Φιλία: 7 σημάδια ότι κάποιος δεν είναι καλός φίλος – Πώς θα τον αναγνωρίσετε

Φιλία: 7 σημάδια ότι κάποιος δεν είναι καλός φίλος - Πώς θα τον αναγνωρίσετε

Οι φιλίες, ειδικά οι μακροχρόνιες περνάνε  κρίσεις με την πάροδο των ετών. Ωστόσο υπάρχουν 7 σημάδια ότι ένας φίλος δεν σας φέρετε σωστά και θα πρέπει να αναθεωρήσετε τη σχέση σας.

Οι φιλίες,  ειδικά οι στενές και μακροπρόθεσμες  μπορεί να έχουν σκαμπανεβάσματα. Αλλά μερικές φορές μπορεί να σημαίνουν ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα με τον φίλο σας, σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Dr. Miriam Kirmayer.

Η Kirmayer υποστηρίζει στο insider ότι οι φιλίες συνδέονται στενά με την προσωπική ανάπτυξη καθώς και με τη γενική υγεία και ακόμη και με την επαγγελματική μας επιτυχία. Το να μην αισθάνεστε συνδεδεμένοι ή ακόμα και ασφαλείς με έναν φίλο που βλέπετε συνεχώς, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή σας.

Αλλά το να είσαι ειλικρινής για το πώς σε κάνει να νιώθεις ένας φίλος είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. «Γενικά, αυτή είναι μια από εκείνες τις ερωτήσεις που δεν αφιερώνουμε χρόνο να θέσουμε στον εαυτό μας», λέει η Kirmayer, παρόλο που η απάντηση είναι συνήθως πολύ χαρακτηριστική.

Η ψυχολόγος αποκαλύπτει κάποια σημάδια ότι ένας φίλος δεν φέρεται σωστά, ακόμα κι αν τον γνωρίζουμε πολλά χρόνια :

  1. Παίρνουν πολύ περισσότερα από όσα δίνουν πίσω
  2. Χρησιμοποιούν τη «ωμή ειλικρίνεια» για να σας επικρίνουν
  3. Δεν ανταποκρίνονται καλά στα σχόλιά σας
  4. Σπάνια ξεκινούν την επικοινωνία
  5. Δεν παίρνουν το «όχι» για απάντηση
  6. Κουτσομπολεύουν με άσχημο τρόπο τους άλλους
  7. Δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή σας

1. Παίρνουν πολύ περισσότερα από όσα δίνουν πίσω

Η Kirmayer υποστηρίζει ότι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των φιλιών είναι η «αίσθηση ισορροπίας ή ισότητας».«Δεν θέλουμε να αισθανόμαστε ότι κρατάμε λογαριασμό ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει το πνεύμα ανταποδοτικότητας και κάθε άτομο να συνεισφέρει όσο θέλει», λέει. Ένας φίλος μπορεί να επικοινωνεί μιλώντας περισσότερο για τον εαυτό του, για παράδειγμα, αλλά θα πρέπει να νιώθετε και εσείς ότι σας κάνουν ερωτήσεις και ενδιαφέρονται για τη ζωή σας.

Ένας φίλος που λειτουργεί ως ενεργειακό βαμπίρ μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε εξαντλημένοι και χρησιμοποιημένοι, επειδή οι μονόπλευρες φιλίες τείνουν να δημιουργούν δυσαρέσκεια με την πάροδο του χρόνου.

2. Χρησιμοποιούν τη «ωμή ειλικρίνεια», για να σας επικρίνουν

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της ειλικρίνειας και της συνεχούς κριτικής. Είναι άλλο πράγμα για έναν φίλο να ανησυχεί για την προσκόλλησή σας σε έναν καταχρηστικό πρώην και να σας λέει πώς αισθάνεται για αυτό και άλλο να σχολιάζει συνέχεια τον τρόπο που μιλάτε, συμπεριφέρεστε ή τα χόμπι σας.

«Αισθανόμαστε την πιο αληθινή αίσθηση του ανήκειν και της σύνδεσης όταν νιώθουμε ότι μας βλέπουν, μας ακούν και μας εκτιμούν για αυτό που πραγματικά είμαστε», λέει η Kirmayer. Εάν σας λένε συνεχώς ότι κάνετε κάτι λάθος, «μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε ότι η φιλία εξαρτάται από την προθυμία ή την ικανότητά μας να διαμορφώσουμε τους εαυτούς μας σε αυτό που θέλει ο άλλος να είμαστε».

