Παρά τη φυσικά γλύκα του, αυτό το τροπικό φρούτο αποδεικνύεται σύμμαχος στην πρόληψη του διαβήτη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Μελέτες δείχνουν ότι τα φυσικά σάκχαρά του, σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες του και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορούν να βελτιώσουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και να ενισχύσουν την υγεία.
Διαβήτης: 11 συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε υψηλό σάκχαρο
Ένα γλυκό τροπικό φρούτο μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη και να προάγει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με νέα μελέτη
Αν σας προσέφεραν δύο σνακ, το ένα με επτά γραμμάρια ζάχαρης και το άλλο με πάνω από τριάντα, η πιο υγιεινή επιλογή θα έμοιαζε προφανής. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά, καθώς η μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη δεν σημαίνει αυτόματα και καλύτερη διατροφική αξία. Σύμφωνα με στοιχεία του 2021, περίπου το 12,4% των ενηλίκων στην Ελλάδα ζουν με προδιαβήτη. Ίσως η ιδέα ενός γλυκού φρούτου που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου να ακούγεται απίθανη.
Τα τροπικά φρούτα συνήθως περιέχουν από 10 έως 50 γραμμάρια ζάχαρης, με τα μάνγκο να βρίσκονται κοντά στο ανώτερο όριο. Με αυτά τα δεδομένα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν ακατάλληλη επιλογή. Κι όμως, μελέτη της Αμερικανής ερευνήτριας Raedeh Basiri, ειδικού στη διατροφή, δείχνει το αντίθετο. Το μάνγκο, παρά τη σχετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε ζάχαρη συγκριτικά με πολλά σνακ με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ενδέχεται να προσφέρει προστατευτικά οφέλη σε άτομα με προδιαβήτη.
Μπορούν τα γλυκά τρόφιμα να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και να μην προκαλούν αιχμές γλυκόζης;
Ναι — κάποια γλυκά τρόφιμα μπορούν να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) και να προκαλούν μόνο μέτριες αυξήσεις στη γλυκόζη. Αυτό είναι δυνατό όταν τα τρόφιμα περιέχουν ειδικά σάκχαρα ή είναι διαμορφωμένα με συστατικά που επιβραδύνουν την απορρόφηση της γλυκόζης. Ωστόσο, η ποσότητα (γλυκαιμικό φορτίο) και η ατομική απόκριση παίζουν ρόλο.
- Isomaltulose: υποκατάστατο ζάχαρης με χαμηλό GI — μειώνει τη γλυκόζη μετά το γεύμα σε σύγκριση με τη σουκρόζη
- Allulose (σπάνια ζάχαρη): μειώνει τη μεταγευματική γλυκόζη σε διαβήτη τύπου 2
- Αλεύρια από όσπρια/δημητριακά ολικής άλεσης σε αρτοσκευάσματα: μειώνουν τον GI επιβραδύνοντας την πέψη
- Παραδοσιακά επιδόρπια: κάποια μπορεί να εμπίπτουν στην κατηγορία «χαμηλού έως μέτριου» GI
- Δίαιτες χαμηλού GI συνολικά: βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη
Νέο τεστ με την αναπνοή θα μπορεί να δείξει αν έχουμε διαβήτη – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Διατροφική αξία ενός καθαρισμένου μάνγκο
Μέγεθος μερίδας: 1 μάνγκο χωρίς φλούδα και κουκούτσι (περίπου 336 g)
- Θερμίδες: 202
- Συνολικά λιπαρά: 1,3 g — 2% της ΣΗΠ
- Κορεσμένα λιπαρά: 0,3 g — 2% της ΣΗΠ
- Τρανς λιπαρά: 0 g
- Πολυακόρεστα λιπαρά: 0,2 g
- Μονοακόρεστα λιπαρά: 0,5 g
- Χοληστερίνη: 0 mg — 0% της ΣΗΠ
- Νάτριο: 3,4 mg — 0% της ΣΗΠ
- Συνολικοί υδατάνθρακες: 50 g — 18% της ΣΗΠ
- Διαιτητικές ίνες: 5,4 g — 19% της ΣΗΠ
- Σάκχαρα: 46 g
- Πρωτεΐνη: 2,8 g
* % Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη με βάση δίαιτα 2.000 θερμίδων.
Τα οφέλη του μάνγκο για τον προδιαβήτη
«Δεν έχει σημασία μόνο η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλλά το συνολικό διατροφικό πλαίσιο του τροφίμου», δήλωσε σύμφωνα με το SciTech Daily η Basiri, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του George Mason. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη μακροχρόνια κλινική δοκιμή που αποδεικνύει τόσο μεταβολικά όσο και οφέλη στη σύσταση σώματος από την κατανάλωση μάνγκο σε προδιαβητικά άτομα.
Tο θέμα δεν είναι μόνο το πόση «ζάχαρη» υπάρχει στο τρόφιμο – αλλά η θρεπτική αξία του τροφίμου στο σύνολό του. Τα σάκχαρα που υπάρχουν φυσικά στα μάνγκο και άλλα φρούτα συνοδεύονται από φυτικές ίνες και άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία. Τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα, όπως τα δημητριακά, και ακόμη και σνακ χαμηλής ζάχαρης, ενδέχεται να μην έχουν την ίδια διατροφική αξία και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη.
Ολόκληρα φρούτα στην πρόληψη του διαβήτη
«Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να εντάξει ανεπεξέργαστα φρούτα, όπως το μάνγκο, ως μέρος υγιεινών διατροφικών συνηθειών και πρακτικών στρατηγικών για την πρόληψη του διαβήτη», δήλωσε η Basiri. «Τα άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε σάκχαρα, αλλά στο πώς αυτά τα σάκχαρα μεταβολίζονται και απορροφώνται».
Η Basiri και η ομάδα της χώρισαν τους συμμετέχοντες της μελέτης σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έτρωγε καθημερινά ένα φρέσκο μάνγκο, ενώ η άλλη ομάδα μία μπάρα δημητριακών χαμηλή σε σάκχαρα. Για διάστημα έξι μηνών, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, την απόκριση στην ινσουλίνη και το σωματικό λίπος των συμμετεχόντων.
Νυστάζετε μετά το φαγητό; Πότε μπορεί να είναι ένδειξη σακχάρου
Στο τέλος της μελέτης, τα ευρήματα έδειξαν ότι το μάνγκο, μια τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (32 γραμμάρια), αποδείχθηκε πιο ευεργετικό από μια μπάρα δημητριακών με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (11 γραμμάρια). Η ομάδα που κατανάλωνε καθημερινά μάνγκο παρουσίασε βελτίωση στον γλυκαιμικό έλεγχο, αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωση στο σωματικό λίπος.
Πηγές: SciTech Daily, MDPI, Nutritionix, MDPI, ScienceDirect, ScienceDirect, Frontiers, PMC