Πράσινο μήλο (ξινόμηλο): Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

πρασινο μηλο

Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Κάθε ποικιλία έχει ελαφρώς διαφορετική γεύση. Το συγκεκριμένο φρούτο βοηθάει στην πέψη και στη μείωση της χοληστερόλης

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η επιλογή του μεταξύ κόκκινου και πράσινου μήλου είναι θέμα προσωπικής προτίμησης ανάλογα με το πόσο γλυκά σας αρέσουν να είναι τα μήλα.

Τί είναι το ξινόμηλο

Το ξινόμηλο, ή αλλιώς γκράνι σμιθ, είναι μια ποικιλία μήλου με πράσινο χρώμα και ξινή γεύση. Είναι γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Πράσινο μήλο (ξινόμηλο): Διατροφική αξία

Τα 100 γραμμάρια περιέχουν:

  • Θερμίδες: 52
  • Υδατάνθρακες:14 g
  • Λίπη: 0,2 g
  • Φυτικές ίνες: 2.4 g
  • Πρωτεΐνη: 0,3 g
  • Κάλιο: 107 mg

Πράσινο μήλο (ξινόμηλο): Οφέλη

Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως. Μερικά από τα οφέλη που έχουν για την υγεία είναι:

  1. Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.
  3. Ίσως μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

1. Ενισχύουν την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα πράσινα μήλα περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται πηκτίνη, μια πηγή φυτικών ινών που λειτουργεί ως πρεβιοτικό προωθώντας την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο σας.

Η πηκτίνη που βρίσκεται στα πράσινα μήλα μπορεί να σας βοηθήσει να διασπάσετε τα τρόφιμα πιο αποτελεσματικά.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα πράσινα μήλα μπορεί να έχει και άλλες ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Οι φυτικές ίνες φαίνεται ότι διεγείρουν το πεπτικό σύστημα, βοηθώντας τόσο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όσο και της διάρροιας.

Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες πεπτικές διαταραχές μπορεί να βρουν ανακούφιση για τα συμπτώματά τους προσθέτοντας περισσότερες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή τους.

2. Βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς

Η κατανάλωση μήλων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο ακριβής λόγος που τα μήλα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς είναι ασαφής. Ένας παράγοντας που συμβάλλει μπορεί να είναι τα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών στα μήλα, καθώς οι διαιτητικές ίνες έχουν συνδεθεί με τη μείωση της LDL χοληστερόλης.

3. Ίσως μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Το να τρώτε λίγα πράσινα μήλα κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη, αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα. Παραμένει ασαφές εάν οι ενώσεις στα πράσινα μήλα βοηθούν τους ανθρώπους να διαχειριστούν τα συμπτώματα του διαβήτη.

Πώς να τα καταναλώσετε

  • Ως φρέσκο φρούτο: Το ξινόμηλο μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο ως σνακ ή να προστεθεί σε σαλάτες.
  • Ως χυμό: Ο χυμός ξινόμηλου είναι ένα υγιεινό και δροσιστικό ρόφημα.
  • Ως ψητό φρούτο: Το ξινόμηλο μπορεί να ψηθεί στο φούρνο με μέλι και κανέλα.
  • Ως γλυκό: Το ξινόμηλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, όπως τάρτες και μαρμελάδες.

Παρενέργειες

  • Τα ξινόμηλα, όπως και όλα τα μήλα, περιέχουν κυανίνη στα κουκούτσια τους, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σημαντικό να αφαιρείτε τα κουκούτσια πριν καταναλώσετε το ξινόμηλο.
  • Τα ξινόμηλα είναι όξινα φρούτα και μπορεί να προκαλέσουν καούρα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.
Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top