Αυτή είναι η χειρότερη στάση ύπνου σύμφωνα με την Mayo Clinic – Οι ειδικοί επισημαίνουν τους κινδύνους με τους οποίους συνδέεται

στάση ύπνου

Αν ανήκετε σε αυτούς που κοιμούνται ανάσκελα, οι ειδικοί σας εφιστούν την προσοχή. Μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία σας. Δείτε ποια είναι η σωστή στάση ύπνου και τι κινδύνους ελλοχεύει η συγκεκριμένη.

«Γνωρίζω πως πολλοί άνθρωποι το βρίσκουν άνετο να κοιμούνται ανάσκελα, επειδή δεν επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους, »λέει η Dr. Lois Krahn, ειδικός ύπνου στην Κλινική Mayo.

Ωστόσο, οι ειδικοί της Κλινικής Mayo υποστηρίζουν πως ο ύπνος ανάσκελα είναι στην πραγματικότητα η χειρότερη στάση ύπνου, ειδικά αν πάσχετε από άπνοια ύπνου.

«Ο ύπνος ανάσκελα σημαίνει πως η γλώσσα και η γνάθος σας μπορεί να πάνε προς τα πίσω και να φράξουν τον αεραγωγό σας. Επίσης, πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο όταν κοιμούνται ανάσκελα» λέει η Dr. Krahn.

Ο ύπνος μπρούμυτα βοηθάει στη διατήρηση του ανοιχτού αεραγωγού, αλλά μπορεί να επιβαρύνει τη σπονδυλική σας στήλη και τον αυχένα.

«Συνολικά, υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πως ο ύπνος στο πλάι είναι πιθανώς καλύτερος», λέει ο Dr. Virend Somers, καρδιολόγος και διευθυντής της μονάδας ύπνου της Mayo Clinic.

Ο ύπνος στο πλάι βοηθάει στην αποφυγή του μπλοκαρίσματος του αεραγωγού και μπορεί να μειώσει το ροχαλητό.

«Επομένως, γενικά, ο ύπνος στο πλάι- ίσως με το κεφάλι ελαφρώς σηκωμένο, εφόσον είναι άνετος για σας – είναι ένας καλός τρόπος για να κοιμηθείτε» λέει η Dr. Krahn.

Ο ύπνος στο πλάι συνιστάται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο. Και ο ύπνος στο αριστερό πλευρό είναι καλύτερος επειδή διατηρεί την πίεση μακριά από τα εσωτερικά όργανα και προάγει την φυσιολογική ροή του αίματος.

«Όταν βρίσκεστε στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κοιμάστε ανάσκελα, η μήτρα σας πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα. Αυτό συμπιέζει το αρτηριακό σύστημα», λέει ο Dr. Somers.

Ο ύπνος στο πλάι θεωρείται επίσης από το Ίδρυμα Ύπνου της Μεγάλης Βρετανίας ως ο καλύτερος για άτομα με πόνο στον αυχένα και την πλάτη, ειδικά εάν τοποθετήσετε ένα μικρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας.

Αν δεν έχετε μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας, η πίεση που ασκείται κατά τον ύπνο στο πλευρό τραβάει τον γοφό σας και μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα, λέει ο Dr. Somers.

Loading Poll…

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top