Ακούω το ροχαλητό μου: Πού οφείλεται και πότε να πάω σε γιατρό

ροχαλητό

Το ροχαλητό συνήθως ξεκινά όταν εισέρχεστε σε κατάσταση βαθύ ύπνου. Σε αυτή τη φάση του ύπνου οι μύες χαλαρώνουν σε σημείο που μπορεί να υπάρξουν δονήσεις, κάτι που προκαλεί ροχαλητό. Επίσης, ορισμένα τμήματα εγκεφαλικής δραστηριότητας διακόπτονται προσωρινά όταν κοιμάστε.

Τι συμβαίνει όμως όταν ακούτε το δικό σας ροχαλητό σας και ξυπνάτε από τον ύπνο; Κάποιοι από τους ανθρώπους που λένε ότι ακούω το ροχαλητό μου ξυπνούν από τον δυνατό ήχο, ενώ άλλοι όχι. Για όσους ξυπνούν από αυτό, η διαταραχή συμβαίνει μόνο για λίγα δευτερόλεπτα.

Αυτός που ροχαλίζει μπορεί να ξανακοιμηθεί μετά από αυτό. Το γεγονός ότι όσοι ροχαλίζουν μπορούν να ξανακοιμηθούν είναι γιατί πολλοί από αυτούς δεν θυμούνται καν ότι ξύπνησαν. Είναι ακόμα σε κατάσταση ύπνου όταν συμβαίνει η διαταραχή του ύπνου και δεν την θυμούνται το πρωί.

Μια άλλη περίεργη περίπτωση είναι ότι όσοι ροχαλίζουν, ότι αν ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας, ο ένοχος δεν είναι ο ήχος του ροχαλητού!

Μελέτες αποκαλύπτουν ότι κατά τη διάρκεια της κατάστασης ύπνου, ο εγκέφαλος του ανθρώπου που ροχαλίζει συνηθίζει τον ήχο του δικού του ροχαλητού (μια διαδικασία γνωστή ως εξοικείωση), με αποτέλεσμα να μην ξυπνά από αυτό, όσο δυνατός κι αν είναι ο θόρυβος.

Αυτό το συμπέρασμα υποστηρίζεται από πολλές μελέτες ύπνου που διεξήχθησαν σε ανθρώπους με χρόνιο ροχαλητό. Αυτοί οι ασθενείς δεν βίωσαν καμία αφύπνιση από τον ήχο, εκτός από αυτούς που είχαν διαγνωστεί με αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν εξέτασε αυτή τη θεωρία πιο προσεκτικά σε μια μελέτη ύπνου στην οποία συμμετείχαν 400 ασθενείς. Η μελέτη είχε στόχο να παράσχει βασικά δεδομένα που θα βοηθούσαν τους γιατρούς ύπνου να προσδιορίσουν εάν το ροχαλητό διακόπτει τον ύπνο του ατόμου.

Αρκετές μεταβλητές παρουσιάστηκαν στο τέλος της μελέτης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αρνηθούν ότι ο δυνατός ήχος του ροχαλητού μπορεί να συμβάλει σε διαταραχές ύπνου. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να εξεταστεί η επίδρασή του στην ποιότητα του ύπνου των ασθενών, και όχι μόνο όσων βρίσκονται γύρω τους.

Ακούω το ροχαλητό μου, να ανησυχώ;

Το ροχαλητό είναι ενοχλητικό για όποιον το αντιμετωπίζει. Ο δυνατός θόρυβος μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο, ειδικά όταν κοιμάστε δίπλα σε κάποιον που ροχαλίζει δυνατά. Ωστόσο, υπάρχουν πιο σημαντικές ανησυχίες εκτός από την έλλειψη ποιοτικού ύπνου.

Το δυνατό ροχαλητό, συγκεκριμένα, μπορεί να υποδεικνύει μια σοβαρή κατάσταση υγείας. Είναι σημαντικό να ελέγξετε το πρόβλημα, καθώς το χρόνιο ροχαλητό ίσως είναι σύμπτωμα υπνικής άπνοιας. Το χρόνιο ροχαλητό σημαίνει ότι η δίοδος του αέρα στο πίσω μέρος του στόματος είναι φραγμένη. Η βαθιά αναπνοή ενώ κοιμάστε μπορεί να προκαλέσει τον ήχο που εκδηλώνεται μέσω του ροχαλητού.

Η υπνική άπνοια είναι μια από τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από το ροχαλητό. Αυτή η κατάσταση αναγκάζει τον ασθενή να σταματήσει να αναπνέει για 10-30 δευτερόλεπτα. Μερικοί σταματούν να αναπνέουν για έως και 2 λεπτά. Οι ανωμαλίες στο μοτίβο της αναπνοής προειδοποιούν τον εγκέφαλο να ξυπνήσει αυτόν που ροχαλίζει, με αποτέλεσμα έναν διαταραγμένο κύκλο ύπνου.

Η υπνική άπνοια δεν είναι απλά ένας τεράστιος κίνδυνος, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνολική υγεία λόγω της κακής ποιότητας ύπνου. Αυτός που ροχαλίζει (και οι γύρω του) θα μπορούσαν να ξυπνήσουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με κακή ποιότητα ύπνου, το επίπεδο του ανοσοποιητικού συστήματος πέφτει, καθιστώντας το άτομο επιρρεπές σε διάφορες ασθένειες και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε πολλά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πότε να επισκεφτείτε έναν γιατρό σχετικά με το ροχαλητό

Το περιστασιακό ροχαλητό είναι κοινό και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, μια τέτοια χρόνια κατάσταση είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό μόλις αρχίζει να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου σας και προκαλέσει υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά το ροχαλητό μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις, ειδικά όταν επηρεάζει την ευημερία του συντρόφου σας. Υπάρχουν αρκετά σημάδια που υποδεικνύουν ότι είναι ώρα να δείτε έναν γιατρό για το πρόβλημα. Εδώ είναι μερικά από τα ενδεικτικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε.

  • Εξαιρετικά δυνατό ροχαλητό
  • Πνιγμός ή απώλεια αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Ακανόνιστο μοτίβο ύπνου
  • Χρόνια αϋπνία
  • Ξύπνημα με αίσθηση ξηρού λαιμού
  • Χρόνια κόπωση
  • Αλλαγές διάθεσης ή έντονη ευερεθιστότητα
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top