Πώς θα μειώσω το σάκχαρο μετά το φαγητό

σάκχαρο

Είναι γνωστό ότι το σάκχαρο μετά το φαγητό είναι σχεδόν πάντα ανεβασμένο, καθώς και ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων αυτών στο αίμα. Όταν είστε δραστήριοι, η γλυκόζη χρησιμοποιείται από τους μύες για ενέργεια, πράγμα που βοηθά στη μείωση των συνολικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Στην πραγματικότητα, είτε ένας άνθρωπος πάσχει από διαβήτη είτε όχι, αν κάθεται συνεχώς και για πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να ασκήσει κάποια σωματική δραστηριότητα, μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και θάνατο από οποιαδήποτε αιτία. Οι άνθρωποι που περνούν τακτικά μεγαλύτερες περιόδους καθιστικής ζωής τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικών ασθενειών, καθώς και να καταγράφει υψηλότερα επίπεδα στο σάκχαρο μετά το φαγητό αλλά και  τριγλυκερίδια.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έδειξαν πώς η εναλλαγή της καθιστικής ζωής με τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Medicine & Science in Sports & Exercise είναι από τις πρώτες που εξετάζει τον συσχετισμό ανάμεσα στη βραδινή σωματική δραστηριότητα και το σάκχαρο στο αίμα. Αυτό που επίσης διαφοροποιεί αυτή τη μελέτη από τις προηγούμενες έρευνες είναι ότι περιλαμβάνει άτομα όλων των διαφορετικών κατηγοριών Δείκτη Μάζας Σώματος, αντί να χρησιμοποιεί μόνο άτομα στο υψηλότερο άκρο του διαγράμματος του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πώς διενεργήθηκε η έρευνα για την άσκηση και το σάκχαρο μετά το φαγητό

Οι ερευνητές εξέτασαν 30 συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι δεν έπαιρναν φάρμακα για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή τριγλυκεριδίων. Οι συμμετέχοντες φορούσαν βηματομετρητές -συσκευές που παρακολουθούν τη δραστηριότητα- για επτά συνεχόμενες ημέρες. Όλοι έτρωγαν τα ίδια προπαρασκευασμένα γεύματα για το σύνολο των επτά ημερών και τους δόθηκαν αυστηρές οδηγίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γευμάτων, ώστε οι συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν παρόμοιες για όλους.

Κάθε ένας από αυτούς είχε ορίσει τις ημέρες που θα καθόταν για τέσσερις ώρες μετά το βραδινό γεύμα, με τη μόνη δραστηριότητα να είναι απλώς για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο. Έβλεπαν τηλεόραση, διάβαζαν ή ασχολούνταν με το κινητό ή τον υπολογιστή.

Επίσης, είχαν ορίσει τις ημέρες στις οποίες θα έκαναν κάποια δραστηριότητα το βράδυ μετά το φαγητό. Αυτή η παρέμβαση διαρκούσε επίσης τέσσερις ώρες, αλλά αντί να κάθονται όλη αυτή την ώρα, τη χώριζαν με 3 λεπτά βασικής άσκησης αντίστασης κάθε 30 λεπτά. Οι ασκήσεις ήταν να κάθονται οκλαδόν στην καρέκλα ή να σηκώνουν τα πόδια τους -δηλαδή απλές ασκήσεις που δεν απαιτούν εξοπλισμό.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και αυτή η παρέμβαση δραστηριότητας μείωσε το σάκχαρο μετά το φαγητό, δηλαδή τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, καθώς και την ανταπόκριση στην ινσουλίνη κατά 32% και 26% αντίστοιχα σε όλα τα επίπεδα, ανεξάρτητα από τον Δείκτη Μάζας Σώματος του ατόμου. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το αποτέλεσμα αυτό είναι παρόμοιο με την απόκριση που έχει το περπάτημα στο σάκχαρο μετά το φαγητό.

Η άσκηση βελτιώνει σε κάθε περίπτωση τις τιμές για το σάκχαρο μετά το φαγητό

Παρόλο που οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη δεν είχαν διαβήτη, η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα και για όσους πάσχουν από διαβήτη. Επομένως, δεν υπάρχει πιθανώς κανένας λόγος να μην μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την υγιεινή συνήθεια εάν πάσχετε από διαβήτη. Εάν είστε υγιείς, αυτό το είδος παρέμβασης και η παραμονή σε ενεργή κατάσταση καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο να τον αναπτύξετε και να βελτιώσετε την υγεία σας γενικά.

Και ενώ δεν χρειάζεται να κάνετε ακριβώς αυτό που έκαναν στη μελέτη, το να σηκωθείτε και να κάνετε μερικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών διαφημίσεων ή μεταξύ των κεφαλαίων του βιβλίου σας μπορεί να είναι ένας απλός, ρεαλιστικός τρόπος για να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάκχαρο μετά το φαγητό, αλλά και γενικότερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί το καλοκαίρι

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top