Το μεσογειακό λαχανικό που μειώνει τα τριγλυκερίδια κατά 19%

λαχανικό αγκινάρα

Μπορείτε να μειώσετε τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα σας και τα τριγλυκερίδια με τη βοήθεια αυτού του μεσογειακού λαχανικού.

Αυτό το λαχανικό είναι ένα δημοφιλές μεσογειακό λαχανικό, γνωστό για την πλούσια γεύση και τα θρεπτικά του συστατικά. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, και έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ μειώνει τα τριγλυκερίδια. Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιά: Πως προστατεύουμε την υγεία της – Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο έλεγχος σύμφωνα με το ΕΛΙΚΑΡ

Τι είναι τα τριγλυκερίδια;

Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που βρίσκεται στο αίμα. Αποτελούν την κύρια μορφή αποθήκευσης ενέργειας στο σώμα και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, τη δημιουργία νέων κυττάρων και την παραγωγή ορμονών.

Τα τριγλυκερίδια αποτελούνται από τρεις υδροξυλομάδες γλυκερόλης που συνδέονται με λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κορεσμένα, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα. Τα τριγλυκερίδια στο αίμα μεταφέρονται με λιποπρωτεΐνες. Οι λιποπρωτεΐνες είναι μόρια που αποτελούνται από λιπαρά οξέα, γλυκερόλη και πρωτεΐνη. Οι κύριες κατηγορίες λιποπρωτεΐνων είναι:

 • Χυλομικρά: μεταφέρουν τριγλυκερίδια από το έντερο στο ήπαρ.
 • VLDL (πολύ χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες): μεταφέρουν τριγλυκερίδια από το ήπαρ στα περιφερικά όργανα.
 • LDL (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες): μεταφέρουν χοληστερόλη από το ήπαρ στα περιφερικά όργανα.
 • HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες): μεταφέρουν χοληστερόλη από τα περιφερικά όργανα στο ήπαρ.

Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους παράγοντες

Η διατροφή: Η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα ή trans λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Το σωματικό βάρος: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η άσκηση: Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

Το κάπνισμα: Μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η κατανάλωση αλκοόλ: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Κάποιες ιατρικές καταστάσεις: Καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές και ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Η μέτρηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος. Τα φυσιολογικά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα είναι κάτω από 150 mg/dL. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων από 150 έως 199 mg/dL θεωρούνται οριακά υψηλά, ενώ τα επίπεδα τριγλυκεριδίων 200 mg/dL ή υψηλότερα θεωρούνται υψηλά.

Αποφύγετε αυτό το λαχανικό: Επιβραδύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει το σπλαχνικό λίπος

Αγκινάρα και τριγλυκερίδια

Μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της αγκινάρας είναι η ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα τριγλυκερίδια είναι ένα είδος λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα. Υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα κατά 15-20%. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση 500 mg εκχυλίσματος αγκινάρας ημερησίως για 12 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 19%.

Η αγκινάρα και τα οφέλη της

Η αγκινάρα έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες ρυθμίζουν την πέψη και μειώνουν τη χοληστερόλη. Η αγκινάρα είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι σημαντική για το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Βοηθά στη πέψη: Η αγκινάρα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  2. Συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης: Η αγκινάρα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα.
  3. Προστατεύει το συκώτι: Η αγκινάρα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία του συκωτιού από βλάβες.
  4. Βοηθά στην απώλεια βάρους: Η αγκινάρα περιέχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης και την απώλεια βάρους.
  5. λΕχει πιθανή αντικαρκινική προστασία: Ορισμένα αντιοξειδωτικά (ρουτίνη, κερσετίνη, σιλυμαρίνη και γαλλικό οξύ) στις αγκινάρες έχουν αντικαρκινική δράση. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι η σιλυμαρίνη βοηθά στην πρόληψη και στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος σε μελέτες με ζώα. Παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, δεν υπάρχουν ακόμα έρευνες σε ανθρώπους και για αυτό απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Πώς να συμπεριλάβετε την αγκινάρα στη διατροφή σας

Η αγκινάρα μπορεί να καταναλωθεί ωμή, μαγειρεμένη ή καπνιστή. Είναι ένα δημοφιλές συστατικό σε σαλάτες, σούπες, ριζότο και πιάτα με ζυμαρικά.

Για να απολαύσετε τα οφέλη της αγκινάρας για την υγεία, συνιστάται να καταναλώνετε 2-3 αγκινάρες την εβδομάδα.

Σημείωση: Οι αγκινάρες είναι γενικά ασφαλείς για κατανάλωση, αλλά άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η νόσος του Crohn, καλό είναι να αποφύγουν την κατανάλωσή τους.

Scroll to Top