Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για να χάσετε το λίπος από την κοιλιά

άσκηση

Η αλήθεια είναι ότι το λίπος στην κοιλιά δεν φεύγει εύκολα και σίγουρα δεν μπορείτε να το μειώσετε με ένα μαγικό ραβδί μέσα σε μία νύχτα. Οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να κάνετε λογικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να τηρήσετε και να επιλέγετε τη σωστή άσκηση που σας βοηθά να κάψετε λίπος και είναι σύμμαχός σας στην απώλεια βάρους.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τη διατροφή σας και να αποφεύγετε αναψυκτικά, τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη. Καλό είναι να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να μην καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, ενώ εξίσου σημαντικό είναι να μην κάνετε εξαντλητικές δίαιτες. Μία δίαιτα εξπρές μπορεί να σας φαίνεται γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας και θα είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος και το λίπος στην κοιλιά.

Γιατί αποθηκεύουμε λίπος γύρω από την κοιλιά; 4 τρόποι να το χάσουμε 

Παράλληλα πρέπει να δίνετε έμφαση στη σωστή σωματική άσκηση. Η Laura Cartwright, η οποία είναι καρδιολόγος και φυσιολόγος άσκησης στο νοσοκομείο Wrexham Maelor, δίνει συμβουλές για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την ίδια, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι αδύνατο να μειωθεί το λίπος σε μια συγκεκριμένη περιοχή με την άσκηση μόνο αυτού του μέρους του σώματος.

Η καλύτερη άσκηση για το λίπος στην κοιλιά

Όπως τονίζει η Laura Cartwright, το σώμα αποθηκεύει το λίπος ως τριγλυκερίδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα οπουδήποτε στο σώμα σας, όχι μόνο στην περιοχή που γυμνάζεται. Το να κάνετε αερόβια άσκηση ενώ τρώτε υγιεινά είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε το λίπος της κοιλιάς και το συνολικό σωματικό λίπος. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα θερμιδικό έλλειμμα, το οποίο προωθεί την απώλεια λίπους με την πάροδο του χρόνου.

«Η αερόβια άσκηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα που αυξάνει τους καρδιακούς σας παλμούς, όπως το περπάτημα, ο χορός, το τρέξιμο ή το κολύμπι. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών στο σπίτι, την κηπουρική και το παιχνίδι με τα παιδιά σας. Άλλα είδη άσκησης, όπως η προπόνηση ενδυνάμωσης, το Pilates και η γιόγκα, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος στην κοιλιά. Η καθιστή άσκηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε θερμίδες και να αυξήσετε τα επίπεδα της αερόβιας φυσικής σας κατάστασης, αν σας δυσκολεύει το περπάτημα ή η ορθοστασία» προσθέτει η ίδια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να στοχεύετε σε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα την εβδομάδα. Όπως σημειώνει η Laura Cartwright, πρέπει να στοχεύετε στην άσκηση σε ένα επίπεδο όπου λαχανιάζετε λίγο, αλλά μπορείτε ακόμα να μιλάτε με πλήρεις προτάσεις.

Η σημασία της προθέρμανσης πριν την άσκηση

Παράλληλα η ίδια σας συμβουλεύει να αφιερώσετε χρόνο για προθέρμανση πριν την άσκηση, ενώ, όπως λέει, αν αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι και να λαχανιάζετε, ρίξτε ρυθμούς, επιβραδύνετε και ξεκουραστείτε.

«Αν ξεκινάτε τώρα την άσκηση, ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε σε υψηλή ένταση για να κάψετε θερμίδες» αναφέρει η Laura Cartwright και προσθέτει ότι το άγχος και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν την απώλεια λίπους, επειδή οδηγούν σε αύξηση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, επηρεάζοντας την όρεξη.

Λίπος στην κοιλιά: Το τσάι που το καίει 25 φορές πιο γρήγορα-Ιδανικό για γυναίκες άνω των 50 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνεται το σωματικό βάρος και η ποσότητα λίπους που βρίσκεται στην κοιλιά σας. Οι δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το στρες και προάγουν τον καλό ύπνο, μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στην απώλεια του βάρους και στη διατήρηση καλής υγείας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται 5 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ έχουν 32% περισσότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος συγκριτικά με όσους κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους έχουν αυξημένο κοιλιακό λίπος, καθώς θεωρείται επικίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων παθήσεων.

Το αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου, σακχαρώδους διαβήτη και με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top