Το Νο1 απροσδόκητο σημάδι του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τους γιατρούς

καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών αυξάνονται από τη δεκαετία του 1990, σύμφωνα με τον Δρ. Michael Cecchini, διευθυντή του προγράμματος παχέος εντέρου στο Κέντρο Γαστρεντερικών Καρκίνων και ογκολόγο στο Yale.

Ο ακριβής λόγος για τον οποίο τα ποσοστά αυξάνονται είναι άγνωστος. «Οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι κάτι στον τρόπο ζωής και το περιβάλλον, αλλά τι ακριβώς είναι αυτό, δεν γνωρίζουμε», είπε ο Δρ. Cecchini. Οι επιστήμονες διερευνούν τι μπορεί να συμβαίνει. Εν τω μεταξύ, είναι σημαντικό να παραμένετε σε εγρήγορση για τον καρκίνο του παχέος εντέρου -ακόμα κι αν είστε νέοι.

Μέρος αυτού είναι η γνώση των προειδοποιητικών συμπτωμάτων. Και υπάρχει συγκεκριμένα ένα εκπληκτικό σύμπτωμα που έχει κερδίσει την προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: τα κόπρανα λεπτά σαν μολύβι.

Όπως εξήγησε μία χρήστης του TikTok, παρατήρησε ότι τα κόπρανα της ήταν πιο λεπτά από το κανονικό, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως η ανεξήγητη απώλεια βάρους και η διάρροια. Σκέφτηκε ότι είχε σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οπότε δεν πήγε στο γιατρό στην αρχή. Όταν τελικά το έκανε, διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου 4.

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για το συγκεκριμένο θέμα:

Τα μακρόστενα κόπρανα μπορεί να είναι ενδεικτικό σύμπτωμα

«Οι γιατροί βλέπουν μερικές φορές ασθενείς των οποίων τα κόπρανα είναι πολύ πιο λεπτά ή έχουν πάχος και μέγεθος μολυβιού, κάτι που είναι μια περιγραφή που θα έχουν ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε ο Δρ. Cecchini.

Αυτό τείνει να συμβαίνει εάν υπάρχουν όγκοι κοντά στο άκρο του παχέος εντέρου ή εάν καλύπτουν ολόκληρο το εσωτερικό του παχέος εντέρου, το οποίο στενεύει σε πάχος τα κόπρανα που περνούν, σύμφωνα με τον ειδικό.

Τα υγιή κόπρανα πρέπει να είναι μακριά και σε σχήμα λουκάνικου, σύμφωνα με το Medical News Today, και να βγαίνουν σαν ένα κομμάτι ή πολλά μικρότερα. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό είναι όταν τα λεπτά κόπρανα είναι μια νέα αλλαγή που είναι επίμονη, είπε ο Δρ. Jeffrey Dueker, γαστρεντερολόγος στο UPMC και αναπληρωτής καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Dueker, οποιαδήποτε αισθητή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας θα μπορούσε να είναι ένα πιθανό προειδοποιητικό σημάδι (αλλά, τόνισε, δεν είναι πάντα σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου). Εκτός από μια αλλαγή στο σχήμα ή τη συνοχή των κοπράνων, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να πηγαίνετε στην τουαλέτα περισσότερο ή λιγότερο συχνά.

Τα λεπτά σαν μολύβι κόπρανα είναι ένα από τα λιγότερο κοινά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου. «Όταν υπάρχει, είναι πολύ ανησυχητικό. Απλώς δεν είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου», είπε ο Δρ. Cecchini.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα πιο διαδεδομένα σημάδια είναι το αίμα στα κόπρανα και ο κοιλιακός πόνος. Η ακούσια απώλεια βάρους είναι ένα άλλο σημάδι. Και ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τα συμπτώματά σας, είπε ο Δρ. Cecchini. Εάν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα σας, χρόνιο κοιλιακό άλγος, αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας.

«Είναι πολύ εύκολο σε νεότερα άτομα να σκεφτούν πως μπορεί να είναι απλώς αιμορροΐδες, ή κάτι τέτοιο. Και πράγματι μπορεί να είναι, αλλά και αυτά τα πράγματα μπορεί να συνυπάρχουν. Οι άνθρωποι έχουν σίγουρα αιμορροΐδες και καρκίνο, ή μπορεί να είναι κάτι εντελώς άλλο», τόνισε ο Δρ. Cecchini.

Τρόποι πρόληψης

Γενικά, η κολονοσκόπηση ή άλλος έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο ή να τον εντοπίσετε στα αρχικά στάδια. Μπορείτε να υποβληθείτε σε έλεγχο με κολονοσκόπηση ή εξετάσεις με βάση τα κόπρανα. Συζητήστε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τον καλύτερο έλεγχο για εσάς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι προληπτικοί έλεγχοι ξεκινούν στα 45. Αλλά εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω ή πληροίτε ορισμένα κριτήρια, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για κολονοσκόπηση πριν από τα 45, είπε ο Δρ. Dueker.

«Όποιος έχει συγγενή πρώτου βαθμού -μητέρα, πατέρας, αδελφός, αδελφή, γιος ή κόρη- που είχε καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικά εάν το άτομο αυτό είχε διαγνωστεί πριν από την ηλικία των 50 ετών, θα διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου λόγω οικογενειακού ιστορικού και θα πρέπει να μιλήσει με γιατρό για το πότε πρέπει να αρχίσει να κάνει κολονοσκοπήσεις», εξήγησε ο ειδικός.

Εάν είχατε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή ακτινοθεραπεία στην περιοχή της πυέλου ή της κοιλιάς ή εάν έχετε ορισμένα γενετικά σύνδρομα ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, καλό θα ήταν επίσης να κάνετε κολονοσκόπηση πριν από τα 45. Είναι σημαντικό να ενημερώνετε τον γιατρό σας για το ιατρικό σας ιστορικό και για τυχόν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Αλλά ενώ πρέπει να τα λάβετε όλα αυτά υπόψιν, δεν πρέπει επίσης να πανικοβάλλεστε.

«Όλα αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου», είπε ο Δρ. Dueker. Αντίθετα, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι μια κολονοσκόπηση είναι απαραίτητη για να προσδιοριστεί τι συμβαίνει. Και ενώ η αιτία μπορεί να είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή ένας προκαρκινικός πολύποδας, η έγκαιρη ανίχνευση της νόσου είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσετε.

«Είναι σημαντικό να εντοπίσουμε έγκαιρα τον καρκίνο μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου ή της ειδοποίησης για ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, έτσι ώστε να διαγνώσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όπου είναι πιο ιάσιμος και ελπίζουμε ιάσιμος. Εξακολουθούμε να θεραπεύουμε την πλειοψηφία των ανθρώπων με αυτόν τον καρκίνο κάθε χρόνο», κατέληξε ο Δρ. Cecchini.

Όλο Υγεία

Scroll to Top