5 τρόποι να αναπληρώσετε το κολλαγόνο στο δέρμα σας

κολλαγόνο

Το κολλαγόνο αποτελεί περίπου το 70 με 80% του βάρους του δέρματος και είναι μια κρίσιμη πρωτεΐνη που δίνει στο δέρμα τη δομή και την ελαστικότητά του, συμβάλλοντας σε μια σφριγηλή, λαμπερή όψη!

Ωστόσο, όταν το δέρμα χάνει κολλαγόνο, μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια στη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν κολλαγόνο καθώς γερνούν.

Αν και είναι διαφορετικό από άτομο σε άτομο, η απώλεια αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τη γενετική, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον και μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από την ηλικία των 20 ετών. Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, μόλις ξεκινήσει η διαδικασία, χάνετε περίπου 1% του κολλαγόνου κάθε χρόνο.

Ανεξάρτητα από το πόσο νέοι ή μεγάλοι είστε, η απώλεια κολλαγόνου είναι κάτι που δεν μπορείτε να αποφύγετε. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα επίπεδα αυτής της σημαντικής για το δέρμα πρωτεΐνης.

5 τρόποι να αναπληρώσετε το χαμένο κολλαγόνο

  1. Ξεκινήστε να παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα
  2. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες
  3. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο
  4. Προσέξτε τα προϊόντα περιποίησης που το προστατεύουν
  5. Πάρτε μια ανάσα και χαλαρώστε

1. Ξεκινήστε να παίρνετε καθημερινά συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου υπάρχουν σε διάφορες μορφές, χάπια, σκόνες ή υγρά, και λειτουργούν διεγείροντας το σώμα να παράγει μόνο του την πρωτεΐνη. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν συχνά υδρολυμένο κολλαγόνο, το οποίο έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος μετά τη λήψη του για 90 ημέρες.

2. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες

Δοκιμάστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άπαχα κρέατα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, φασόλια ή όσπρια. Επιπλέον, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση της πρωτεΐνης.

3. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της χρήσης αντηλιακού, που περιλαμβάνει την προστασία της εμφάνισης του δέρματος και την αποφυγή του ηλιακού εγκαύματος. Ωστόσο, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι οι ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα και να καταστρέψουν τις ίνες κολλαγόνου.

Η χρήση αντηλιακού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του κολλαγόνου του δέρματος από τις ακτίνες UV, αποτρέποντας την επιταχυνόμενη απώλεια.

4. Προσέξτε τα προϊόντα περιποίησης που το προστατεύουν

Ορισμένα συστατικά περιποίησης δέρματος έχει αποδειχθεί ότι συντηρούν το κολλαγόνο. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του στο δέρμα από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ επίσης ενεργοποιεί το σχηματισμό και σταθεροποιεί την πρωτεΐνη.

5. Πάρτε μια ανάσα και χαλαρώστε

Γνωρίζατε ότι το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα κολλαγόνου;

Αντί να αγχώνεστε, κάντε ένα βήμα πίσω για να χαλαρώσετε. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από το να αφιερώνετε χρόνο κάνοντας χόμπι που σας αρέσουν, μέχρι να πάρετε μια μέρα άδεια μόνο για να ξεφύγετε από τη φασαρία της δουλειάς. Θυμηθείτε, λιγότερο άγχος, πιο υγιές δέρμα!

Όλο Υγεία

Scroll to Top