Εχετε συχνοουρία το βράδυ; Από ποια πάθηση κινδυνεύετε

διαβήτης και συχνοουρια

Η βραδινή συχνοουρία είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα σε άντρες και γυναίκες, που όμως αγνοούν τι μπορεί να κρύβεται πίσω του.

Είναι πολύ σύνηθες αν καταναλώσετε παραπάνω νερό προτού κοιμηθείτε να επισκεφτείτε την τουαλέτα μέσα στη νύχτα. Αν όμως δεν πιείτε νερό και πάλι επισκέπτεστε την τουαλέτα συχνά μπορεί να είναι σημάδι για κάποια πάθηση που ίσως αγνοείτε.

Σύμφωνα με τον γιατρό Kishan Vithlani, GP του NHS και Ιατρικό Διευθυντή στο Qured, η συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να είναι σύμπτωμα του Διαβήτη τύπου 2.

Αυτή η επικίνδυνη πάθηση αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να τα μεταβολίσει.

Σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 όλο και αυξάνονται, καθώς πλέον αγγίζουν το 10% του πληθυσμού, με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αγνοεί πως πάσχει από διαβήτη και να μην λαμβάνει την κατάλληλη αγωγή.

Ο Διαβήτης τύπου 2 αν δεν γίνει αντιληπτός από τον γιατρό και τον ασθενή μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία του ασθενή όπως για παράδειγμα απώλεια την όρασης , καταστροφή των νεύρων και προβλήματα στα νεφρά.

Ακόμα αυξάνει τις πιθανότητες για έμφραγμα και εγκεφαλικό.

“Με την κατάλληλη αγωγή ο διαβήτης μπορεί να θεραπευτεί και να μειώσετε το ρίσκο για αυτές τις παρενέργειες”, αναφέρει ο γιατρός.

Ποιά είναι τα εφτά κοινά συμπτώματα του διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά προκαλεί συχνοουρία καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας , όχι μόνο τη νύχτα.

  • Δείψα:

Είναι πολύ συχνό σύμπτωμα να νιώθετε συνεχώς οτι διψάτε , καθώς τα νεφρά σας προσπαθούν συνεχώς να αποβάλουν τα σάκχαρα που αργότερα προκαλεί συχνοουρία.

Αν παρατηρήσετε οτι χάνετε ξαφνικά και απότομα βάρος χωρίς αυτό να είναι η πρόθεση σας μπορεί να είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του διαβήτη.

Αυτό σημαίνει γιατί τα κύτταρα σας δεν μπορούν να απορροφήσουν τα σάκχαρα επομένως και την γλυκόζη , ώστε να παράξουν ενέργεια, οπότε ο οργανισμός σας  θα μεταβολίσει το λίπος αντι για τη γλυκόζη για να μπορέσει να παρράξει ενέργεια.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 θα παρατηρήσουν οτι αν κοπούν , αυτό θα επουλωθεί αρκετά αργά.

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρουν κάνουν την κυκλοφορία του αίματος πιο αργή, με το αίμα να μην μπορεί να φτάσει γρήγορα στο σημείο που τραυμαριστήκατε.

Επιπροσθέτως, τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης προκαλούν παραπάνω φλεγμονές στον οργανισμό και αποτρέπουν τα θρεπτικά στοιχεία και το οξυγόνο καθυστερώντας έτσι την διαδικασία της ανάρρωσης.

Η θολή όραση είναι ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη . Αν παρατηρήσετε οτι ο διαβήτης έχει κάνει κάποια βλάβη στην όραση σας καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Είναι πολύ σύνηθες να εμφανίσετε μυκητιάσεις αν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2 , καθώς τα υψηλά επίπεδα του σακχάρου είναι εμφανή στο σάλιο αλλά και στα ούρα δημιουργώντας έτσι το τέλειο περιβάλλον.

Στις γυναίκες τα συμπτώματα της μυκητίασης περιλαμβάνουν λευκά υγρά που συνήθως δεν έχουν κάποια οσμή, φαγούρα στον κόλπο και πόνο κατά την ούρηση ή το σεξ.

Ενώ στους άντρες τα συμπτώματα ελαφρώς διαφέρουν καθώς έχουν και αυτοί λευκά υγρά τα οποία συνήθως έχουν μία δυσάρεστη μυρωδιά, φαγούρα αλλά και δυσκολία να τραβήξουν πίσω την ακροπίσθια.

Αν νιώθετε παραπάνω κούρσαση από οτι συνήθως χωρίς κάποιον προφανή λόγο.

Καθώς ο οργανισμός δεν μετατρέπει την γλυκόζη σε ενέργεια αυτό σας κάνει να νιώθετε ακόμα πιο κουρασμένοι από οτι συνήθως.

Τι να κάνετε εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα

Είναι πολύ σημαντικό αν αντιληφθείτε οτι έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να κάνετε ένα τεστ για να δείτε τα επίπεδα της γλυκόζης σας. Με αυτό το τεστ θα εντοπίσετε σε ποιό επίπεδι είναι ο διαβήτης σας και πως να τον αντιμετωπίσετε.

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top