Τα όσπρια που καίνε το λίπος και μειώνουν το κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

όσπρια ρεβύθια

Ακριβώς όπως πολλά άλλα τρόφιμα που καίνε το λίπος στην κοιλιά, αυτά τα όσπρια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καύση λίπους. Αλλά δεν κάνουν μόνον αυτό!

Οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες που περιέχουν αυτά τα όσπρια, μας αφήνουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – βασικό συστατικό για την απώλεια βάρους ενώ τα ευεργετικά τους συστατικά έχουν αντικαρκινική δράση και συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς.

Ποια όσπρια καίνε το λίπος

Τα ρεβύθια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, και ψευδάργυρο. Επίσης, περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Κ. Ιδιαίτερα περιέχουν βιταμίνη Β6, που βοηθά στο μεταβολισμό της ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Όχι μόνο αυτό, αλλά τα ρεβίθια συγκαταλέγονται στις τροφές που καίνε λίπος και περιέχουν ένα θρεπτικό συστατικό που ονομάζεται χολίνη. Το σώμα μας μπορεί να παράγει χολίνη σε μικρές ποσότητες, ωστόσο το υπόλοιπο πρέπει να λαμβάνεται από τα τρόφιμα.

Η χολίνη βοηθά το μεταβολισμό μειώνοντας την ποσότητα της χοληστερόλης στο ήπαρ και η έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως η λιπώδης διήθηση στο ήπαρ (λίπος στο συκώτι).

Τα ρεβίθια είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία.

Τα ρεβίθια είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια δίαιτα εάν θέλετε να ενισχύσετε την υγεία σας, καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι διατηρούν χαμηλά τα σάκχαρα στο αίμα μας, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη και της αύξησης λίπους.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες τα καθιστά ένα εξαιρετικό υποκατάστατο για το κρέας, εάν είστε χορτοφάγοι και μπορούν να μαγειρευτούν σε σούπα, σε σαλάτες, ή σε ντιπ.

Τα όσπρια μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνου του παχέος εντέρου

Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την έλλειψη χοληστερόλης τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς, αφού έχουν σαν αποτέλεσμα να μειώνουν την ολική χοληστερόλη αίματος και την «κακή» χοληστερόλη (LDL) μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Τέλος, τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, που υφίστανται μια διαδικασία ζύμωσης στο παχύ έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βουτυρικό οξύ. Το βουτυρικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, χάρη στο λυκοπένιο που περιέχουν και αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι λόγω της περιεκτικότητας τους σε ισοφλαβόνες.

Scroll to Top