Τα 6 λεπτά την ημέρα που μπορούν να σας κάνουν πιο έξυπνους – Αυξάνουν τον όγκο του εγκεφάλου

6 λεπτά
  • Η σωματική άσκηση, ακόμα και για λίγα λεπτά, μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου.
  • Έξι έως 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη εργασίας.
  • Το γρήγορο περπάτημα 3 φορές την εβδομάδα, μπορεί να αυξήσει τον όγκο του ιππόκαμπου.
  • Επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας αρέσει και κάντε την καθημερινά.

Αν θέλετε να αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία μαθαίνετε καινούργια πράγματα, να λαμβάνετε πιο έξυπνες αποφάσεις και να αυξήσετε το συνολικό επίπεδο νοημοσύνης σας, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health διαπίστωσε ότι μόλις 6 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Ποιος είναι, όμως, ο τρόπος για να το πετύχετε; Πράγματι, είναι δυνατό να βελτιώσετε την ικανότητά σας να μαθαίνετε, να διατηρείτε τη μνήμη σας και να χρησιμοποιείτε αυτά που μαθαίνετε, με μια απλή, καθημερινή κίνηση που θα σας προσφέρει συνολικά οφέλη υγείας. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health έδειξε ότι αρκούν έξι λεπτά άσκησης με συγκεκριμένο τρόπο, για να αυξήσετε τον όγκο του εγκεφάλου σας.

Τα 6 λεπτά που βελτιώνουν τη μνήμη εργασίας και τις γνωστικές δεξιότητες

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι έξι έως 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη εργασίας σας και να βελτιώσουν σημαντικά τις γνωστικές δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου όπως η οργάνωση, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων και ο προγραμματισμός.

Αν αναρωτιέστε, η «μέτρια άσκηση» περιλαμβάνει πράγματα όπως το γρήγορο περπάτημα, το αργό τζόκινγκ ή το να ανεβοκατεβαίνετε σκάλες. Σκεφτείτε οποιαδήποτε δραστηριότητα, που παρόλο που δεν είναι εύκολη, θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε μια συζήτηση. Η «έντονη άσκηση» από την άλλη είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: ποδηλασία, κολύμπι, προπονήσεις HIIT, γρήγορο τζόκινγκ κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, η αποχή έστω και από την ελάχιστη άσκηση μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πνευματικές σας ικανότητες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η γνωστική λειτουργία μειώθηκε κατά 1 έως 2% όταν οκτώ λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας αντικαταστάθηκαν από την καθιστική ζωή.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, σε σχέση με τον χρόνο που αφιερώθηκε σε άλλες συμπεριφορές, η περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα (MVPA) συσχετίστηκε με υψηλότερες γνωστικές βαθμολογίες. Η απώλεια χρόνου από τη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα, δεδομένης της μικρότερης σχετικής ποσότητας, φαίνεται πιο επιβλαβής.

«Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να διατηρηθεί ο χρόνος μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ή να ενισχυθεί στη θέση άλλων συμπεριφορών», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Όσο περισσότερο ασκείστε τόσο μεγαλύτερα είναι τα φυσικά και ψυχικά οφέλη

Το γεγονός είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν θέλετε να γίνετε πιο έξυπνοι, πρέπει να κινείστε για τουλάχιστον έξι λεπτά την ημέρα. Ή περισσότερα, αν θέλετε. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε στην άσκηση -προφανώς μέχρι ένα σημείο- τόσο μεγαλύτερα είναι τόσο τα φυσικά όσο και τα ψυχικά οφέλη. 

Με το συμπέρασμα αυτό συμφωνούν και άλλες έρευνες. Πρώτον, η άσκηση μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αναστρέψει τη φυσική φθορά του εγκεφάλου σας. Σε αντίθεση με τη σοφία που μπορεί ήδη να έχετε, μπορούν να δημιουργηθούν νέα εγκεφαλικά κύτταρα: Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει το μέγεθος του ιππόκαμπου σας, ακόμη και στην ηλικία των 60 και 70 ετών μετριάζοντας τον αντίκτυπο της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.

Και πάλι, αν τα έξι με 10 λεπτά ακούγονται υπερβολικά, μια μετα-ανασκόπηση πολλών μελετών που δημοσιεύτηκε στο Transitional Sports Medicine διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση ακόμη και για δύο λεπτά σε μέτρια έως υψηλή ένταση βελτίωσε την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη μάθηση και τη λειτουργία της μνήμης για έως και δύο ώρες.

Εάν θέλετε μια μακροπρόθεσμη ώθηση, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που περπατούσαν βιαστικά -στοχεύοντας σε καρδιακούς παλμούς 60 έως 75% του μέγιστου για 40 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα- αύξησαν τον όγκο του ιππόκαμπου κατά λίγο πάνω από 2%.

Με απλά λόγια, ακόμη και μερικά λεπτά άσκησης θα βοηθήσουν στη βελτίωση της μάθησης και της μνήμης. Λίγα λεπτά ακόμη θα βελτιώσουν τις ικανότητες προγραμματισμού και οργάνωσης. Κοινώς, η κίνηση σας κάνει πιο έξυπνους και πιο υγιείς. Επιλέξτε μια δραστηριότητα ή δραστηριότητες που σας αρέσει να κάνετε. Η συνέπεια, σε αυτό και σχεδόν σε οτιδήποτε άλλο, είναι το κλειδί. Επιλέξτε ένα πράγμα που θα είστε διατεθειμένοι, αν όχι χαρούμενοι, να κάνετε κάθε μέρα.

Παραπομπές

  1. Exercise training increases size of hippocampus and improves memory
  2. Effects of a single exercise workout on memory and learning functions in young adults—A systematic review
  3. Exercise training increases size of hippocampus and improves memory
  4. Exploring the associations of daily movement behaviours and mid-life cognition: a compositional analysis of the 1970 British Cohort Study

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top