Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας εάν τρώτε γιαούρτι κάθε μέρα για μία εβδομάδα

γιαούρτι

Το γιαούρτι θεωρείται μια «τέλεια πρωτεΐνη», που σημαίνει ότι είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Τα περισσότερα προϊόντα γιαουρτιού είναι γνωστά για την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες, αλλά η διαφορά είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι παρασκευάζεται με τη διαδικασία της στράγγισης για να αφαιρεθούν τα επιπλέον υγρά και ο ορός γάλακτος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο πυκνό και κρεμώδες προϊόν με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών και προβιοτικών που προκύπτει από τη φυσική διαδικασία ζύμωσης. Αυτό στέλνει υγιή βακτήρια στην κοιλιά για να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση του εντέρου.

Ποιο είναι το σούπερ τρόφιμο που προστατεύει από οστεοπόρωση και διαβήτη – Ρίχνει την πίεση και βοηθά στο αδυνάτισμα

Γι’ αυτούς τους λόγους το γιαούρτι έχει τόσα πολλά οφέλη. Σύμφωνα με έρευνα, όπως μια μικροβιολογική μελέτη του 2015, το γιαούρτι έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πέψη, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βελτιώνει τη δύναμη των οστών και την υγεία της καρδιάς, πιθανώς μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη και ακόμη και δυνητικά χαμηλότερο κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Στο πλαίσιο αυτό, μια διατροφολόγος της Cleveland Clinic εξηγεί τι συμβαίνει στον οργανισμό εάν καταναλώνετε καθημερινά για μία εβδομάδα γιαούρτι και ποια τα οφέλη του για την υγεία.

Τρώγοντας γιαούρτι κάθε μέρα

Αυτό που χαρακτηρίζει το γιαούρτι είναι η ευελιξία του. Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για μια ποικιλία από υγιεινά toppings, όπως φρούτα, φυστικοβούτυρο και μέλι ή ένα γεύμα από μόνο του με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωστόσο, μπορεί να μπει και στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα ως ένα υγιεινό υποκατάστατο της sour cream ή του τυριού.

Θα επηρεάσει την όρεξή σας

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε είναι το πόσο χορτάτοι θα νιώσετε και πόσο θα κρατήσει αυτή η πληρότητα. Σύμφωνα με την Beth Czerwony, διαιτολόγο στην κλινική του Κλίβελαντ από το 2007, αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

«Η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθεί από τους υδατάνθρακες, επομένως συχνά οι επιλογές υψηλότερης πρωτεΐνης καταλήγουν να βοηθούν στον παρατεταμένο κορεσμό», εξηγεί η Czerwony.

«Η αφομοίωση επιτρέπει στις θερμίδες να κατανέμονται με πιο αργή απελευθέρωση, επιτρέποντας μια πιο ανεπαίσθητη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με κάτι που θα παρείχε γρήγορη απελευθέρωση, θα προκαλούσε μια έκρηξη και στη συνέχεια πτώση στα επίπεδα γλυκόζης», προσθέτει.

Θα επηρεάσει την ενέργεια και τη διάθεσή σας

Μαζί με αυτό το αίσθημα μακροχρόνιου κορεσμού, το γιαούρτι δίνει και μια αξιοσημείωτη ώθηση ενέργειας. Η τροφοδοσία του σώματος με κάτι γεμάτο με πρωτεΐνη συνοδευόμενη από αυτή τη σταδιακή αύξηση του σακχάρου στο αίμα βοηθά στην αποφυγή της πτώσης στη μέση της ημέρας, έτσι ώστε η ενέργειά σας να παραμένει σταθερή όλη την ημέρα. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμινών Α, Β12 και μαγνησίου, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας.

Η ελληνική τροφή που βελτιώνει τη διάθεση, δυναμώνει τα οστά και βοηθάει στο αδυνάτισμα

Παράλληλα με την αύξηση της ενέργειας, βελτιώνει και τη διάθεση. Η Czerwony λέει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι το να είστε πιο χορτάτοι σας κάνει πιο χαρούμενους, αλλά προσθέτει ότι υπάρχει και κάποια επιστήμη πίσω από αυτό το φαινόμενο:

«Ορισμένες μελέτες αναδεικνύουν μια επίδραση τόνωσης της διάθεσης, καθώς το γιαούρτι αυξάνει τη σεροτονίνη, η οποία είναι ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης», λέει η Czerwony. Αυτό ευθυγραμμίζεται με την έρευνα που έχει βρει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν τις καταστάσεις ψυχικής υγείας.

Θα επηρεάσει την πέψη σας

Το γιαούρτι ενισχύει την πέψη, συμβάλλοντας στις τακτικές κενώσεις του εντέρου και τη μείωση του φουσκώματος. Η Czerwony λέει ότι τα προβιοτικά μπορούν «να επηρεάσουν θετικά την υγεία του εντέρου και να ρυθμίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα», γεμίζοντας το έντερο με καλά μικρόβια που εξουδετερώνουν τα επιβλαβή και έτσι μας βοηθούν να διασπάσουμε σωστά την τροφή μας.

Επίσης το γιαούρτι δεν προκαλεί τις τυπικές παρενέργειες στους ανθρώπους που έχουν ευαισθησία στη λακτόζη. Σύμφωνα με την U.S. Dairy, η διαδικασία στράγγισης που είναι μοναδική στο ελληνικό γιαούρτι σημαίνει ότι έχει λιγότερη λακτόζη από το κανονικό ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η ζωντανή και ενεργή προβιοτική καλλιέργεια βοηθά επίσης στη διάσπαση της λακτόζης που περιέχει, διευκολύνοντας την πέψη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top