένα πρόβλημα υγείας ή διατροφής. Από μόνα τους, τα θαυματουργά μούρα δεν αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών ή βιταμινών και δεν πρέπει να βασίζεστε σε αυτά ως πηγή διατροφής.

Πηγές: Cleveland Clinic, International Journal of Molecular Sciences, Journal of Food Science

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top