Ονυχομυκητίαση: Οι συμβουλές των ειδικών του Χάρβαρντ για όμορφα και γερά νύχια

ονυχομυκητίαση

Οι μυκητιάσεις των νυχιών (γνωστές ως ονυχομυκητίαση) είναι συχνές, επηρεάζοντας έως και το 14% του γενικού πληθυσμού. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, τα νύχια μπορεί να γίνουν εύθραυστα ή τραχιά ή ακόμα και να χωριστούν από τη βάση τους.

Ενώ η πλήρης θεραπεία αυτών των μυκητιασικών λοιμώξεων είναι δύσκολη, οι σωστές θεραπείες μπορούν να αποτρέψουν την εξάπλωση του προβλήματος και να κάνουν τα νύχια σας να φαίνονται πιο υγιή και όμορφα.

Οι ονυχομυκητιάσεις επηρεάζουν μόνο τα νύχια των ποδιών; Όχι, τα νύχια των χεριών μπορούν επίσης να μολυνθούν. Ωστόσο, τα νύχια των ποδιών είναι πιο κοινός στόχος λόγω ορισμένων συνηθειών, όπως τα παπούτσια, οπότε οι ειδικοί του Χάρβαρντ επικεντρώνονται σε αυτά.

Πώς παθαίνουμε μύκητες στα νύχια των ποδιών;

«Τα πόδια είναι πιο πιθανό να ιδρώσουν και να έχουν υγρασία, κάτι που παρέχει ένα καλύτερο περιβάλλον για να ανθίσουν οι μύκητες που υπάρχουν φυσικά στο δέρμα», λέει η Δρ. Abigail Waldman, δερματολόγος στο νοσοκομείο Brigham and Women’s που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να εκτεθούν σε διάφορους μύκητες, γνωστούς ως δερματόφυτα, περπατώντας ξυπόλητοι σε αποδυτήρια, σπα ή κοντά σε πισίνες ή κάνοντας πεντικιούρ. Μια υπερανάπτυξη μυκήτων μπορεί να μολύνει την περιοχή μεταξύ των δακτύλων των ποδιών και του δέρματος, προκαλώντας το πόδι του αθλητή. Ο μύκητας μπορεί στη συνέχεια να εξαπλωθεί στα νύχια.

Τι είναι αυτό που δυσκολεύει την αντιμετώπιση του μύκητα των νυχιών;

Ενώ οι αντιμυκητιασικές κρέμες μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις του δέρματος, τα νύχια των ποδιών είναι μια άλλη ιστορία.

«Ο ιστός των νυχιών είναι πιο σκληρός και παχύς, επομένως αυτά τα φάρμακα δεν διεισδύουν πολύ καλά», εξηγεί η Δρ. Waldman. Αυτό ισχύει και για τα αντιμυκητιασικά φάρμακα που λαμβάνονται ως χάπια. Τα νύχια των ποδιών μεγαλώνουν αργά και ο ιστός δεν είναι πολύ μεταβολικά ενεργός. Έτσι, παρόλο που το φάρμακο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μόνο μικρές ποσότητες καταλήγουν στα νύχια των ποδιών. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από τον μύκητα των νυχιών των ποδιών μόλις προσβληθείτε.

Τι ισχύει για τις θεραπείες

Η έρευνα αναφέρει ότι τα ποσοστά κλινικής ίασης κυμαίνονται μεταξύ 60% και 80%, αλλά αυτό σημαίνει μόνο την απουσία συμπτωμάτων -δηλαδή όταν τα νύχια των ποδιώνεπιστρέφουν στην κανονική τους εμφάνιση. Η μυκητιασική λοίμωξη μπορεί ακόμα να κρύβεται κάτω από τα νύχια σας, λέει η Δρ. Waldman.

Στην πραγματικότητα, σε κλινικές δοκιμές, όταν οι ερευνητές ελέγχουν ξανά τα δείγματα των νυχιών των ποδιών για τυχόν εναπομείναντες μύκητες μετά από θεραπείες που εφαρμόζονται στα νύχια, μόνο περίπου το 10% έως 15% δεν δείχνει ανιχνεύσιμα σπόρια μυκήτων. Ως αποτέλεσμα, οι υποτροπές μυκητιάσεων των νυχιών των ποδιών είναι αρκετά συχνές.

Παρόλα αυτά, υπάρχει εύλογη πιθανότητα διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις να βελτιώσουν τα συμπτώματά σας και την εμφάνιση των νυχιών των ποδιών σας.

Τι λειτουργεί για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών των ποδιών

Ακολουθεί μια σύνοψη των διαφορετικών επιλογών θεραπείας, ξεκινώντας από την πρώτη πρόταση της Δρ. Waldman, η οποία χρησιμοποιεί φθηνά προϊόντα που μπορεί να έχετε ήδη στο σπίτι σας.

