Κάπαρη: Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία– Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

καπαρη

Το συγκεκριμένο καρύκευμα έχει αλμυρή, πλούσια και πικάντικη γεύση, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό στη μεσογειακή κουζίνα και χρησιμοποιείται για να νοστιμίσει  διάφορα πιάτα.

Τι είναι η κάπαρη

Η κάπαρη είναι τα ανώριμα μπουμπούκια ανθέων του Capparis spinosa, ενός τύπου θάμνου που καλλιεργείται συνήθως σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Ο θάμνος είναι ακανθώδης, με μικρά φύλλα και μεγάλα λευκά έως ροζ-λευκά άνθη. Τα βρώσιμα μέρη είναι τα μπουμπούκια και οι καρποί ενώ η γεύση τους είναι ελαφρώς καυτερή.

Χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα, χάρη στο μικρό τους μέγεθος και την έντονη γεύση τους.

Κάπαρη: Διατροφική αξία

τα 100 γραμμάρια κάπαρης περιέχουν:

  • Θερμίδες: 23
  • Υδατάνθρακες: 4.89 g
  • Φυτικές Ίνες: 3.2 g
  • Πρωτεΐνες: 2.36 g
  • Ασβέστιο: 40 mg
  • Νάτριο: 2350 mg

Κάπαρη: Τα πιθανά οφέλη για την υγεία

  1. Χρήσιμη στην απώλεια βάρους
  2. Πρόληψη του καρκίνου
  3. Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας
  4. Πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

1. Χρήσιμη στην απώλεια βάρους

Η κάπαρη είναι πολύ χρήσιμη στη διατροφή μας και μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία. Η κάπαρη είναι γεμάτη γεύση αλλά χαμηλή σε θερμίδες, γεγονός που την καθιστά εξαιρετική επιλογή στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτα απώλειας βάρους. Και για μερικούς ανθρώπους, η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει τη γενική υγεία τους.

Αντικαθιστώντας την κάπαρη με συστατικά με υψηλότερες θερμίδες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στα πιάτα μπορείτε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

2. Πρόληψη του καρκίνου

Όταν συνδυάζεται με πουλερικά ή κόκκινο κρέας, η κάπαρη μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της δημιουργίας επιβλαβών υποπροϊόντων που παράγονται από το μαγείρεμα που έχουν συνδεθεί με κυτταρική βλάβη και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό το όφελος για την υγεία ισχύει ακόμη και με μικρές ποσότητες κάπαρης. Ως εκ τούτου, η κάπαρη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για άτομα που κάνουν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας ή άλλες πηγές κορεσμένων λιπαρών.

3 .Μειωμένος κίνδυνος καρδιακής αρρυθμίας

Η κάπαρη τουρσί περιέχει υψηλές δόσεις του βιοφλαβονοειδούς κερσετίνης, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των διαύλων ιόντων καλίου. Εάν είναι δυσλειτουργικά αυτά τα κανάλια, αυξάνουν την πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει διάφορες επικίνδυνες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής αρρυθμίας. Η κερσετίνη που βρίσκεται στην κάπαρη μπορεί να συμβάλλει έτσι στην ομαλή καρδιακή δραστηριότητα.

4. Πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με το webmd.com τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά φλαβονόλες, όπως η κερσετίνη, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτός ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα φυσικά αντιοξειδωτικά και στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες αυτών των φλαβανολών, οι οποίες περιορίζουν την κυτταρική βλάβη στο εγκέφαλο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Η κάπαρη είναι  πλούσια σε νάτριο, καθώς περιέχει περίπου το 9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μια 1 κουταλιά της σούπας (9 γραμμάρια). Παρόλο που το νάτριο είναι σημαντικό για την υγείας, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις του.

Για το λόγο αυτό άτομα που έχουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης είναι καλό να επικοινωνούν με το γιατρό τους πριν καταναλώσουν κάπαρη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top