Ποιοι δικαιούνται δωρεάν self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

καρκίνος παχέος εντέρου

Από τον Ιούνιο θα είναι διαθέσιμα τα self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, στο πλαίσιο του προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τρία νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου ξεκινούν το τρέχον έτος. Μετά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, ακολούθησε το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αναμένεται να ξεκινήσει το β’ εξάμηνο του 2024.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, από τον Ιούνιο θα είναι διαθέσιμα τα self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές κατηγορίες.

Ειδικότερα το self test για αυτό το είδος καρκίνου θα χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας και θα δίνεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, οι οποίοι θα ειδοποιούνται με Sms στο κινητό τηλέφωνο.

Στόχος της δράσης είναι η αύξηση ποσοστού του πληθυσμού που θα συμμετάσχει στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πώς λειτουργεί το self test

Το συγκεκριμένο self test, είναι εύκολο στη χρήση του και δίνει γρήγορο αποτέλεσμα. Μπορεί να το κάνει ο καθένας στο σπίτι του.

Πρόκειται για ένα ειδικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα, που αποτελεί μια ένδειξη καρκίνου του παχέους εντέρου. Το θετικό  test ουσιαστικά είναι ένα καμπανάκι κινδύνου για να επισκεφθεί ο ασθενής το γιατρό.

Σύμφωνα με μελέτες ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί στο 90% των περιπτώσεων με την εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου.

Τη διενέργεια, δηλαδή, ελάχιστα επεμβατικών ή μη επεμβατικών εξετάσεων για τον εντοπισμό μιας αλλοίωσης σε προκαρκινικό στάδιο (πολύποδας) ή ενός καρκίνου σε αρχόμενο στάδιο οπότε και η πρόγνωση του ασθενούς είναι καλύτερη και οι πιθανότητες ίασης ιδιαίτερα αυξημένες.

Η 5ετής επιβίωση είναι 90% για τους ασθενείς που ο καρκίνος τους εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια, πριν να εξαπλωθεί. Αλλά μόνο
περίπου 40% του καρκίνου του παχέος εντέρου εντοπίζονται σε αρχικά στάδια. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Ο καρκίνος παχέος εντέρου αποτελεί το τρίτο συχνότερο νεόπλασμα στις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέση ηλικία διάγνωσης για τον καρκίνο παχέος εντέρου μειώνεται και περισσότερα νεότερα άτομα εμφανίζουν τη νόσο. Η αύξηση αυτή σχετίζεται με τις μεταβολές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες που έχουν επέλθει στον ευρωπαϊκό πληθυσμό τα τελευταία 50 χρόνια και ιδιαιτέρως λόγω της παχυσαρκίας.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτείνεται ο προληπτικός έλεγχος να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη.

Προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου παχέος εντέρου

Σύμφωνα με τον Dr Derek Ebner, γαστρεντερολόγος της Mayo Clinic, δεν πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου αλλά για δύο καρκίνους: τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος ξεκινά από το παχύ έντερο και τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος ξεκινά από το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, γνωστό ως ορθό.
Έχουν καταγραφεί τέσσερα ύποπτα σημάδια για άτομα κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου:

  •  Κοιλιακό άλγος
  •  διάρροια
  •  αίμα στα κόπρανα
  •  σιδηροπενική αναιμία

Προληπτικά μέτρα

  • Προληπτικός έλεγχος
  • Άσκηση: Επιδιώξτε 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες
  • Διατροφή: Τρώτε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Βάρος: Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  • Τρόπος ζωής: Μην καπνίζετε και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Όλο Υγεία

Scroll to Top