3. Δεν ανταποκρίνονται καλά στα σχόλια

Ένα άλλο πολύ σημαντικό μέρος μιας σταθερής φιλίας είναι η ικανότητά τους να δέχονται σχόλια, λέει η Kirmayer.Όταν μοιράζεσαι ότι κάτι που έχουν πει σε κάνει να νιώθεις άβολα είναι δεκτικοί σε αυτό; Είναι πρόθυμοι να αναλάβουν την ευθύνη και να το αλλάξουν;

Εάν παρατηρήσετε ότι ο φίλος σας αντιδρά στα σχόλια, ανεξάρτητα από το πόσο ευγενικά και διπλωματικά τα λέτε και σας στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να ανεχθείτε τη συμπεριφορά του ή να διακινδυνεύσετε μια εκρηκτική σύγκρουση, δεν είναι υγιές.

4. Σπάνια ξεκινούν την επικοινωνία

Είναι πολύ σημαντικό για τους στενούς φίλους να αισθάνονται ίσοι στο να βρίσκουν χρόνο και να δίνουν προτεραιότητα, ο ένας για τον άλλον. Υπάρχει μια γενική ισορροπία, ανάμεσα στο να προσεγγίσετε ο ένας τον άλλον ή να ξεκινήσετε σχέδια, ακόμα κι αν ένα άτομο είναι λίγο πιο απασχολημένο ή περνά από μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του.

Αυτή η συνέπεια είναι σημαντική για να διατηρήσουμε τις φιλίες μας να ευδοκιμούν. Διαφορετικά, μπορεί να ανησυχείτε εάν ο φίλος σας εγκαταλείπει τη σχέση, αν είστε πάντα αυτός που στέλνει πρώτος μήνυμα.

5. Δεν παίρνουν το «όχι» για απάντηση

Οι φίλοι σέβονται τα όριά σου, λέει η Kirmayer. Εάν πείτε όχι στο να μιλήσετε για ένα ευάλωτο θέμα, κάνουν πίσω ή συνεχίζουν να θέλουν να το συζητήσουν; Αν για παράδειγμα δεν θέλετε να βγείτε μια εβδομάδα το βράδυ, σας ακούν ή αρχίζουν να σας πιέζουν;

Κάποιος που δεν σέβεται τη λέξη «όχι» είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία σε όλες τις σχέσεις και μπορεί να σε απομακρύνει ακόμα περισσότερο από έναν φίλο.

6. Κουτσομπολεύουν με άσχημο τρόπο τους άλλους

Δεν είναι όλα τα κουτσομπολιά κακά, ούτε σημαίνει πάντα ότι κάποιος που μιλά για τους άλλους θα μιλήσει για σένα.Μερικές φορές, οι φίλοι μας κουτσομπολεύουν ως ανάγκη να εξασφαλίσουν υποστήριξη ή να εκθέσουν τις προοπτικές και τις εμπειρίες μας. Μπορεί να είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα ή να πλησιάσετε περισσότερο μέσω κοινών αξιών.

Ωστόσο υπάρχει διαφορά μεταξύ του υγιούς κουτσομπολιού και του ότι ένας φίλος συχνά υποτιμά άλλους φίλους για να νιώσει καλύτερα. Σε γενικές γραμμές μια σταθερή φιλία πρέπει να παρουσιάζει άλλους τρόπους σύνδεσης εκτός από αυτό που δεν σας αρέσει στους άλλους ανθρώπους.

7. Δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή σας

Εάν γνωρίζετε ο ένας τον άλλον για λίγο, αναπόφευκτα θα βιώσετε κάποιες αλλαγές στην καριέρα, τα ενδιαφέροντα, τις σχέσεις, την υγεία ή τις γενικές απόψεις σας για τη ζωή.

Είναι καλό σημάδι αν ο φίλος σας κάνει ερωτήσεις και θέλει ενεργά να συνεχίσει να μαθαίνει για εσάς και δεν επαναλαμβάνετε μόνο τις ίδιες συζητήσεις.

Εάν ένας φίλος έχει επενδύσει μόνο σε μια προηγούμενη εκδοχή σας — και απορρίπτει ενεργά τις νεότερες συνιστώσες στη ζωή σας — μπορεί να είναι σημάδι ότι ξεπερνάτε ο ένας τον άλλον.

Όλο Υγεία

Scroll to Top