Τι είναι το κικιρίκι που προστατεύει από καρδιά, καρκίνο και ρίχνει την πίεση

κικιρίκι αράπικο φιστίκι

Το κικιρίκι, αν και είναι γνωστό σαν ξηρός καρπός εντούτοις ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Είναι ένας υγιεινός και θρεπτικός καρπός που μπορεί να προστεθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Το κικιρίκι, γνωστό και ως αραχίδα ή το γνωστό σε όλους μας αράπικο φιστίκι, είναι ένας ξηρός καρπός που ανήκει στην οικογένεια των Fabaceae. Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, η οποία είναι σημαντική για την καρδιά. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο, είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Σύμφωνα με μια μελέτη εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά φιστίκια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Μια άλλη μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά φιστίκια είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Και μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν τακτικά φιστίκια είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Κικιρίκι και οφέλη για την υγεία

Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή υγιεινών λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης LDL (“κακής”) και την αύξηση της χοληστερόλης HDL (“καλής”).

Προφυλάσσει από τον καρκίνο: Το κικιρίκι περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι το κικιρίκι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Συμβάλλει στη ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή καλίου, ενός μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.
Βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της όρεξης και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος: Οι φυτικές ίνες στο κικιρίκι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και στη μείωση του κινδύνου για πεπτικά προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Βελτιώνει την υγεία των οστών: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου και μαγνησίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.

Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής: Το κικιρίκι περιέχει φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Το κικιρίκι είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, το κικιρίκι είναι επίσης μια καλή πηγή:

  • Φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Βιταμίνης Β6: Απαραίτητη για πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως η μετατροπή του φαγητού σε ενέργεια.
  • Φωσφόρου: Σημναντικός για την υγεία των οστών και των δοντιών.
  • Μαγνησίου: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Το κικιρίκι μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους

  • Ωμά: Τα ωμά φιστίκια μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή να προστεθούν σε σαλάτες.
  • Ψημένα: Τα ψημένα φιστίκια είναι ένα δημοφιλές σνακ.
  • Μαγειρεμένα: Τα φιστίκια μπορούν να προστεθούν σε διάφορα πιάτα, όπως σούπες, σαλάτες και σάλτσες.

Φυσικά, το κικιρίκι δεν είναι μια μαγική θεραπεία για αυτές τις παθήσεις. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αυτών των προβλημάτων υγείας.
Η κατανάλωση φιστικιών για κάποια άτομα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό επεισόδιο το οποίο μπορεί να είναι και θανατηφόρο. Είναι σημαντικό, να γνωρίζει κάποιος αν είναι αλλεργικός στα φιστίκια ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση του.

Όλο Υγεία

Scroll to Top