Τα 5 σημάδια στα πόδια που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε υψηλή χοληστερόλη

υψηλή χοληστερόλη

Η υπερχοληστερολαιμία ή η υψηλή χοληστερόλη είναι μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια μιας λιπαρής ουσίας γνωστής ως χοληστερόλης στο αίμα σας.

Αν και μπορεί αρχικά να μην προκαλεί προβλήματα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στην υγεία -συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών.

Η συσσώρευση χοληστερόλης μπορεί να φράξει τις αρτηρίες, εμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος. Αυτό αποτελεί σημαντική απειλή για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες στοιχίζουν σχεδόν 18 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου το ένα τέταρτο όλων των θανάτων.

Η υψηλή χοληστερόλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι η υψηλή χοληστερόλη συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Ως εκ τούτου, πολλές φορές μένει αδιάγνωστη. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης μόνο αφού βιώσουν μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που σχετίζεται με αυτό ή εάν ο γιατρός τους κάνει εξετάσεις.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός οργανισμός υγείας NHS, η υψηλή χοληστερόλη δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα. Μπορείτε να μάθετε αν την έχετε μόνο από μια εξέταση αίματος.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ανησυχητικά σημάδια που θα μπορούσαν να είναι κρίσιμα εάν εντοπιστούν έγκαιρα. Ένα τέτοιο σημάδι είναι η εμφάνιση μιας κατάστασης που είναι γνωστή ως περιφερική αρτηριακή νόσος.

Τα 5 σημάδια που μπορεί να δείχνουν υψηλή χοληστερόλη

Η περιφερική αρτηριακή νόσος είναι μια κοινή πάθηση κατά την οποία οι εναποθέσεις λίπους στις αρτηρίες περιορίζουν τη ροή του αίματος στους μύες των ποδιών, σύμφωνα με τις οδηγίες του NHS.

Ενώ η περιφερική αρτηριακή νόσος δεν παρουσιάζει πάντα συμπτώματα, μπορεί να προκαλέσει εμφανή σημάδια στα πόδια. Το NHS έχει εντοπίσει έξι τέτοιους δείκτες, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης και των ελκών στα πόδια.

  1. Τριχόπτωση
  2. Έλκη στα πόδια
  3. Πόνος κατά το περπάτημα
  4. Γυαλιστερό δέρμα
  5. Στυτική δυσλειτουργία

Ο οργανισμός υγείας εξηγεί: «Τα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου συχνά αναπτύσσονται αργά, με την πάροδο του χρόνου. Εάν τα συμπτώματά σας αναπτυχθούν γρήγορα ή επιδεινωθούν ξαφνικά, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος που απαιτεί άμεση θεραπεία».

Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων, ο πόνος κατά το περπάτημα είναι πιο διαδεδομένος. Σύμφωνα με το NHS, αυτός ο πόνος συνήθως υποχωρεί μετά από ανάπαυση για λίγα λεπτά. Η ενόχληση μπορεί να ποικίλλει από ήπια έως σοβαρή και συνήθως υποχωρεί αφού ξεκουράσετε για λίγο τα πόδια σας.

«Συχνά επηρεάζονται και τα δύο πόδια ταυτόχρονα, αν και ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος στο ένα πόδι».

Πρόσθετα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου μπορεί να περιλαμβάνουν γυαλιστερό δέρμα και στυτική δυσλειτουργία. Η ύπαρξη περιφερικής αρτηριακής νόσου αυξάνει επίσης τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, της κύριας αιτίας θανάτου μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης σας, συνιστάται να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Παραπομπές

  1. Peripheral arterial disease (PAD)
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top