Οστεοπόρωση η σιωπηλή ασθένεια

πρωινή δυσκαμψία

Τα οστά που αποτελούνται από ασβέστιο και άλλα μέταλλα, διασπώνται και αναδομούνται συνεχώς.

Στα άτομα με οστεοπόρωση, ο οστικός ιστός διασπάται ταχύτερα από ό,τι αντικαθίσταται. Τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά (λεπτότερα) και εύθραυστα και είναι πιο πιθανό να σπάσουν με την πίεση ή μετά από πτώση.

Η απώλεια οστών συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικά σημάδια. Ως εκ τούτου, η οστεοπόρωση αποκαλείται “σιωπηλή ασθένεια” και διαφέρει από την οστεοαρθρίτιδα, μια μορφή αρθρίτιδας κατά την οποία φθείρεται ο χόνδρος των αρθρώσεων, το ελαστικό υλικό που καλύπτει τα άκρα των οστών.

Ο οστίτης ιστός αντικαθίσταται τακτικά σε μια διαδικασία που ονομάζεται οστική αναδόμηση. Από την παιδική ηλικία έως τη νεαρή ενηλικίωση, το σώμα παράγει περισσότερα από αρκετά κύτταρα για να αντικαταστήσει εκείνα που πεθαίνουν, με αποτέλεσμα ισχυρότερα και πυκνότερα οστά.

Μέχρι την ηλικία των 25 ετών, τα οστά βρίσκονται στο μέγιστο επίπεδο οστικής μάζας και ο κυτταρικός κύκλος εργασιών παραμένει σχετικά σταθερός για αρκετά χρόνια. Περίπου στην ηλικία των 40 ετών, τα οστικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι παράγονται νέα κύτταρα. Αυτό ξεκινά με μια αργή μείωση της οστικής μάζας και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων (ορμονών) πέφτουν, οι γυναίκες χάνουν ταχύτερα την οστική μάζα. Περίπου πέντε έως δέκα  χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να χάσουν έως και το ένα τρίτο της οστικής τους μάζας. Οι άνδρες χάνουν επίσης οστική μάζα καθώς γερνούν, αλλά οι γυναίκες τείνουν να την χάνουν ταχύτερα.

Οποιοδήποτε οστό του σώματος μπορεί να επηρεαστεί από την οστεοπόρωση. Ωστόσο, η σπονδυλική στήλη, τα ισχία, τα πλευρά και οι καρποί επηρεάζονται σημαντικά, όταν ένα άτομο με οστεοπόρωση πέφτει.  Η οστεοπόρωση μπορεί επίσης να προκαλέσει καμπούρα στο άνω μέρος της πλάτης ή απώλεια ύψους.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό  Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών παθήσεων (NIΑΜS),   περισσότερα από 53 εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε πάσχουν ήδη από οστεοπόρωση είτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο λόγω οστεοπενίας ή χαμηλής πυκνότητας οστικής μάζας.

Κάθε χρόνο, η οστεοπόρωση  προκαλεί  περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια κατάγματα της πλάτης/σπονδυλικής στήλης, των καρπών και των ισχίων. Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή στις γυναίκες.  Αποτελεί την κύρια αιτία καταγμάτων των οστών στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους ηλικιωμένους. Ωστόσο, οι άνδρες μπορούν επίσης να νοσήσουν από οστεοπόρωση.

Αιτίες

Η πυκνότητα της οστικής μάζας που έχει ένα άτομο ως νεαρός ενήλικας και ο ρυθμός με τον οποίο αυτή χάνεται με τη γήρανση, καθορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Εκτός από την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένες ιατρικές παθήσεις και διαδικασίες, οι συνήθειες του τρόπου ζωής και η χρήση φαρμάκων παίζουν επίσης ρόλο.

Η οστεοπόρωση είναι πιο συχνή σε:

