Αδυνάτισμα: Τι είναι το ρόφημα oatzempic που υπόσχεται απώλεια βάρους έως και 9 κιλών το μήνα – Συμφωνούν οι ειδικοί;

oatzempic

Με τόσες πολλές διαφορετικές μοντέρνες δίαιτες, φαίνεται ότι όλοι αναζητούν μια γρήγορη λύση για απώλεια βάρους από τη μια μέρα στην άλλη. Από την Άτκινς μέχρι την δίαιτα keto, τα έχουμε δει όλα, αλλά τώρα υπάρχει μια άλλη δίαιτα που κερδίζει την προσοχή στα social media: η τάση «oatzempic».

Η νέα τρέλα του TikTok είναι ένα ρόφημα το «oatzempic», που πήρε το μισό όνομά του από το γνωστό φάρμακο που προκαλεί γρήγορη απώλεια βάρους . Αυτοί που το συστήνουν ισχυρίζονται ότι μπορεί  να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν έως και 18 κιλά σε δύο μήνες!

Έχει ήδη δελεάσει πολλούς χρήστες των social media, αλλά οι ειδικοί δεν έχουν πειστεί. Ο Δρ. Eldad Einav, γιατρός απώλειας βάρους, είπε στο Newsweek ότι πιστεύει ότι η τάση αυτή είναι απλώς άλλη μια «μαγική δίαιτα» που υπόσχεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος γρήγορα χωρίς να αντιμετωπίζει τους υποκείμενους παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση βάρους. 

Με πάνω από 25 χρόνια κλινικής εμπειρίας, ο Δρ. Einav έχει δει αμέτρητες μοντέρνες δίαιτες να έρχονται και να παρέρχονται -δίαιτες που πολλοί άνθρωποι δοκιμάζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που θα μπορούσαν να εγκυμονούν. Έτσι, προτού ξεκινήσετε οποιονδήποτε πειραματισμό, μάθετε τι λένε οι επιστήμονες για την τελευταία τάση απώλειας βάρους του TikTok.

Το oatzempic δεν προσφέρει θρεπτική αξία

Το oatzempic ,αποτελείται από μισό φλιτζάνι βρώμη, ένα φλιτζάνι νερό, χυμό λάιμ και μια πρέζα κανέλα. Άραγε κάνει αυτά που ισχυρίζονται οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων;

Όσον αφορά την υγιεινή απώλεια βάρους, ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί είναι το «αργά και σταθερά». Ενδεικτικό είναι ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν να χάνετε μισό έως 1 κιλά την εβδομάδα για να το διατηρήσετε βιώσιμο.

Συγκριτικά, το oatzempic ισχυρίζεται ότι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν έως και 2,2 κιλά την εβδομάδα, γι’ αυτό η διαιτολόγος και διατροφολόγος Maya Feller λέει στο Newsweek ότι είναι «άλλη μια επικίνδυνη και περιοριστική δίαιτα της μόδας».

Σίγουρα, το ρόφημα μπορεί να ακούγεται υγιεινό στην αρχή και η βρώμη είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά η Feller υποστηρίζει ότι δεν προσφέρει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες ή λίπη για να είναι ένα επαρκές γεύμα αντικατάστασης.

«Αυτήν η τάση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια άλιπης μάζας του σώματος, η οποία με τη σειρά της έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και η απώλεια νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Όταν ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, υπάρχει ανησυχία για την ανάπτυξη ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά», εξήγησε η ειδικός.

Η απώλεια βάρους είναι διαφορετική για κάθε άτομο, αλλά η Feller δεν θα ενθάρρυνε κανέναν να δοκιμάσει αυτήν την τελευταία δίαιτα του TikTok.

«Τάσεις όπως αυτή είναι πολύ επικίνδυνες για νέους ανθρώπους που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, επειδή ο περιορισμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική ανάπτυξη και τη γνωστική υγεία. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα ή άτομα με ιατρική πάθηση», αναφέρει και τονίζει:.

«Θα προειδοποιούσα οποιονδήποτε σκέφτεται να δοκιμάσει το oatzempic να μην το κάνει. Είναι επικίνδυνο τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και ανησυχώ ότι η υπερβολική απώλεια βάρους είναι κοινωνικός κανόνας και ενθαρρύνεται με κάθε δυνατό μέσο».

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν

Η απλή κατανάλωση του ροφήματος ως σνακ είναι εντάξει, σύμφωνα με την Abbey Sharp, διαιτολόγο και διευθύνουσα σύμβουλο της Abbey’s Kitchen Inc. Αλλά καθώς περιέχει μόνο περίπου 140 θερμίδες και καθαρτικές ιδιότητες, λέει ότι δεν είναι επαρκές για αντικατάσταση γεύματος και είναι μια συνταγή για μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό.

«Το σώμα έχει ένα προτιμώμενο εύρος βάρους και, ενώ αυτό δεν είναι αδύνατο να μετακινηθεί, μπορεί να είναι δύσκολο να βγούμε γρήγορα από αυτό. Το σώμα μας θα παλέψει με νύχια και με δόντια για να αμυνθεί αυξάνοντας τις ορμόνες της πείνας, απενεργοποιώντας τις ορμόνες του κορεσμού, προκαλώντας περισσότερη κούραση και λιγότερη κίνηση, προκειμένου να μας αναγκάσει να σκεφτούμε το φαγητό», είπε η ίδια στο Newsweek.

Η τάση μπορεί να κερδίζει την προσοχή, αλλά η Sharp λέει ότι δεν βασίζεται σε στοιχεία και κανένας επαγγελματίας δεν θα υποστήριζε τη χρήση της για απώλεια βάρους.

«Αυτό έχει τη δύναμη να κάνει μεγάλη ζημιά στην ανάπτυξη, τη φυσιολογική ωρίμανση, τη ρύθμιση των ορμονών και το πιο σημαντικό, τη σχέση κάποιου με το φαγητό. Και μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να “ξεμάθουμε” την επικίνδυνη διατροφική κουλτούρα, γι’ αυτό ανησυχώ κυρίως για τους νέους στο TikTok που βλέπουν τάσεις όπως αυτή», συνέχισε η Sharp.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι αντί να βάζετε το σώμα σας σε ένα τόσο δραστικό έλλειμμα θερμίδων, υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι. Η συμβουλή της είναι να ακολουθείτε το μοτίβο: αργά, σταθερά και βιώσιμα. «Αν δεν μπορείτε να κάνετε μια δίαιτα ή τρόπο διατροφής για μια ζωή, δεν έχει νόημα να την ξεκινήσετε», καταλήγει η Sharp.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top