Ξινολάχανο: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

ξινολάχανο

Υπάρχει ένα δημοφιλές λαχανικό που πιστεύεται ότι έχει προέλθει από την Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Τί είναι το ξινολάχανο

Το ξινολάχανο είναι ένα ζυμωμένο προϊόν που φτιάχνεται από λάχανο. Η ζύμωση γίνεται με τη βοήθεια γαλακτοβακίλλων, οι οποίοι μετατρέπουν τα φυσικά σάκχαρα του λάχανου σε γαλακτικό οξύ. Αυτό δίνει στο ξινολάχανο την ξινή και δροσιστική του γεύση, καθώς και την χαρακτηριστική του υφή.

Ξινολάχανο: Διατροφική αξία

Μια μερίδα 50 γραμμαρίων ξινολάχανο παρέχει περίπου:

 • Θερμίδες: 4 kcal / 18 KJ
 • Πρωτεΐνη: 0,6 g
 • Υδατάνθρακες: 0,6 g.
 •  Φυτικές Ίνες: 1,5 g
 • Ασβέστιο: 25 mg
 • Κάλιο: 90 mg
 • Βιταμίνη C: 5 mg

Εάν αγοράζετε ξινολάχανο από το σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές ποικιλίες παστεριώνονται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, πράγμα που σκοτώνει τα ευεργετικά βακτήρια. Αναζητήστε «μη παστεριωμένα» προϊόντα που θα πρέπει να διατηρούνται παγωμένα.

Ξινολάχανο: Oφέλη

 1. Είναι πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών
 2. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα
 3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς
 4. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά
 5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

1. Πηγή ωφέλιμων θρεπτικών συστατικών

Το ξινολάχανο είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμινών και μετάλλων και ως τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων προβιοτικών που είναι σημαντικά για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η θρεπτική αξία των τροφών, όπως και του λάχανου, μπορεί να εμπλουτιστεί με ζύμωση και διευκολύνει την πέψη της τροφής.

Αυτό συμβαίνει επειδή το ξινολάχανο περιέχει ένζυμα που βοηθούν το σώμα να διασπάσει την τροφή σε μικρότερα και πιο εύπεπτα μόρια, τα οποία με τη σειρά τους μας βοηθούν να απορροφήσουμε περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του.

Το λάχανο τουρσί είναι, ωστόσο, πηγή αλατιού –αυτό συμβαίνει επειδή ένα αλατούχο περιβάλλον προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων γαλακτοβάκιλλων, ενώ παράλληλα αναστέλλει τους τύπους βακτηρίων που θα οδηγούσαν σε αλλοίωση και φθορά.

2. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας, επομένως μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιότητες του ξινολάχανου για την υποστήριξη του εντέρου μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμες. Τα καλά βακτήρια ή τα προβιοτικά από το ξινολάχανο, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας της επένδυσης του πεπτικού συστήματος.

Μια ισχυρή επένδυση του εντέρου εμποδίζει τυχόν ανεπιθύμητες ουσίες ή τοξίνες να «διαρρεύσουν» στο σώμα και έτσι να προκαλέσουν μια ανοσολογική απόκριση. Αυτά τα ίδια βακτήρια μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τα φυσικά αντισώματα και να μειώσουν τον κίνδυνο μολύνσεων.

Εκτός από πηγή προβιοτικών, το ξινολάχανο παρέχει επίσης βιταμίνη C και σίδηρο, θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν μια ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που υποστηρίζουν τις υγιείς ιδιότητες του ξινολάχανου για την καρδιά. Πρώτον, το ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και πηγή ωφέλιμων προβιοτικών βακτηρίων κάνει το ξινολάχανο χρήσιμο για την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.

Το λάχανο είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο σε συνδυασμό με την περιεκτικότητά του σε προβιοτικά, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το ξινολάχανο είναι επίσης πηγή βιταμίνης Κ2 που βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες, μια πιθανή αιτία αθηροσκλήρωσης.

4. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά

Η κατανόησή μας για το έντερο και πώς επηρεάζει τη διάθεση και τη συμπεριφορά μας εξελίσσεται γρήγορα και φαίνεται ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο.

Ορισμένα στελέχη προβιοτικών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillis helveticus και Bifidobacteria, longum, που βρίσκονται συνήθως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Το κάνουν αυτό προάγοντας μια πιο υγιή ισορροπία στο έντερο και μέσω της παραγωγής ενώσεων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν ένα πιο υγιές περιβάλλον στο έντερο.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά προάγοντας την πρόσληψη από το έντερο μικροθρεπτικών συστατικών που εξισορροπούν τη διάθεση, όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος.

5. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Πλούσιο σε ενώσεις όπως η σουλφοραφάνη, το λάχανο είναι ένα πολύτιμο λαχανικό για να προσθέσετε στη διατροφή σας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι ευεργετικές ενώσεις, φαίνεται να αποτρέπουν την οξειδωτική βλάβη και πιθανώς να δρουν με προστατευτικό τρόπο έναντι του καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Με παρόμοιο τρόπο, το λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση και οι χυμοί του φαίνεται να παίζουν αποτελεσματικό ρόλο.

Πώς να το καταναλώσετε

Το ξινολάχανο μπορεί να καταναλωθεί ωμό, σε σαλάτες ή σάντουιτς, ή μαγειρεμένο, σε διάφορες συνταγές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συνοδευτικό για κρέας ή ψάρι, ή ως κύριο πιάτο.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Το ξινολάχανο είναι ασφαλές για την πλειονότητα των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οπού η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

 • Είναι πλούσιο σε ισταμίνη, οπότε όσοι έχουν δυσανεξία στην ένωση αυτή μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες μετά την κατανάλωσή του.
 • Εάν τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι νέα για εσάς ή δεν είστε συνηθισμένοι σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως φούσκωμα και μετεωρισμό.
 • Όσοι λαμβάνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ), θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εισάγουν το ξινολάχανο στη διατροφή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ξινολάχανο μπορεί να έχει υψηλά επίπεδα τυραμίνης, αν και οι ποσότητες φαίνεται να ποικίλλουν.

Η εισαγωγή τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση σε κάποιον που είναι βαριά άρρωστος ή έχει μειωμένο ανοσοποιητικό πρέπει να γίνεται με προσοχή και υπό την καθοδήγηση ενός γενικού ιατρού ή επαγγελματία υγείας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top