Σπιτικές θεραπείες
Μουλιάζοντας τα δάχτυλα των ποδιών σας για να μαλακώσετε τα νύχια πριν εφαρμόσετε έναν παράγοντα καταπολέμησης των μυκήτων, θα βοηθήσει το φάρμακο να διεισδύσει στο νύχι. Η Δρ. Waldman συνιστά την ανάμειξη μιας μικρής ποσότητας λευκού ξυδιού ή μηλόξυδου σε λίγο ζεστό νερό. Μουλιάστε τα δάχτυλα των ποδιών σας για τουλάχιστον 10 λεπτά (και έως 40 λεπτά). Αντί για ξύδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιστερίνη, η οποία περιέχει θυμόλη, την κύρια ένωση του βοτάνου θυμάρι. Όπως το ξύδι, η θυμόλη έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες.

Στη συνέχεια στεγνώστε καλά τα πόδια σας και εφαρμόστε μια αντιμυκητιασική ουσία στα προσβεβλημένα νύχια. Μια επιλογή είναι μια πάστα θρυμματισμένου σκόρδου, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα βρουν πιο βολικά στη χρήση τα προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται στο φαρμακείο.

Μη συνταγογραφούμενα προϊόντα
Η καλύτερη επιλογή είναι το 100% λάδι τεϊόδεντρου. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις διάφορες κρέμες που πωλούνται για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή στα νύχια των ποδιών σας.

Φροντίστε να εφαρμόσετε το προϊόν αμέσως μετά το μούλιασμα. Τα ποσοστά κλινικής ίασης για καθεμία από αυτές τις προσεγγίσεις ποικίλλουν μεταξύ των προϊόντων και εξαρτώνται από τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της λοίμωξης. Αλλά περίπου το 60% των ανθρώπων παρατηρούν βελτιώσεις μετά από μερικούς μήνες θεραπείας.

Τα φαρμακεία διαθέτουν επίσης πολλές άλλες θεραπείες νυχιών, συμπεριλαμβανομένου ενός επεξεργασμένου εμπλάστρου που τοποθετείται στα νύχια όλη τη νύχτα. Περιέχει ουρία, μια όξινη ουσία που βελτιώνει την όψη των νυχιών καθιστώντας τα λιγότερο εύθραυστα και αποχρωματισμένα. Ένα άλλο προϊόν που υπόσχεται παρόμοια αποτελέσματα χρησιμοποιεί ένα μικροσκοπικό φως LED που το στερεώνετε στο νύχι των ποδιών αφού εφαρμόσετε ένα υγρό που περιέχει πολυαιθυλενογλυκόλη, το οποίο μαλακώνει τα νύχια.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες
Αυτά τα τοπικά προϊόντα, τα οποία είναι καλύτερα για ηπιότερες λοιμώξεις, περιλαμβάνουν την αμορολφίνη, την εφινακοναζόλη, την ταβαμπορόλη και τη κυκλοπιροξολαμίνη. Είναι διαφανείς ουσίες που εφαρμόζετε στα νύχια των ποδιών μία φορά την ημέρα, συνήθως για μήνες. Μπορεί να χρειαστεί έως και ένα χρόνο για να δείτε αποτελέσματα. Τα ποσοστά κλινικής ίασης κυμαίνονται από 35% έως 60%.

Συνταγογραφούμενα χάπια
Οι πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να ανταποκρίνονται καλύτερα στα από του στόματος φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τη φλουκοναζόλη, τη γκρισεοφουλβίνη, την ιτρακοναζόλη και την τερβιναφίνη. Αυτά λαμβάνονται καθημερινά σε μορφή χαπιού για τρεις μήνες. Ενώ τα ποσοστά κλινικής ίασης είναι υψηλότερα (περίπου 80%), αυτά τα φάρμακα έχουν περισσότερες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, διάρροια και (σε σπάνιες περιπτώσεις) ηπατική βλάβη.

Θεραπεία με λέιζερ
Τα λέιζερ διεισδύουν και διασπούν τον ιστό των νυχιών, βοηθώντας στην καταστροφή του μύκητα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι λέιζερ και πρωτόκολλα. Τα ποσοστά κλινικής ίασης είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, αλλά ορισμένα έχουν αναφερθεί ότι κυμαίνονται μεταξύ 60% και 75%.

Συμβουλές για νυχοκόπτες, βερνίκια νυχιών, καινούργια παπούτσια και άλλα

Κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, η Δρ. Waldman συμβουλεύει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν δύο νυχοκόπτες -ένα για μολυσμένα νύχια και ένα για μη μολυσμένα νύχια- για την πρόληψη της εξάπλωσης των μυκήτων. Εάν ντρέπεστε για την εμφάνιση των νυχιών των ποδιών σας, είναι επιτρεπτό να χρησιμοποιείτε βερνίκι νυχιών για μικρά χρονικά διαστήματα, λέει η ειδικός.

Μόλις ολοκληρώσετε τη θεραπεία, η αγορά νέων παπουτσιών θα βοηθήσει στην αποφυγή επαναμόλυνσης. «Συνιστώ πάντα στους ανθρώπους να κάνουν ένα μούλιασμα με αραιωμένο ξύδι μία ή δύο φορές την εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, το οποίο βοηθά στην αποφυγή τυχόν παρατεταμένων μυκήτων από την εκ νέου μόλυνση των νυχιών», καταλήγει η Δρ. Waldman.

Όλο Υγεία

Scroll to Top