6 μυστικά για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

νεφρά, νεφρό

Επειδή η νεφρική νόσος μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αποβλήτων στο σώμα και να οδηγήσει σε μια σειρά από άλλες καταστάσεις υγείας, είναι καλή ιδέα να προστατεύσετε τα νεφρά σας ακόμα κι αν δεν έχετε έχει διαγνωστεί με την πάθηση.

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή για την πρόληψη ή τη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου.

Τι πρέπει λοιπόν να ξέρετε για το φαγητό για να υποστηρίξετε την υγεία των νεφρών;

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νεφρών

Τα νεφρά είναι γεμάτα με μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βοηθούν στο φιλτράρισμα των αποβλήτων και του επιπλέον νερού από το αίμα και την απομάκρυνσή τους από το σώμα. Εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο, τα νεφρά σας δεν μπορούν να φιλτράρουν το αίμα όπως θα έπρεπε, προκαλώντας τη συσσώρευση υπερβολικών αποβλήτων στο σώμα σας.

Ο διαβήτης και η υπέρταση είναι οι δύο κύριες αιτίες νεφρικής νόσου. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα στον μη ελεγχόμενο διαβήτη και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, λέει η Krista Maruschak, διαιτολόγος στην κλινική του Κλίβελαντ.

«Ο διαβήτης που δεν έχει αντιμετωπιστεί ή δεν έχει ελεγχθεί και η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου με την πάροδο του χρόνου», σημειώνει η Δρ. Maruschak.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε ή να διαχειριστείτε καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση, εν μέρει βοηθώντας σας να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Με τη σειρά του, αυτό υποστηρίζει την υγεία των νεφρών σας.

Ως μέρος μιας δίαιτας φιλικής προς τα νεφρά, μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε ορισμένα τρόφιμα για να αποτρέψετε περαιτέρω νεφρική βλάβη.

6 τρόποι για να αναβαθμίσετε τη διατροφή σας για να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

 1. Μοιράστε το πιάτο σας
 2. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού
 3. Προσέξτε την πρωτεΐνη
 4. Επιλέξτε σύνθετους αντί για απλούς υδατάνθρακες
 5. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά
 6. Προσέξτε την πρόσληψη αλκοόλ

1. Μοιράστε το πιάτο σας

Ως γενικό εμπειρικό κανόνα, η Δρ. Maruschak προτείνει να ακολουθείτε τη μέθοδο MyPlate σε κάθε γεύμα: Γεμίστε περίπου το μισό του πιάτου σας με λαχανικά και φρούτα, το ένα τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη και το ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως.

2. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού

Το νάτριο εισχωρεί κρυφά σε διάφορα τρόφιμα, ειδικά σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως σούπες και ψωμιά. Ο περιορισμός της πρόσληψης νατρίου σας βοηθά να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση υπό έλεγχο. Επιδιώξτε 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα – δηλαδή περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι – σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς 2020–2025.

Δοκιμάστε επίσης αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε υπό έλεγχο το νάτριό σας:

 • Περιορίστε τις παραγγελίες σε πακέτο και φαγητό σε εστιατόρια.
 • Μαγειρέψτε στο σπίτι με μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως.
 • Γίνετε δημιουργικοί με τα καρυκεύματα.
 • Ελέγξτε τις συσκευασίες.
 • Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα πριν τα φάτε.

3. Προσέξτε την πρωτεΐνη

Όταν τρώτε πρωτεΐνη, το σώμα σας παράγει απόβλητα που φιλτράρονται μέσω των νεφρών. Ενώ η πρωτεΐνη είναι σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από αυτή που χρειάζεστε μπορεί να κάνει τα νεφρά να λειτουργούν πιο εντατικά.

Ενώ η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στη συνολική υγεία των νεφρών εξακολουθεί να εξελίσσεται, όπως σημειώθηκε σε μια μελέτη του 2020, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει μια δίαιτα με χαμηλότερη πρωτεΐνη εάν έχετε ήδη χρόνια νεφρική νόσο.

Τα άτομα σε οποιοδήποτε στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου που δεν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης σε 0,6 έως 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για να μειώσουν την εξέλιξή της.  Είτε έχετε διαγνωστεί με χρόνια νεφρική νόσο είτε όχι, μπορεί να σας βοηθήσει εάν επιλέξετε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και προσέχετε το μέγεθος της μερίδας σας. Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:

 • Άπαχο κρέας, ψάρι ή πουλερικά χωρίς πέτσα
 • Αυγά
 • Γαλακτοκομικά
 • Φασόλια, ρεβίθια, φακές, αρακάς
 • Ξηροί καρποί

4. Επιλέξτε σύνθετους αντί για απλούς υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος και αυτοί που βρίσκονται φυσικά σε φρέσκα τρόφιμα είναι γεμάτοι με φυτικές ίνες για να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς και του εντέρου και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά. Ωστόσο, οι απλοί υδατάνθρακες -όπως τα πρόσθετα σάκχαρα σε επιδόρπια, τα ζαχαρούχα ποτά και πολλά συσκευασμένα τρόφιμα- μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα και τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να περιορίσετε τα γλυκά και τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα. Ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων -τα πρόσθετα σάκχαρα βρίσκονται σε πολλά, όπως το γιαούρτι φρούτων. Οι πιο υγιεινές επιλογές υδατανθράκων περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές.

Εάν έχετε διαβήτη και λαμβάνετε ινσουλίνη, ίσως χρειαστεί να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφορά την πρόσληψη υδατανθράκων. «Είναι πιθανό ότι οι άνθρωποι θα χρειαστεί να μετρούν τους υδατάνθρακες κατά τις ώρες των γευμάτων, ώστε να μπορούν να δοσολογούν σωστά την ινσουλίνη τους», λέει η Δρ. Maruschak.

5. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά και αποφύγετε τα τρανς λιπαρά

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων –και ό,τι είναι κακό για την καρδιά σας είναι κακό για τα νεφρά σας. «Η υγεία της καρδιάς και η υγεία των νεφρών είναι αλληλένδετα, καθώς η καρδιά αντλεί συνεχώς αίμα σε όλο το σώμα και τα νεφρά φιλτράρουν συνεχώς το αίμα για να απομακρύνουν τα απόβλητα και τα υπερβολικά υγρά από το σώμα», λέει η Δρ. Maruschak.

Οι διατροφικές οδηγίες των ΗΠΑ συνιστούν τον περιορισμό των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Οι κύριες πηγές περιλαμβάνουν κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, βούτυρο, λάδι καρύδας και φοινικέλαιο. προσπαθήστε να αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, που βρίσκονται στα αρτοσκευάσματα και τα τηγανητά.

Αντίθετα, προτιμήστε ακόρεστα λίπη που είναι υγιεινά για την καρδιά, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο, τις ελιές, τα καρύδια και πολλά είδη φυτικών ελαίων.

6. Προσέξτε την πρόσληψη αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει τα νεφρά με διάφορους τρόπους. Είναι ένα άχρηστο προϊόν που τα νεφρά πρέπει να φιλτράρουν από το αίμα, κάνοντάς τα λιγότερο αποτελεσματικά. Είναι αφυδατωτικό, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των νεφρών να ρυθμίζουν τα επίπεδα νερού του σώματος.

Μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ήπατος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος στα νεφρά και να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο με την πάροδο του χρόνου. Και η υψηλή πρόσληψη αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερο από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα. Αυτό είναι 350 ml μπύρας, 145 ml κρασί ή 44 ml αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Αλκοόλ και τον Αλκοολισμό των ΗΠΑ.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top