Τα ακουστικά βαρηκοΐας μειώνουν κατά 24% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πώς θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

ακουστικά βαρηκοΐας

Ανάμεσα στις αποφάσεις υγεία σας για το νέο έτος ίσως πρέπει να περιληφθεί και ένας έλεγχος της ακοής σας, καθώς ένα βοήθημα, όπως τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να σας προστατεύσει από πρόωρο θάνατο, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη από το Keck Medicine του USC που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Healthy Longevity, όσοι δεν χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, ίσως πρέπει να ξεκινήσουν.

«Βρήκαμε ότι οι ενήλικες με απώλεια ακοής που χρησιμοποιούσαν τακτικά ακουστικά βαρηκοΐας είχαν 24% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που δεν τα φορούσαν ποτέ», δήλωσε η Janet Choi, ωτορινολαρυγγολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά γιατί υποδηλώνουν ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να διαδραματίσουν προστατευτικό ρόλο στην υγεία των ανθρώπων και να αποτρέψουν τον πρόωρο θάνατο».

Η απώλεια ακοής σχετίζεται με μειωμένη διάρκεια ζωής

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η απώλεια ακοής που παραμένει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη διάρκεια ζωής (καθώς και σε άλλα κακά αποτελέσματα όπως η κοινωνική απομόνωση, η κατάθλιψη και η άνοια). Ωστόσο, μέχρι τώρα, έχει γίνει πολύ μικρή έρευνα που να εξετάζει εάν η χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Η μελέτη αντιπροσωπεύει την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα αναφορικά με τη σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής, της χρήσης βοηθημάτων ακοής και της θνησιμότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη Δρ. Choi.

Η επιστήμονας και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ μεταξύ 1999-2012 για να εντοπίσουν σχεδόν 10.000 ενήλικες 20 ετών και άνω που είχαν ολοκληρώσει τεστ ακοομετρίας -εξέταση για τη μέτρηση της ικανότητας ακοής- και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με χρήση ακουστικού βαρηκοΐας.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την κατάσταση της θνησιμότητας τους σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 10 ετών μετά τις αξιολογήσεις τους. Συνολικά 1.863 ενήλικες αναγνωρίστηκαν με απώλεια ακοής.

Διαφορά σχεδόν 25% στον κίνδυνο θανάτου μεταξύ χρηστών και μη ακουστικών βαρηκοΐας

Από αυτούς, 237 ήταν τακτικοί χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, δηλαδή όσοι φορούσαν τα ακουστικά βαρηκοΐας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, πέντε ώρες την εβδομάδα ή τις μισές φορές και 1.483 αναγνωρίστηκαν ως μη χρήστες. Τα άτομα που ανέφεραν ότι φορούσαν τις συσκευές λιγότερο από μία φορά το μήνα ή λιγότερο συχνά κατηγοριοποιήθηκαν ως μη τακτικοί χρήστες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαφορά σχεδόν 25% στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ των τακτικών χρηστών ακουστικών βαρηκοΐας και των μη χρηστών παρέμεινε σταθερή, ανεξάρτητα από μεταβλητές όπως ο βαθμός απώλειας ακοής (από ήπια έως σοβαρή), η ηλικία, η εθνικότητα, το εισόδημα, η εκπαίδευση και άλλα δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό.

Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θνησιμότητας μεταξύ μη τακτικών χρηστών και ανθρώπων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ ακουστικά βαρηκοΐας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η περιστασιακή χρήση ακουστικών βαρηκοΐας μπορεί να μην παρέχει κανένα όφελος για την παράταση της ζωής.

Η προσωπική εμπειρία της ερευνήτριας της μελέτης

Αν και η μελέτη δεν εξέτασε γιατί τα ακουστικά μπορεί να βοηθήσουν όσους τα χρειάζονται να ζήσουν περισσότερο, η Δρ. Choi επισημαίνει πρόσφατη έρευνα που συνδέει τη χρήση ακουστικών με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και άνοιας.

Εικάζει ότι οι βελτιώσεις σε ψυχική υγεία και γνωστική λειτουργία που συνοδεύουν τη βελτιωμένη ακοή μπορούν να προάγουν την καλύτερη συνολική υγεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής.

Η ερευνήτρια ελπίζει ότι αυτή η μελέτη θα ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να φορούν ακουστικά βαρηκοΐας, παρόλο που αναγνωρίζει ότι παράγοντες, όπως το κόστος, το στίγμα και η δυσκολία εύρεσης συσκευών που ταιριάζουν και λειτουργούν καλά, αποτελούν εμπόδια στη χρήση.

Η ίδια μάλιστα μπορεί να συσχετιστεί προσωπικά με αυτές τις προκλήσεις. Γεννήθηκε με απώλεια ακοής στο αριστερό της αυτί, αλλά δεν φορούσε ακουστικό μέχρι τα 30 της. Στη συνέχεια της πήρε αρκετά χρόνια για να βρει αυτά που λειτουργούσαν αποτελεσματικά για εκείνη.

Αυτήν τη στιγμή εργάζεται σε μια βάση δεδομένων που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία κατηγοριοποιεί τις επιλογές ακουστικών βαρηκοΐας και τις προσαρμόζει στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς.

Υποστηρίζει επίσης μεγαλύτερες μελέτες για την περαιτέρω κατανόηση της σχέσης μεταξύ της τακτικής χρήσης ακουστικών βαρηκοΐας και του χαμηλότερου κινδύνου θνησιμότητας και για την προώθηση της ακουστικής φροντίδας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top