Τα 6 σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν ελέγχετε για καρκίνο του στόματος

καρκίνο του στόματος

Οι οδοντίατροι συνιστούν να κάνετε μια αυτοεξέταση στο σπίτι για καρκίνο του στόματος, ειδικά εάν έχετε καθυστερήσει τον τακτικό έλεγχο.

Ο καρκίνος του στόματος που εμφανίζεται στο στοματοφαρυγγικό -μια περιοχή που περιλαμβάνει τις αμυγδαλές, τη βάση της γλώσσας και την μαλακή υπερώα- αυξάνεται και μπορεί να προκληθεί από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV).

Οκτώ στους 10 ανθρώπους μολύνονται από αυτόν τον ιό κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να μην έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, ο ιός προκαλεί αλλαγές στο στόμα και το λαιμό που μπορεί να γίνουν καρκινικές στο μέλλον. Εμβόλια κατά αυτού του ιού προσφέρονται σε νεαρούς εφήβους.

Ο σύμβουλος καρκίνου προσώπου, λαιμού και στόματος στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ο Δρ. Michael Ho συμβουλεύει για τα βασικά σημάδια που πρέπει να ελέγξετε.

6 σημάδια που μπορεί να δείχνουν καρκίνο του στόματος

  1. Έλκη που δεν επουλώνονται
  2. Οίδημα ή εξογκώματα
  3. Κόκκινα ή λευκά σημάδια
  4. Χαλαρά δόντια
  5. Χρόνιος πονόλαιμος
  6. Μούδιασμα

1. Έλκη που δεν επουλώνονται

Τα έλκη -«σπασμένες» περιοχές στην επένδυση του στόματος- που δεν επουλώνονται μέσα σε τρεις εβδομάδες, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος. Είναι κοινά και δεν πρέπει να σας ανησυχούν εάν επουλωθούν γρήγορα.

Σύμφωνα με το NHS, τα έλκη που επιμένουν για τρεις εβδομάδες ή περισσότερο, γίνονται μεγαλύτερα ή βρίσκονται κοντά στο πίσω μέρος του λαιμού θα πρέπει να ελέγχονται.

Ο Δρ. Ho είπε: «Το πιο κοινό σημάδι καρκίνου του στόματος είναι ένα επίμονο έλκος που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες». Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα φλεγμονώδη και τραυματικά έλκη τείνουν να επουλωθούν μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, ενώ τα καρκινικά έλκη επιμένουν για περισσότερο.

2. Οίδημα ή εξογκώματα

Ανεξήγητα οιδήματα και εξογκώματα γύρω από το στόμα ή τη γνάθο μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν στη γλώσσα, το στόμα, τα χείλη ή τα ούλα και μπορεί να είναι επώδυνα.

Λιγότερο συχνά, καρκινικά εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν στους σιελογόνους αδένες, στις αμυγδαλές και μπορεί επίσης να εμφανιστούν ως πάχυνση στο στόμα ή στο χείλος.

Ο Δρ. Ho προτρέπει να παρατηρείτε αυτά τα συμπτώματα και να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να τον παραπέμψει για επείγουσες εκτιμήσεις ύποπτου καρκίνου.

3. Κόκκινα ή λευκά σημάδια

Οι καρκινικές αλλαγές στο στόμα μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινες ή λευκές κηλίδες. Αν και τα σημάδια αυτά δεν είναι απαραίτητα καρκίνος, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ασθένεια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Τα λευκά σημάδια, γνωστά ως λευκοπλακία, και τα κόκκινα σημάδια, που ονομάζονται ερυθροπλακία, θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό ή οδοντίατρο. Ωστόσο, τα κόκκινα και λευκά σημάδια μπορεί επίσης να προκληθούν από μια μυκητιασική λοίμωξη γνωστή και ως άφθες.

Σε αυτή την περίπτωση, τα λευκά σημάδια συνήθως εξαφανίζονται, αφήνοντας ένα επώδυνο κόκκινο σημάδι από κάτω, λέει η Cancer Research UK. Εάν η αντιμυκητιασική θεραπεία κάνει τα σημάδια να εξαφανιστούν, δεν συνδέονται με καρκίνο.

4. Χαλαρά δόντια

Τα χαλαρά δόντια μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου και δεν πρέπει να τα αγνοήσετε. Σύμφωνα με το NHS, οι όγκοι μπορεί να προκαλέσουν τη χαλάρωση των δοντιών και τη δυσκολία της υποδοχής των δοντιών να επουλωθεί σωστά μετά τις εξαγωγές.

Ακόμα κι αν δεν είναι καρκίνος του στόματος, καθώς τα χαλαρά δόντια μπορεί να οφείλονται σε ουλίτιδα, οι γιατροί συμβουλεύουν όσους έχουν χαλαρά δόντια να μιλήσουν με γιατρό ή οδοντίατρο.

5. Χρόνιος πονόλαιμος

Ένας πονόλαιμος ή βραχνάδα που διαρκεί περισσότερο από έξι εβδομάδες μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Εάν οι άνθρωποι ακούγονται σαν να έχουν κρυολόγημα, θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του υποφάρυγγα, ο οποίος επηρεάζει το πίσω μέρος του λαιμού και ενδεχομένως τις φωνητικές χορδές.

Το πρήξιμο στο στόμα λόγω όγκου μπορεί επίσης να προκαλέσει τραύλισμα ή να δυσκολέψει την έκφραση συγκεκριμένων λέξεων. Εάν ο καρκίνος βρίσκεται στη γλώσσα, μπορεί επίσης να περιορίσει την κίνηση και να επηρεάσει την ομιλία. Αυτό μπορεί επίσης να σας κάνει να παραποιείτε την έκφραση ορισμένων λέξεων ή να έχετε πρόβλημα στην προφορά ορισμένων ήχων.

6. Μούδιασμα

Το μούδιασμα γύρω από το στόμα ή τη γλώσσα μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου του στόματος. Αυτό το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα μπορεί να συμβεί επειδή τα καρκινικά κύτταρα προκαλούν βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεύρων στο στόμα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top