Νεροκάρδαμο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

λαχανικό νεροκάρδαμο

Γνωρίστε ένα θρεπτικό λαχανικό πλούσιο σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Τι είναι το νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο, γνωστό και ως κιτρινοκάρδαμο, είναι ένα είδος υδρόβιου ανθοφόρου φυτού. Το νεροκάρδαμο χρησιμοποιείται σε πολλά μέρη του κόσμου ως φυσικό φάρμακο με ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ άλλων σε καρδιακά προβλήματα, πυρετό, προβλήματα ήπατος κ.α. Το κάρδαμο είναι ένα πολυετές φυτό που φύεται στην Ευρώπη και την Ασία. Είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά φυλλώδη λαχανικά που καταναλώνει ο άνθρωπος.

Το νεροκάρδαμο έχει λεπτά, σγουρά φύλλα και μικρά λευκά ή ροζ άνθη. Έχει έντονη γεύση, ελαφρώς πικάντικη και γλυκιά.

Νεροκάρδαμο: Διατροφική αξία

Μία κούπα νεροκάρδαμο 34 γραμμαρίων περιέχει:

  • Θερμίδες: 3,7
  • Πρωτεΐνες: 0,8 g
  • Υδατάνθρακες: 0,4 g
  • Φυτικές ίνες: 0,2 g
  • Βιταμίνη Α: 54.4 mcg
  • Βιταμίνη C: 14.6 mg

Νεροκάρδαμο: Οφέλη για την υγεία

  1. Χρήσιμο για τα οστά
  2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
  3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  4. Ενισχύει την όραση

1. Χρήσιμο για τα οστά

Τρώγοντας 1 φλιτζάνι ωμό νεροκάρδαμο θα έχετε όλη τη βιταμίνη Κ που χρειάζεστε για την ημέρα. Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη δεν είναι μόνο σημαντική για την πήξη του αίματος, αλλά υποστηρίζει επίσης τον σχηματισμό των οστών. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή κατανάλωση βιταμίνης Κ μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων ισχίου. Μια ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine σημείωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες με την υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ είχαν 22% μείωση στον κίνδυνο καταγμάτων σε σύγκριση με εκείνους με τη λιγότερη ποσότητα βιταμίνης Κ στη διατροφή τους.

2. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το κάρδαμο είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παραγωγής κολλαγόνου για τη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών, του δέρματος και των αρθρώσεων. Η βιταμίνη C έχει επίσης ιδιότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και επούλωσης πληγών.

Επιπλέον, η βιταμίνη C μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος αποτρέποντας το σχηματισμό ορισμένων ενώσεων που προκαλούν καρκίνο. Μια μετα-ανάλυση μελετών που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, κυρίως από λαχανικά και φρούτα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μπορεί να εκπλαγείτε που η βιταμίνη C προστατεύει επίσης την καρδιά. Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition, έχουν επισημάνει ότι η κατανάλωση μιας διατροφής με περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε C (και αυτά περιλαμβάνουν το νεροκάρδαμο) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βρίσκονται στη βιταμίνη C μπορεί να υποστηρίξουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων για την προστασία από την καρδιακή προσβολή.

4. Ενισχύει την όραση

Το κάρδαμο είναι μια πλούσια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Αυτά τα καροτενοειδή δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών και καταρράκτη που σχετίζονται με την ηλικία. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να συμβάλει στην προστασία της υγείας των ματιών.

Πώς να το καταναλώσετε

Το νεροκάρδαμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως:

  • Σαλάτες: Μπορεί να κοπούν ωμά και να προστεθούν σε σαλάτες.
  • Σάντουιτς: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε σάντουιτς.
  • Σούπες: Μπορεί να προστεθεί σε σούπες και λαχανικά.
  • Pesto: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή pesto.
  • Smoothies: Μπορεί να προστεθεί σε smoothies για μια γευστική και θρεπτική ώθηση.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με αλλεργία στα σταυρανθή λαχανικά: Το νεροκάρδαμο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι. Εάν έχετε αλλεργία σε οποιοδήποτε από αυτά τα λαχανικά, ίσως να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση και στο νεροκάρδαμο.
  • Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς: Το νεροκάρδαμο περιέχει , ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Εάν έχετε προβλήματα θυρεοειδούς, ίσως χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν καταναλώσετε νεροκάρδαμο.
Όλο Υγεία

Scroll to Top