Το αρχαίο έλαιο που βοηθάει στο αδυνάτισμα, ρυθμίζει την πίεση και ενισχύει τη γονιμότητα

έλαιο

Επιστήμονες από διαφορετικές ειδικότητες έχουν ερευνήσει τα πιθανά οφέλη του λαδιού αυτού. Δείτε που κάνει καλό και ποια είναι τα οφέλη του.

Το συγκεκριμένο έλαιο έχει σίγουρα αρκετά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει κύτταρα ή ζώα ως μοντέλα και υπάρχει περιορισμένη διαθέσιμη έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του στους ανθρώπους.

Τι είναι το έλαιο μαύρου κύμινου;

Οι μαύροι σπόροι γνωστοί ως μαύρο κύμινο, προέρχονται από το Nigella sativa, ένα μικρό φυτό με απαλά μοβ, μπλε ή λευκά άνθη που φύεται στην Ανατολική Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει κατά καιρούς τους μαύρους σπόρους των καρπών του φυτού ως φυσική θεραπεία εδώ χιλιάδες χρόνια. Οι σπόροι μπορούν επίσης να αρωματίσουν τα τουρσιά και το ψωμί με παρόμοιο τρόπο που το κάνει το κύμινο ή η ρίγανη.

Μπορούμε να καταναλώσουμε το λάδι αυτό με τη μορφή κάψουλων ή να το εφαρμόσουμε τοπικά για να ωφελήσουμε το δέρμα μας. Είναι επίσης δυνατό να χρησιμοποιήσετε το λάδι για μασάζ, σε σαμπουάν, σπιτικά προϊόντα περιποίησης δέρματος και αρώματα.

Το υψηλής ποιότητας μαύρο σπορέλαιο είναι επίσης κατάλληλο για χρήση στη μαγειρική, το ψήσιμο και τα ποτά.

Τα οφέλη

  1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους
  2. Οφέλη ομορφιάς
  3. Βοηθάει στην επούλωση πληγών
  4. Ρυθμίζει την πίεση
  5. Ρυθμίζει το σάκχαρο
  6. Βοηθάει στη γονιμότητα

 

1. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Μια ανασκόπηση 11 μελετών έδειξε ότι η συμπλήρωση μαύρου σπόρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στη μείωση της περιφέρειας μέσης των ανθρώπων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες από τη λήψη αυτού του συμπληρώματος.

Μια μελέτη του 2021 σε αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά δείχνει ότι το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους και της αντίστασης στην ινσουλίνη.

2. Οφέλη ομορφιάς

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ακμή ή η ψωρίαση.

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί επίσης να ενυδατώσει τα μαλλιά, να μαλακώσει το δέρμα και να λειτουργήσει ως ενυδατικό, αν και υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν αυτά τα οφέλη.

3. Βοηθάει στην επούλωση πληγών

Το έλαιο αυτό μπορεί να είναι σε θέση να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των πληγών. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο λειτουργεί αυτό δεν είναι ξεκάθαρος, αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι μπορεί επίσης να συνδέεται με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της θυμοκινόνης που περιέχει.

4. Ρυθμίζει την πίεση

Μια μετα-ανάλυση του 2016 έδειξε ότι το έλαιο αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση).

Σε ανάλυση 10 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, η χορήγηση του συμπληρώματος έδειξε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των συμμετεχόντων.

5. Ρυθμίζει το σάκχαρο

Το έλαιο μαύρου σπόρου μπορεί να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια ανασκόπηση του 2019 δείχνει ότι το λάδι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της γλυκόζης του αίματος, της αιμοσφαιρίνης και της αντίστασης στην ινσουλίνη ενός ατόμου.

Αυτή η έρευνα πιστοποιεί ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 μαζί με τις συμβατικές θεραπείες.

6. Βοηθάει στη γονιμότητα

Μια κλινική δοκιμή του 2014 σε άνδρες με μη φυσιολογικό σπέρμα και στειρότητα διαπίστωσε ότι το έλαιο αυτό μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματος και να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και τον όγκο του σπέρματος.

Τα ευρήματα μιας πιο πρόσφατης μελέτης του 2018 σε αρσενικά ποντίκια επιβεβαιώνουν ότι το βασικό συστατικό θυμοκινόνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ποιότητας, της κινητικότητας, της βιωσιμότητας και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Όλο Υγεία

Scroll to Top