Αν υπάρχει κάτι που πάντα εντυπωσίαζε στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, πέρα από τη μακρόχρονη βασιλεία της, ήταν η καλή της φυσική κατάσταση και η αψεγάδιαστη εμφάνισή της, ακόμα και στα 96 της χρόνια. Παρόλο που δεν ήταν ιδιαίτερα λάτρης του φαγητού, οι διατροφικές της επιλογές συνέβαλαν αποφασιστικά στην καλή της υγεία. Πρώην βασιλικοί σεφ, λοιπόν, αποκαλύπτουν το μεσημεριανό που προτιμούσε συχνά για μια υγιή και μακρά ζωή.
Το μεσημεριανό που προτιμούσε η Βασίλισσα Ελισάβετ για υγεία και μακροζωία
Ενώ δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα λάτρης του φαγητού, έχει υποστηριχθεί ότι ένα υγιεινό μεσημεριανό γεύμα δύο συστατικών έπαιξε ρόλο στην λαμπερή και σφριγηλή επιδερμίδα και εμφάνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σε ηλικία 96 ετών. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι στις δυτικές χώρες τείνουν προς επιλογές με πολλούς υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά για μεσημεριανό, η Βασίλισσα προτιμούσε ελαφρύτερα, πιο υγιεινά γεύματα, όπως αποκάλυψαν πρώην βασιλικοί σεφ.

Το απλό πιάτο που προτιμούσε η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι κάτι που ο καθένας θα μπορούσε εύκολα να φτιάξει – και είναι γεμάτο με οφέλη για την υγεία και θρεπτικά συστατικά.
Η επιλογή της για μεσημεριανό γεύμα συχνά περιελάμβανε ψητή γλώσσα Ντόβερ πάνω σε μια στρώση σπανάκι ή κολοκυθάκι. Ο Ντάρεν ΜακΓκρέιντι, ο οποίος είχε το προνόμιο να μαγειρεύει για μέλη της βασιλικής οικογένειας, σημείωσε: «Η Βασίλισσα δεν ήταν ποτέ λάτρης του φαγητού. Πάντα έτρωγε απλώς για να ζήσει. Ο πρίγκιπας Φίλιππος από την άλλη το αγαπούσε ιδιαίτερα».
Κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του στο Παλάτι του Κένσινγκτον, ο Ντάρεν παρατήρησε ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε μια αδυναμία στο φιλέτο μπριζόλας με σάλτσα μανιταριών για δείπνο, ιδιαίτερα όταν συνδυαζόταν με ελάφι, εξήγησε ο σεφ.

Η επιλογή της για μεσημεριανό γεύμα, η ψητή γλώσσα Ντόβερ με σπανάκι, δεν είναι μόνο χαμηλή σε λιπαρά αλλά και πλούσια σε πρωτεΐνες και γεμάτη με θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και η Β12. «Η Βασίλισσα Ελισάβετ απολάμβανε πατάτες και σπανάκι με το ψάρι της», αποκάλυψε επίσης ο Ντάρεν.
Οφέλη του σπανακιού για την υγεία
Έχοντας διαπιστώσει την προτίμηση της εκλιπούσας Βασίλισσας για το σπανάκι, αξίζει να διερευνήσουμε γιατί αυτό το φυλλώδες λαχανικό θεωρείται τόσο ευεργετικό. Το BBC συνέταξε μια λίστα με τα 100 πιο υγιεινά τρόφιμα στον κόσμο, κατατάσσοντας το σπανάκι στον αριθμό 24.
Το σπανάκι περιέχει μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, β καροτίνη και ζεαξανθίνη. Το Surrey Live αναφέρει ότι το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος, καθώς και σε βιταμίνη Α, ζωτικής σημασίας για την όραση και την ανοσοποιητική λειτουργία.
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, το φρέσκο σπανάκι δεν είναι πάντα ανώτερο από το κατεψυγμένο. Τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να μειωθούν κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, όπως διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε ότι το σπανάκι θα μπορούσε να χάσει έως και 75% της βιταμίνης C του μέσα σε μια εβδομάδα, εξ ου και η πρακτική της κατάψυξής του αμέσως μετά τη συγκομιδή για να διατηρηθεί η θρεπτική του αξία.
Ο Tim Spector, καθηγητής γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College London και συνιδρυτής της εφαρμογής υγείας Zoe, έχει συμβουλεύσει τους ακολούθους του στο Instagram να μην «σνομπάρουν» τα κατεψυγμένα τρόφιμα. «Όπως εγώ, πιθανότατα πιστεύετε ότι τα φρέσκα τρόφιμα είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Μην είστε σνομπ όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα ή κονσερβοποιημένα τρόφιμα που συχνά μπορούν να είναι σωτήρια», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Ένα παράδειγμα εδώ είναι το σπανάκι. Η διαδικασία κατάψυξης και ο τρόπος με τον οποίο συσκευάζεται σημαίνει ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά στο σπανάκι διατηρούνται τέλεια, οπότε δεν χάνετε τίποτα σε σχέση με την αγορά του φρέσκου προϊόντος».
Πώς να προσθέσετε το σπανάκι στη διατροφή σας
Η Martha Stewart επισημαίνει ότι ενώ το σπανάκι μπορεί να αποψυχθεί, μπορεί επίσης να ενσωματωθεί γρήγορα σε γεύματα όπως ζυμαρικά, κάρυ ή οποιοδήποτε πιάτο της επιλογής σας.
Η ήπια γεύση και η πλούσια περιεκτικότητα του σπανακιού σε βιταμίνες το καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη σε smoothies, και είναι επίσης εξαιρετικό για ομελέτες. Επιπλέον, το κατεψυγμένο σπανάκι όχι μόνο είναι πιο θρεπτικό από το φρέσκο και έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Οφέλη της ψητής γλώσσας Ντόβερ
Η ψητή γλώσσα Ντόβερ είναι ένα από τα νοστιμότερα ψάρια παγκοσμίως. Είναι πλατύψαρο με θρεπτικά συστατικά και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η ειδική διατροφολόγος Dominique Ludwig από το King’s College London, τονίζει πόσο σημαντικά είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά από τα ψάρια για τη διατήρηση υγιούς εγκεφάλου και καρδιάς.
Συγκεκριμένα, η γλώσσα Ντόβερ φημίζεται ως ένα από τα πλατύψαρα με την υψηλότερη θερμιδική αποδοτικότητα και ως μια εξαιρετική πηγή απαραίτητων λιπαρών οξέων.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell και το Πρόγραμμα Επέκτασης Sea Grant της Νέας Υόρκης έχει αναδείξει τον ζωτικό ρόλο των απαραίτητων λιπαρών οξέων στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι βασικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και του κινδύνου αρρυθμιών.
Επιπλέον, τα ευρήματα από τη δοκιμή πρόληψης GISSI υποδηλώνουν ότι η συμπερίληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή ενός ενήλικα μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης υποτροπής.
Πηγές: Mirror, Pennsylvania State University, Journal of Food Composition and Analysis, GISSI Prevention Trial