 • Γυναίκες, ιδίως όσες έχουν περάσει την εμμηνόπαυση ή είναι ηλικιωμένες.
 • Γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών ή που έχουν ακανόνιστες ή χαμένες εμμηνορροϊκές περιόδους.
 • Γυναίκες που έχουν αφαιρέσει τις ωοθήκες τους μέσω υστερεκτομής.
 • Γυναίκες που δεν ασκούνται τακτικά ή που ασκούνται τόσο πολύ ώστε να σταματήσει η έμμηνος ρύση.
 • Άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
 • Άτομα που είναι αδύνατα ή έχουν μικρό σωματότυπο.
 • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή που έχουν καυκάσια ή ασιατική καταγωγή.
 • Άτομα με ιστορικό καταγμάτων οστών μετά από μικροτραυματισμό.
 • Άτομα με φλεγμονώδη μορφή αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, ο λύκος, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα ή η αντιδραστική αρθρίτιδα.
 • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μειώνουν την οστική πυκνότητα, όπως κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη, πρεδνιζόνη ή μεθυλπρεδνιζολόνη), αντισπασμωδικά (φάρμακα κατά των σπασμών), μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών γνωστών ως εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) ή ηπαρίνη, ένα αντιπηκτικό.
 • Άτομα με κοιλιοκάκη (αλλεργία στη γλουτένη), φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD), υπερθυρεοειδισμό, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πολλαπλό μυέλωμα (καρκίνος του μυελού των οστών), θυρεοειδοπάθεια ή παραθυρεοειδοπάθεια.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση
 • Άτομα που καπνίζουν ή πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα
 • Άτομα με ιστορικό νευρικής ανορεξίας ή άλλων διατροφικών διαταραχών
 • Άτομα που έχουν περάσει μεγάλες περιόδους ακινησίας ή κατάκλισης

Άτομα που έχουν έναν ή περισσότερους από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους για τους τρόπους μείωσης του κινδύνου οστεοπόρωσης και για το αν χρειάζεται εξέταση οστικής πυκνότητας.

Συμπτώματα

Η οστεοπόρωση είναι μια σιωπηλή ασθένεια που προκαλεί λίγα συμπτώματα. Επειδή η οστεοπόρωση αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών, το άτομο μπορεί να μην γνωρίζει ότι πάσχει από αυτήν μέχρι να υπάρξει σπάσιμο οστού, απώλεια ύψους ή αισθητή καμπούρα στο άνω μέρος της πλάτης.

Άλλα συμπτώματα της οστεοπόρωσης είναι:

Απώλεια δοντιών. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η οστεοπόρωση έχει επηρεάσει τη γνάθο.
Πόνος στην πλάτη. Ένα κάταγμα ή μια κατάρρευση σπονδύλου στη σπονδυλική στήλη μπορεί να σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει οστεοπόρωση της σπονδυλικής στήλης.

Διάγνωση

Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται αργά με την πάροδο των ετών. Συμπτώματα όπως η απώλεια δοντιών ή ο πόνος στην πλάτη μπορεί λανθασμένα να αποδοθούν σε κάτι άλλο. Όποιος έχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή παράγοντες κινδύνου για τη νόσο θα πρέπει να συζητήσει τις πιθανότητές του να νοσήσει από αυτήν με έναν γιατρό. Ορισμένοι γιατροί έχουν ειδική εκπαίδευση και εμπειρία που τους βοηθά στη διάγνωση και τη θεραπεία ατόμων με οστεοπόρωση.

Στους γιατρούς αυτούς περιλαμβάνονται οι ρευματολόγοι, οι ενδοκρινολόγοι και οι ορθοπεδικοί χειρουργοί. Ορισμένοι γενικοί παθολόγοι, ακτινολόγοι και ειδικοί στην υγεία των γυναικών μπορεί επίσης να έχουν ειδική εκπαίδευση στην οστεοπόρωση.

Ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση της οστεοπόρωσης εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, όπως:

 • Θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση και θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, τα φάρμακα, τη διατροφή και το ιστορικό καταγμάτων.
 • Εξετάσεις αίματος και ούρων. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών που αποδυναμώνουν τα οστά.
 • Σπινθηρογράφημα οστικής πυκνότητας — Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι γρήγορη και ανώδυνη. Η πιο ακριβής εξέταση ονομάζεται σάρωση απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DEXA). Μπορεί να μετρήσει μόλις 1 έως 2 τοις εκατό απώλεια οστικής πυκνότητας. Η σάρωση DEXA χρησιμοποιείται επίσης για την παρακολούθηση των αλλαγών στην οστική πυκνότητα με την πάροδο του χρόνου και με τη θεραπεία.
 • Η αξονική τομογραφία (CT) μπορεί επίσης να μετρήσει την οστική πυκνότητα. Οι ακτινογραφίες οστών είναι χρήσιμες για την ανεύρεση σπασμένων οστών, αλλά δεν είναι ακριβείς για τον προσδιορισμό της οστικής πυκνότητας. Οι ακτίνες Χ δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την απώλεια οστού έως ότου υπάρξει μείωση άνω του 30 τοις εκατό.

Οι εξετάσεις οστικής πυκνότητας θα πρέπει επίσης να γίνονται για:

-Γυναίκες ήδη από την ηλικία των 50 ετών εάν έχουν υψηλό κίνδυνο για οστεοπόρωση
-Άτομα που λαμβάνουν ή έχουν λάβει μακροχρόνια κορτικοστεροειδή ή πρόκειται να λάβουν
-Άτομα με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων
-Άτομα που πάσχουν από ασθένειες που επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου ή την αντοχή των οστών

Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top