Μια κουταλιά μηλόξυδο και άλλα 6 πράγματα που κάνει ένας ειδικός στην μακροζωία για να ζήσει περισσότερο

μακροζωία

Η μακροζωία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι επιλογές του τρόπου ζωής, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι πολιτιστικές πρακτικές.

Ενώ τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της διάρκειας ζωής, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η άσκηση, η διαχείριση του άγχους, οι κοινωνικές σχέσεις και τα προληπτικά μέτρα υγειονομικής περίθαλψης έχουν επίσης βαθύ αντίκτυπο στη μακροζωία.

Ο Δρ. Mohammed Enayat είναι γιατρός και ιδρυτής της HUM2N, μιας κλινικής μακροζωίας στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτή η ολιστική προσέγγιση για τη μακροζωία τονίζει τη σημασία της διατήρησης της σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας καθώς οι άνθρωποι γερνούν, με στόχο τη μεγιστοποίηση τόσο της διάρκειας ζωής όσο και της υγείας τους.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να παρατείνετε και να βελτιώσετε τη ζωή σας. Μερικά από τα αυτά που κάνω εγώ προσωπικά, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα», είπε ο Δρ. Enayat.

6 κινήσεις του ειδικού για μακροζωία

  1. Διαλειμματική νηστεία
  2. Μια κουταλιά μηλόξυδο πριν από τα γεύματα
  3. Υπερβαρικός θάλαμος οξυγόνου
  4. Έκθεση στο κρύο νερό
  5. Συμπληρώματα 
  6. Περπάτημα

1. Διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία και ο περιορισμός των θερμίδων μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της κυτταρικής αυτοφαγίας και ανανέωσης.

«Μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής σε ζωικά μοντέλα και οι αρχές είναι πιθανώς παρόμοιες στους ανθρώπους. Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει διάφορους δείκτες μεταβολικής υγείας, όπως η ευαισθησία στην ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα προφίλ λιπιδίων», ανέφερε ο Δρ. Enayat.

Με τη μείωση της συχνότητας των περιόδων φαγητού, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και να μειώσει τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2, που είναι παράγοντες που σχετίζονται με τη μακροζωία.

Επιπλέον, η νηστεία ενεργοποιεί μια κυτταρική διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία, κατά την οποία τα κύτταρα αφαιρούν τα κατεστραμμένα συστατικά και τα ανακυκλώνουν για ενέργεια. Αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και να προωθήσει την κυτταρική επισκευή και αναγέννηση, συμβάλλοντας δυνητικά στη μακροζωία.

«Ακολουθώ γενικά τις αρχές της διαλειμματικής νηστείας, τρώγοντας ένα γεύμα την ημέρα που συνήθως είναι λίγο νωρίτερα από την ώρα του δείπνου», σημείωσε ο ειδικός.

2. Μια κουταλιά μηλόξυδο πριν από τα γεύματα

Για ρυθμισμένη απόκριση σακχάρου στο αίμα, ο Δρ. Enayat λαμβάνει μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο πριν φάει. «Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία είναι η ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την ενίσχυση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Μπορεί επίσης να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο το φαγητό φεύγει από το στομάχι και εισέρχεται στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε μια πιο σταδιακή απελευθέρωση γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αυξήσεων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

3. Υπερβαρικός θάλαμος οξυγόνου

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο περιλαμβάνει την αναπνοή καθαρού οξυγόνου σε περιβάλλον υπό πίεση. «Έχει γίνει δημοφιλές καθώς προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, αυξάνοντας την οξυγόνωση και την ποσότητα οξυγόνου που διαλύεται στο αίμα, που μπορεί να βελτιώσει την παροχή οξυγόνου στους ιστούς σε όλο το σώμα», εξήγησε ο Δρ. Enayat.

Η επαρκής οξυγόνωση είναι απαραίτητη για την κυτταρική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας και η βελτιστοποίηση των επιπέδων οξυγόνου μπορεί να υποστηρίξει τη συνολική υγεία και ζωτικότητα. Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο έχει επίσης αποδειχθεί ότι διεγείρει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων και προάγει την επισκευή και την αναγέννηση των ιστών.

Ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να επουλώνει πληγές, τραυματισμούς και κατεστραμμένους ιστούς, η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και την ανθεκτικότητα, παρατείνοντας ενδεχομένως τη διάρκεια ζωής. Προσφέρει επίσης αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες.

«Χρησιμοποιώ τον υπερβαρικό θάλαμο οξυγόνου για μία ώρα, μία φορά την εβδομάδα. Με βοηθά στην παραγωγή βλαστοκυττάρων, στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και στην τόνωση των θεραπευτικών οδών αναγέννησης, όλες αποδεδειγμένες θεραπείες μακροζωίας», ανέφερε ο ειδικός.

4. Έκθεση σε κρύο νερό

Η έκθεση στο κρύο νερό, όπως κρύο ντους, λουτρό πάγου ή κολύμπι σε κρύο νερό, προσφέρει οφέλη για την υγεία, όπως βελτιωμένη κυκλοφορία, αυξημένο μεταβολισμό, ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειωμένη φλεγμονή.

Η έκθεση στο κρύο ενεργοποιεί την απόκριση του σώματος στο στρες και ενεργοποιεί διάφορες φυσιολογικές προσαρμογές, όπως η απελευθέρωση ενδορφινών και η ενεργοποίησης του καφέ λιπώδους ιστού, ο οποίος παράγει θερμότητα για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση στο κρύο μπορεί να ενεργοποιήσει μονοπάτια που σχετίζονται με τη μακροζωία και την αντίσταση στο στρες, όπως η οδός AMPK και η ενεργοποίηση της sirtuin.

«Επιπλέον, η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, μιας ορμόνης που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και της διάσπασης των λιπαρών οξέων, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας και της μακροζωίας», επεσήμανε ο Δρ. Enayat.

«Εκτός από τη θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, θα κάνω επίσης έκθεση σε κρύο νερό, είτε κρυοθεραπεία μία φορά την εβδομάδα στην κλινική, ή/και παγωμένο μπάνιο μερικές φορές την εβδομάδα, κάτι που βελτιώνει τη μεταβολική μου ευελιξία κάνοντας με πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη και βελτιώνει το αίμα μου ανταπόκριση ζάχαρης», πρόσθεσε.

5. Συμπληρώματα

Ο Δρ. Enayat πιστεύει ότι το σωστό, εξατομικευμένο καθεστώς συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της μακροζωίας. «Χρησιμοποιώντας σε βάθος εξέταση αίματος 150+ βιοδεικτών, που διατίθεται σε εθνικό επίπεδο μέσω του HUM2N στο σπίτι, λαμβάνω συμπληρώματα για ό,τι ακριβώς χρειάζεται το σώμα μου για να λειτουργεί βέλτιστα», ανέφερε ο ειδικός και εξήγησε:

«Παίρνω καθημερινά συμπληρώματα ω-3 με ω-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο και σε ορισμένες φυτικές πηγές όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια, και τα οποία σχετίζονται με διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και φλεγμονών.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να έχουν αντιγηραντικές επιδράσεις προστατεύοντας από τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία και προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία. Ο Δρ. Enayat παίρνει επίσης μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που εμπλέκεται σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, όπως παραγωγή ενέργεια, μυϊκή λειτουργία, μετάδοση των νεύρων και σύνθεση DNA.

Τέλος, παίρνει ένα ενέσιμο συμπλήρωμα NAD+ μία φορά το μήνα που, σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθά στην αναπλήρωση της ενέργειας, στην υποστήριξη της γνωστικής ανθεκτικότητας και στην αναστροφή της κυτταρικής γήρανσης.

6. Περπάτημα

Το τακτικό περπάτημα μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

«Ενισχύει τον καρδιακό μυ, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και βελτιώνει τη συνολική καρδιαγγειακή λειτουργία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που κάνουν τακτικό περπάτημα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και να εμφανίσουν καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», πρόσθεσε ο Δρ. Enayat και κατέληξε:

«Θα στοχεύσω να κάνω τουλάχιστον 45 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα, τουλάχιστον τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα, καθώς και χαμηλή, σταθερή άσκηση, όπως τζόκινγκ και δύο προπονήσεις υψηλής έντασης την εβδομάδα που μπορεί να περιλαμβάνουν προπόνηση ενδυνάμωσης».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top