Περπάτημα και ουρικό οξύ: Πόσο είναι ασφαλές να περπατάμε – Η καλύτερη άσκηση για την ουρική αρθρίτιδα

περπάτημα και ουρικό οξύ

Το περπάτημα συνιστάται συνήθως ως μέθοδος για να ρίξετε το υψηλό ουρικό οξύ και να αντιμετωπίσετε την ουρική αρθρίτιδα (επιπλέον των διατροφικών τροποποιήσεων). Ωστόσο, το να γνωρίζετε τι είναι η ουρική αρθρίτιδα, πότε πρέπει να ασκηθείτε και τι είδους ασκήσεις πρέπει να κάνετε είναι σημαντικοί παράγοντες.

Οι ασκήσεις που επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα του σώματος είναι οι καλύτερες για τη διαχείριση των επιπέδων ουρικού οξέος και βοηθούν στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των τύπων ασκήσεων είναι το περπάτημα.

Τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ: 10 φαγητά που απαγορεύονται

Πώς το περπάτημα επηρεάζει το ουρικό οξύ

Σύμφωνα με το Harvard Health, η έρευνα δείχνει ότι η τακτική άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Το περπάτημα μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και άλλες καταστάσεις υγείας που αυξάνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης ουρικής αρθρίτιδας. Οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να ασκούν μέτρια σωματική δραστηριότητα 150 λεπτά την εβδομάδα ή περισσότερο.

Πόσο περπάτημα είναι ασφαλές για κάποιον με υψηλό ουρικό οξύ ή ουρική αρθρίτιδα

Είναι καλύτερο να μην ασκείστε κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ουρικής αρθρίτιδας, αλλά ενδιάμεσα στις εξάρσεις. Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας, θα πρέπει να ξεκουράζεστε, να εφαρμόζετε πάγο τοπικά και να σηκώνετε τα πόδια ψηλά εάν ο πόνος της ουρικής αρθρίτιδας είναι σε μία από τις αρθρώσεις στο κάτω μέρος του σώματός σας.

Τυπικά κατά τη διάρκεια ενός οξέος επεισοδίου ουρικής αρθρίτιδας, η φλεγμονώδης διαδικασία είναι στη χειρότερη φάση της. Η αυξημένη κίνηση στις επώδυνες αρθρώσεις τείνει να επιδεινώσει τη φλεγμονώδη διαδικασία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, οι δραστηριότητες που φέρουν βάρος όπως η ορθοστασία και το περπάτημα μπορεί να είναι επώδυνες.

Ουρικό οξύ: Η καλύτερη διατροφή για να πέσει – 6 απαγορευμένα φρούτα

Επομένως, η άμεση θεραπεία για εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας απαιτεί διαχείριση της φλεγμονής και μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα και φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ, όπως η αλλοπουρινόλη, τα οποία πρέπει να λάβετε μετά την υποχώρηση της κρίσης ουρικής αρθρίτιδας.

Ο περιορισμός της έντονης άσκησης στις επώδυνες αρθρώσεις μπορεί να είναι χρήσιμος στη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, η άσκηση χαμηλής έντασης χωρίς βάρος που δεν αυξάνει τον πόνο μπορεί να είναι δυνατή και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.

Γενικά, τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα που διατηρούν μια τακτική ρουτίνα άσκησης χαμηλής έως μέτριας έντασης έχουν καλύτερη πρόγνωση από εκείνους που κάνουν καθιστική ζωή ή εκείνους που ασκούνται σε υψηλές εντάσεις. Αυτό ισχύει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια έξαρση.

Περπάτημα και πόνος στο πόδι

Η έξαρση της ουρικής αρθρίτιδας είναι η ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων ουρικής αρθρίτιδας, όπως ο πόνος στο πόδι. Οι εξάρσεις μπορεί να διαρκέσουν μέρες ή εβδομάδες.

Όταν εμφανιστεί μια έξαρση, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας κάνοντας τα εξής:

  • βάλετε πάγο στην πάσχουσα άρθρωση για να μειώσετε τον πόνο και το πρήξιμο
  • σηκώστε ψηλά την προσβεβλημένη άρθρωση για μείωση του οιδήματος
  • ξεκουράστε την προσβεβλημένη άρθρωση

Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια επώδυνη έξαρση ουρικής αρθρίτιδας, θα πρέπει να αποφεύγει το περπάτημα για να μειώσει το πρήξιμο και τον πόνο. Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά επίσης τη λήψη παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η ιβουπροφαίνη, και τη χρήση βοηθημάτων βάδισης, όπως μπαστούνι, για την ανακούφιση από την πίεση στην άρθρωση.

Ποια είναι η καλύτερη άσκηση για την ουρική αρθρίτιδα

Εάν κάποιος είχε πολλαπλές εξάρσεις από ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να παρουσιάσει μόνιμες αρθριτικές αλλαγές στην άρθρωση. Αυτό μπορεί να περιορίσει το εύρος κίνησης μιας άρθρωσης. Ως εκ τούτου, οι αρθρώσεις μπορεί να ωφεληθούν από ασκήσεις χαμηλότερης πρόσκρουσης όπως η κολύμβηση και η αεροβική στο νερό που περιλαμβάνουν άνωση για μείωση της πίεσης στην άρθρωση.

Επιπλέον, οι γενικές ασκήσεις ευελιξίας μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες. Ασκήσεις όπως η γιόγκα μπορεί να είναι ευεργετικές για τη διατήρηση της κινητικότητας. Μια ερευνητική μελέτη έδειξε ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων πόνου με την ουρική αρθρίτιδα.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στη διαχείριση άλλων καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά ελάχιστη έρευνα έχει γίνει σχετικά με την προπόνηση ενδυνάμωσης και την ουρική αρθρίτιδα.

Ωστόσο, η δύναμη των κάτω άκρων συχνά μειώνεται σε όσους αντιμετωπίζουν την ουρική αρθρίτιδα. Επομένως, η προπόνηση ενδυνάμωσης ειδικά για τα κάτω άκρα μπορεί να είναι χρήσιμη για να την προσθέσετε στο πρόγραμμα άσκησης.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top