Ποπ κόρν: Το απολαυστικό τραγανό σνακ που ρίχνει το σάκχαρο και κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς

ποπ κορν τραγανό σνακ

Αυτό το τραγανό σνακ είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που έχει πολλά διατροφικά οφέλη. Είναι χαμηλό σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη και περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μαγνήσιο.

Το τραγανό σνακ κάνει καλό στην υγεία σας, επειδή είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτές έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Οι διατροφικές οδηγίες λένε ότι τα μισά από όλα τα δημητριακά που καταναλώνονται πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως και αυτό το τραγανό σνακ περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες ανά μερίδα από το ψωμί ολικής αλέσεως.

Ποπ κόρν: Το τραγανό σνακ με πολλά θρεπτικά οφέλη

  • Χαμηλές θερμίδες και κορεσμένα λίπη: Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) περιέχει μόνο 93 θερμίδες και 1,1 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό το καθιστά ένα υγιεινό σνακ για άτομα που προσέχουν το βάρος τους ή προσπαθούν να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένου λίπους.
  • Φυτικές ίνες: Το ποπ κορν είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) παρέχει 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχεί στο 10-15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.
  • Αντιοξειδωτικά: Συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά στο ποπ κορν περιλαμβάνουν πολυφαινόλες, καροτενοειδή και βιταμίνη Ε. Σύμφωνα με μια ανάλυση του 2019 στο περιοδικό Antioxidants, το ποπ κορν είναι γεμάτο με πολυφαινόλες, ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και δρουν ως αντιοξειδωτικά, μειώνοντας τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες αραιώνονται σε μεγάλο βαθμό σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία αποτελούνται κατά 90% από νερό. Ωστόσο, το ποπ κορν αποτελείται από περίπου 4% νερό, επομένως οι πολυφαινόλες στο ποπ κορν έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
  • Μαγνήσιο: Το ποπ κορν περιέχει μαγνήσιο, ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων. Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) παρέχει 22 mg μαγνησίου, που αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ποπ κορν και οφέλη για τον διαβήτη

Το ποπ κορν είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη επιβράδυνση της πέψης και στην απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα. Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) παρέχει 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών, που αντιστοιχεί στο 10-15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και τους άνδρες, αντίστοιχα.

Επιπλέον, το ποπ κορν περιέχει μαγνήσιο, ένα μέταλλο που είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) παρέχει 22 mg μαγνησίου, που αντιστοιχεί στο 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Ποπ κορν και οφέλη για την καρδιά

Το ποπ κορν είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της καρδιάς από βλάβες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρα.

Επιπλέον, το ποπ κορν περιέχει φυτικές στερόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Μια μερίδα ποπ κορν (3 φλιτζάνια) παρέχει 10 mg φυτικών στερόλων, που αντιστοιχεί στο 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Πώς να απολαύσετε το ποπ κορν με υγιεινό τρόπο

Για να απολαύσετε το ποπ κορν με υγιεινό τρόπο, αποφύγετε να προσθέσετε βούτυρο, αλάτι, καραμέλα ή άλλα γαρνιτούρες υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά. Μπορείτε να μαγειρέψετε το ποπ κορν στον αέρα ή να χρησιμοποιήσετε έναν ατμομάγειρα για να αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον λιπαρών.

3 υγιεινές γαρνιτούρες για το ποπ κορν

  • Προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό, πιπεριά ή ρίγανη για να προσθέσετε γεύση χωρίς θερμίδες.
  • Προσθέστε λίγο τριμμένο τυρί ή ξηρούς καρπούς για να προσθέσετε επιπλέον θρεπτικά στοιχεία.
  • Προσθέσθε μπούκοβο ή μαύρο πιπέρι για έξτρα γεύση.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top