Το σούπερ φρούτο που μειώνει τη χοληστερόλη – Μόλις δύο κομμάτια την ημέρα αρκούν για να τη ρίξουν

φρούτα

Η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά η αύξηση της κατανάλωσης αυτού του νόστιμου φρούτου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Εάν κάποιος έχει υψηλή χοληστερόλη σημαίνει ότι έχει υπερβολική ποσότητα μιας λιπαρής ουσίας, γνωστής ως χοληστερόλη, στο αίμα του. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να συσσωρευτεί στα αιμοφόρα αγγεία προκαλώντας αποφράξεις.

Χοληστερόλη: Πώς να τη μειώσετε φυσικά χωρίς φάρμακα 

Για το λόγο αυτό, η υψηλή χοληστερόλη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για επείγοντα ιατρικά περιστατικά, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες της υψηλής χοληστερόλης, με τη διατροφή να είναι μία από αυτές.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο, ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη σας, άλλα έχουν την ικανότητα να τη μειώσουν, όπως ένα συγκεκριμένο φρούτο.

Το σούπερ φρούτο: το μήλο

Μέχρι τώρα ακούγαμε «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Τώρα οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να καταναλώνετε δύο μήλα την ημέρα αν θέλετε να μειώσετε τη χοληστερόλη και να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.

Όπως αναφέρει το GloucestershireLive, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Eli Brecher, «Τα μήλα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που περιέχει το 10% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, μαζί με χαλκό, βιταμίνη Κ και βιταμίνη Ε».

Η διατροφολόγος τονίζει ότι «το μήλο είναι σπουδαίο για την καρδιά, καθώς όχι μόνο η πηκτίνη βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, αλλά οι πολυφαινόλες στα μήλα συνδέονται με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου».

Αυτό υποστηρίζεται από έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Μια μελέτη από ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Κράμπες στα πόδια: Πότε μπορεί να είναι σύμπτωμα υψηλής χοληστερόλης 

Επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης (μέσω της κατανάλωσης μήλων) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και του άσθματος.

Τα οφέλη του μήλου για την υγεία

Τα μήλα εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης έχουν κι άλλα οφέλη για την υγεία, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη χάρη στην περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Αυτό, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, η οποία είναι σημαντική τόσο για τη διαχείριση του βάρους όσο και για την πρόληψη του διαβήτη.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η πηκτίνη που εξάγεται από τα μήλα μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου (ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων φλεγμονωδών διαταραχών.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται ότι συνδέεται με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα και βελτιωμένη υγεία των οστών. Τα ευρήματα μιας μελέτης σε υγιείς γυναίκες έδειξαν ότι τα μήλα, ειδικότερα, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την ποσότητα ασβεστίου που χάνεται από τον οργανισμό και, ως εκ τούτου, να βελτιώσουν την αντοχή των οστών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top