ΧΑΠ και άσθμα: Ποια είναι τα ύπουλα συμπτώματα και πώς θα καταλάβετε ότι νοσείτε

ΧΑΠ
  • Το άσθμα και η ΧΑΠ συχνά δεν διαγιγνώσκονται.
  • Η θεραπεία των αδιάγνωστων ασθενών μπορεί να βελτιώσει την υγεία τους σύμφωνα με μελέτη.
  • Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία από πνευμονολόγο και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ ήταν πιο αποτελεσματική από την τυπική φροντίδα.
  • Η ασθενής Jazzminn Hein δήλωσε ότι η διάγνωση του άσθματος της έκανε μεγάλη διαφορά στη ζωή της.

ΧΑΠ και άσθμα αποτελούν τις δύο συχνότερες αναπνευστικές παθήσεις που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα περιστατικά παραμένουν αδιάγνωστα, με αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια πρώτη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η εύρεση και η θεραπεία ατόμων με αδιάγνωστο άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) βελτίωσε την υγεία τους και μείωσε τις επισκέψεις στα νοσοκομεία για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση.

«Υπολογίζεται ότι το 70% των ατόμων με άσθμα ή ΧΑΠ δεν διαγιγνώσκονται. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αποδεικνύει ότι η θεραπεία αυτών των ανθρώπων έχει πραγματική διαφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Shawn Aaron, καθηγητής στο University of Ottawa.

Πώς βρήκε η ερευνητική ομάδα αδιάγνωστες περιπτώσεις;

Για να βρει άτομα με αδιάγνωστο άσθμα και ΧΑΠ, η ερευνητική ομάδα κάλεσε τυχαίους αριθμούς τηλεφώνου σε 17 τοποθεσίες μελέτης σε όλο τον Καναδά από το 2017 έως το 2023. Μια αυτοματοποιημένη κλήση ρώτησε εάν κάποιος από τους ενήλικες στο νοικοκυριό είχαν ανεξήγητη δύσπνοια, συριγμό, παρατεταμένο βήχα ή βήχα με βλέννα τους τελευταίους έξι μήνες.

Τα 26.905 άτομα που ανέφεραν αυτά τα συμπτώματα συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια. Όσοι ήταν πιο πιθανό να πάσχουν από άσθμα ή ΧΑΠ έκαναν ένα σπιρομέτρηση, το χρυσό πρότυπο για τη διάγνωση. Συνολικά 595 άτομα διαγνώστηκαν είτε με άσθμα είτε με ΧΑΠ και 508 συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή για σύγκριση διαφορετικών τύπων περίθαλψης.

Στα μισά άτομα στη δοκιμή ανατέθηκε τυχαία η συνήθης περίθαλψη (φροντίδα που παρείχε ο γιατρός τους ή μια κλινική), ενώ τα άλλα μισά υποβλήθηκαν σε θεραπεία από πνευμονολόγο και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ (μια ειδικά εκπαιδευμένη νοσοκόμα ή αναπνευστικός θεραπευτής).

Στα άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από πνευμονολόγο και εκπαιδευτή συνταγογραφήθηκαν συσκευές εισπνοής για τη θεραπεία του άσθματος ή της ΧΑΠ και διδάχτηκαν πώς να τις χρησιμοποιούν. Σε ορισμένους δόθηκαν σχέδια δράσης για να τους βοηθήσουν να διαχειριστούν οι ίδιοι τις εξάρσεις της νόσου. Τους παρασχέθηκε θεραπεία διακοπής του καπνίσματος, συμβουλευτική για άσκηση και διαχείριση του βάρους, και εμβόλια πνευμονίας και γρίπης, εάν χρειαζόταν.

Από τους ασθενείς που επισκέφθηκαν τον ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ, το 92% ξεκίνησε νέα φάρμακα για το άσθμα ή τη ΧΑΠ, σε σύγκριση με το 60% των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Αντιμετωπίζοντας το αδιάγνωστο άσθμα – Λιγότερες επισκέψεις σε νοσοκομείο λόγω ΧΑΠ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είχαν κατά μέσο όρο 0,53 επισκέψεις στο νοσοκομείο ετησίως για αναπνευστικά συμπτώματα το έτος μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με 1,12 επισκέψεις της ομάδας τυπικής φροντίδας.

