Τριχόπτωση: 6 βιταμίνες που την αντιμετωπίζουν και προωθούν την ανάπτυξη των μαλλιών

τριχόπτωση 6 βιταμίνες

Οι γιατροί έχουν επισημάνει μια σειρά από συμπληρώματα βιταμινών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Ενώ το να χάνετε 50 έως 100 τρίχες καθημερινά είναι φυσιολογικό, διάφοροι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σημαντική απώλεια μαλλιών. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ορμονικές ανισορροπίες ή απώλεια που προκαλείται από το στρες.

Τριχόπτωση: Τα 3 «τοξικά» συστατικά στα προϊόντα μαλλιών που την προκαλούν σε γυναίκες μετά τα 40

Η ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) είναι γνωστό ότι συρρικνώνει τους θύλακες των τριχών, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται λεπτότερος κλώνος. Παράλληλα, η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί να διαταράξει την ανάπτυξη των μαλλιών και να προκαλέσει αραίωση.

Πιθανές αιτίες της τριχόπτωσης

Ο Δρ. Alexis Missick της UK Meds λέει ότι υπάρχουν πολλές αιτίες για την τριχόπτωση. «Η τριχόπτωση είναι ένας ευρύς όρος που χρησιμοποιείται για να αναφερθεί σε ένα άτομο που χάνει τρίχες από διάφορα μέρη του σώματός του, πιο συχνά από το τριχωτό της κεφαλής, Η τριχόπτωση μπορεί να είναι μόνιμη ή προσωρινή και μπορεί να προκληθεί από μια σειρά διαφορετικών παθήσεων και παραγόντων. Συνήθως, προκαλείται από γενετικά στοιχεία, ορμόνες, ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα», είπε και συνέχισε:

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση της τριχόπτωσης μετά από χειρουργική επέμβαση. Δεν υπάρχει μεγάλη έρευνα που να μπορεί να συνδέσει την αναισθησία με την τριχόπτωση και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια μαλλιών. Όταν κάποιος πρέπει να υποβληθεί σε μια αυστηρή ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει αναισθησία, είναι πιθανό η απώλεια μαλλιών να προκαλείται από άγχος και όχι από το ίδιο το αναισθητικό».

Ο ειδικός πρόσθεσε ότι είναι συνηθισμένο για τις γυναίκες να εμφανίζουν απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια διαφορετικών ορμονικών κύκλων.

«Η τριχόπτωση μετά τον τοκετό είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Μετά τον τοκετό, οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να προκαλέσουν την είσοδο των τριχοθυλακίων στη φάση ηρεμίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τριχόπτωσης. Η διάρκεια της τριχόπτωσης μετά τον τοκετό μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι έως 24 εβδομάδες και σπάνια διαρκεί περισσότερο από 15 μήνες», σημείωσε.

Θέλετε να σταματήσετε την τριχόπτωση; Αυτά είναι τα 3 καλύτερα «όπλα», σύμφωνα με τους ειδικούς

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρή τριχόπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας. Η επίμονη τριχόπτωση ή αραίωση μπορεί να σηματοδοτεί πρόβλημα υγείας ή ανεπάρκεια. Η λήψη των ακόλουθων συμπληρωμάτων θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών σας και στη μείωση της τριχόπτωσης.

6 βιταμίνες που αντιμετωπίζουν την τριχόπτωση

  1. Βιοτίνη
  2. Ψευδάργυρος
  3. Βιταμίνη C
  4. Ω-3 λιπαρά οξέα
  5. Σίδηρος
  6. Κολλαγόνο

1. Βιοτίνη

Η βιοτίνη, μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη του συμπλέγματος Β, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξαγωγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Εάν σας λείπει η βιοτίνη, θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών. Αλλά τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιοτίνης μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα χωρίς ανεπάρκεια.

«Η βιοτίνη είναι μια βιταμίνη που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μαλλιών και του δέρματος. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση συμπληρώματος βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει το πάχος των μαλλιών και να βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης», εξήγησε ο Δρ. Alexis Missick.

2. Ψευδάργυρος

Η έλλειψη ψευδάργυρου από τον οργανισμό μπορεί να χαλάσει την ισορροπία των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως η τριχόπτωση. Μια ανεπάρκεια ψευδαργύρου θα μπορούσε να κάνει τους θύλακες των τριχών πιο αδύναμους, οδηγώντας σε πιο λεπτά μαλλιά και περισσότερη απώλεια.

Σχετικά με τον ψευδάργυρο, ο Δρ. Alexis Missick σημείωσε: «Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που είναι σημαντικό για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος και της επούλωσης πληγών. Ο ψευδάργυρος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που συνθέτει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια».

3. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό, σταματώντας τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης που προκαλείται στο σώμα από αυτές τις αντιδράσεις. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, ο Δρ. Missick σημείωσε ότι ενώ τα επιστημονικά στοιχεία είναι περιορισμένα σχετικά με τις επιπτώσεις της στην τριχόπτωση, είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Μιλώντας για τα ω-3, ο ειδικός στα μαλλιά ανέφερε ότι αυτά τα λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης υγιών μαλλιών και δέρματος. Έχουν γίνει μερικές μελέτες που δείχνουν ότι τα -3 θα μπορούσαν δυνητικά να βελτιώσουν την υγεία των μαλλιών σας, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που το υποστηρίζουν είναι επί του παρόντος περιορισμένα. Εάν ενδιαφέρεστε να αυξήσετε την πρόσληψη ιχθυελαίου, μπορείτε να το πετύχετε είτε κάνοντας διατροφικές αλλαγές είτε εξετάζοντας συμπληρώματα.

5. Σίδηρος

Σχετικά με το σίδηρο, ο Δρ. Missick εξήγησε: «Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τριχοθυλακίων. Χωρίς αρκετό σίδηρο, οι θύλακες των τριχών μπορεί να γίνουν αδύναμοι και τα μαλλιά μπορούν γίνονται εύθραυστα, ξηρά και επιρρεπή στο σπάσιμο».

6. Κολλαγόνο

Συζητώντας το κολλαγόνο, ο Δρ. Missick επεσήμανε: «Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα πεπτίδια κολλαγόνου, γνωστά και ως CP, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Δύο ξεχωριστές μελέτες από τους Hwang et al, το 2022, διεξήχθησαν για να διαπιστωθεί εάν το κολλαγόνο που λαμβάνεται από διαφορετικές πηγές έχει επίδραση στην ανάπτυξη των μαλλιών».

«Το συμπέρασμα αυτών των δοκιμών διαπίστωσε ότι το κολλαγόνο μπορεί να είναι μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για να βοηθήσει στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών στους ανθρώπους», κατέληξε ο εδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top