Τα 5 συμπληρώματα που μπορούν να βλάψουν τα νεφρά σας, σύμφωνα με τους ειδικούς

συμπληρώματα, νεφρά

Πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τους τρόπους με τους οποίους τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, αλλά δεν είναι το ίδιο εξοικειωμένοι με το πώς μπορούν να την βλάψουν.

Η φαρμακοποιός HaVy Ngo-Hamilton λέει ότι είναι «κοινός μύθος» να πιστεύει κανείς ότι τα συμπληρώματα δεν μπορούν να προκαλέσουν καμία βλάβη ή αλληλεπιδράσεις μόνο και μόνο επειδή προέρχονται από φυσικές πηγές και είναι άμεσα διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή. Προειδοποιεί ότι πολλά είναι τα συμπληρώματα που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά.

«Δεν είναι εφικτό να προσπαθήσετε να απομνημονεύσετε ή να κρατήσετε μια λίστα με συμπληρώματα που πρέπει να προσέχετε· το καλύτερο που έχετε να κάνετε για να αποφύγετε δυσάρεστες ή ακόμα και επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις φαρμάκων είναι να ρωτήσετε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας πριν αρχίσετε να παίρνετε συμπληρώματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχει μια ποικιλία συμπληρωμάτων που συνδέονται συνήθως με προβλήματα στα νεφρά και ότι η γνώση αυτών που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν βλάβη μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τα 5 δημοφιλή συμπληρώματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα νεφρά σας

  1. Κουρκουμάς
  2. Βιταμίνη C
  3. Βιταμίνη D
  4. Ασβέστιο
  5. Κάλιο

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κουρκουμίνη, χρησιμοποιείται συχνά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ωστόσο, η φαρμακοποιός Angela Dori λέει ότι εάν έχετε ιστορικό προβλημάτων στα νεφρά, συμπεριλαμβανομένων των χολόλιθων, θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη υψηλών δόσεων κουρκουμά.

«Ο κουρκουμάς περιέχει οξαλικό άλας, το οποίο μπορεί να συνδεθεί με μέταλλα και που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πέτρας στα νεφρά», μοιράστηκε πρόσφατα σε μια ανάρτηση στο TikTok.

2. Βιταμίνη C

Η Dori λέει επίσης ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C. Αν και η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άνδρες σύμφωνα με την Mayo Clinic, πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα σε δόσεις 1.000 mg που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες του σώματος.

«Η περίσσεια βιταμίνης C απεκκρίνεται ως οξαλικό, το οποίο μπορεί να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά. Η υψηλή, τοξική δόση βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί υπεροξαλουρία και επιπλοκές όπως οξεία νεφρική βλάβη», προειδοποιεί. Τον ισχυρισμό αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώνει μια μελέτη του 2023 που συνδέει τα συμπληρώματα βιταμίνης C με τη νεφρική ανεπάρκεια.

3. Βιταμίνη D

Και οι δύο ειδικοί προειδοποιούν ότι η λήψη βιταμίνης D μπορεί επίσης να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα νεφρά.

«Τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να αλληλεπιδράσουν με συνδετικά φωσφορικών που περιέχουν αλουμίνιο που χρησιμοποιούνται συχνά σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο για να μειώσουν τα επίπεδα φωσφορικών αλάτων στο αίμα. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβή επίπεδα αλουμινίου σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο», εξηγεί η Ngo-Hamilton.

Ωστόσο, η ειδικός σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα άτομα με νεφρική νόσο δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D. «Εφόσον γνωρίζει ο γιατρός σας, μπορεί να σας συστήσει μια ασφαλή δόση, εκτός από την περιοδική εξέταση αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων των διαφόρων μετάλλων στο αίμα», λέει η ίδια στο Best Life.

4. Ασβέστιο

Στη συνέχεια, η Dori συνιστά την αποφυγή υψηλών δόσεων ασβεστίου, ειδικά εάν το παίρνετε με βιταμίνη C. «Το ασβέστιο απεκκρίνεται μέσω των ούρων και οι περισσότερες πέτρες στα νεφρά αποτελούνται από ασβέστιο και οξαλικό», λέει.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η λήψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6 μπορεί να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων των συμπληρωμάτων ασβεστίου υπό την επίβλεψη του γιατρού σας.

5. Κάλιο

Τα συμπληρώματα καλίου είναι διαθέσιμα χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά το Harvard Health Publishing λέει ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε καθημερινά συμπλήρωμα καλίου εκτός εάν σας το έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Ένας από τους πολλούς λόγους είναι ότι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά και υπερκαλιαιμία, την κατάσταση της ύπαρξης μη ασφαλών υψηλών επιπέδων καλίου στον ορό ή στο πλάσμα.

«Τα άτομα με χρόνια νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη καλίου για να αποτρέψουν τη συσσώρευση καλίου στο αίμα», εξηγεί ο Ngo-Hamilton και καταλήγει:

«Η υπερκαλιαιμία προκαλεί ναυτία, έμετο, μυϊκές κράμπες, αδυναμία και κόπωση. Η σοβαρή υπερκαλιαιμία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό και ακόμη και θάνατο. Επομένως, η εν αγνοία λήψη φυτικών συμπληρωμάτων που περιέχουν κάλιο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας».

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα νεφρικής βλάβης, είναι σημαντικό να μοιραστείτε με το γιατρό σας μια λίστα με κάθε φάρμακο και συμπλήρωμα που παίρνετε. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν φταίει ένα από τα συμπληρώματά σας ή εάν υπάρχει άλλη υποκείμενη αιτία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top