Επιπλέον, οι ασθενείς που επισκέφθηκαν ειδικό στους πνεύμονες και εκπαιδευτή άσθματος/ΧΑΠ είδαν τη μέση βαθμολογία τους στο Ερωτηματολόγιο του Αναπνευστικού του St. George να αυξάνεται κατά 10,2 βαθμούς, σε σύγκριση με 6,8 βαθμούς για την ομάδα τυπικής  φροντίδας. Μια άνοδος τεσσάρων μονάδων σημαίνει βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής.

«Στον πραγματικό κόσμο, δεν μπορούν όλοι να δουν έναν πνευμονολόγο», εξηγεί ο Δρ. Aaron. «Τα καλά νέα είναι ότι όταν ένας ασθενής διαγνωστεί και υποβληθεί σε θεραπεία, τα συμπτώματά του θα βελτιώνονται. Τα άτομα στη μελέτη μας που πήγαν σε γιατρούς και κλινικές είχαν καλά αποτελέσματα, και εκείνοι που πήγαν σε πνευμονολόγο και εκπαιδευτής άσθματος/ΧΑΠ είχε εξαιρετικά αποτελέσματα».

«Η διάγνωση του άσθματος επιφέρει μεγάλη διαφορά», λέει ασθενής

Η Jazzminn Hein ήταν 24 ετών και είχε πρόσφατα γεννήσει το πρώτο της παιδί όταν έλαβε την κλήση που την προσκάλεσε να συμμετάσχει στη μελέτη. Το να κουβαλάει μερικά ρούχα στις σκάλες ή να μιλάει στο τηλέφωνο για 10 λεπτά την άφηνε με κομμένη την ανάσα. Είδε ότι δεν έχει κάτι να χάσει με το να κάνει ένα τεστ αναπνοής.

«Για χρόνια έλεγα στους γιατρούς για αυτό το βάρος στο στήθος μου και ότι δυσκολευόμουν να αναπνεύσω. Μου έλεγαν ότι έφταιγε το άγχος μου, ότι πάθαινα κρίσεις πανικού», θυμάται η Jazzminn.

Αλλά δεν ήταν κρίσεις πανικού. Ήταν άσθμα. Άσθμα που πιθανότατα είχε από το δημοτικό. Μια καθημερινή συσκευή εισπνοής περιόρισε τα συμπτώματά της.

«Η διάγνωση του άσθματος κάνει μεγάλη διαφορά. Οι μύες σου χρειάζονται οξυγόνο και όταν δεν μπορείς να αναπνεύσεις σωστά σε κάνει να πονάς και να κουράζεσαι συνεχώς. Παρατήρησα αύξηση στην ενέργειά μου. Έχω δύο μικρά παιδιά τώρα και μπορώ να τα παρακολουθήσω. Κοιμάμαι καλύτερα γιατί ξυπνούσα τακτικά με δυσκολία να αναπνεύσω», λέει η ίδια.

Το άσθμα επηρεάζει το 8% των ενηλίκων και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ενώ η ΧΑΠ επηρεάζει το 8% των ανθρώπων άνω των 60 ετών.

«Αν έχετε συμπτώματα αναπνοής όπως τα δικά μου, πηγαίνετε στο γιατρό σας ή σε μια κλινική και ζητήστε μια εξέταση σπιρομέτρησης», συνιστά η Jazzminn. «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι θα έχετε σπαταλήσει τον χρόνο σας. Αλλά αν έχετε μια ασθένεια του αναπνευστικού και λάβετε τη σωστή θεραπεία, θα μπορείτε να κάνετε πράγματα που δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι αποφεύγετε».

Ο Δρ. Aaron συμφωνεί με την Jazzminn. Πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εντοπιστούν περισσότερες περιπτώσεις αδιάγνωστου άσθματος και ΧΑΠ είναι οι ασθενείς να μεριμνούν για τον εαυτό τους. Η προηγούμενη έρευνά του διαπίστωσε ότι ακόμη και τα πρώιμα στάδια αυτών των ασθενειών συνδέονται με χειρότερη ποιότητα ζωής, μεγαλύτερη χρήση υγειονομικής περίθαλψης και μειωμένη παραγωγικότητα εργασίας.

«Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ζητούν εξετάσεις για καρκίνο του μαστού και καρκίνου του παχέος εντέρου όταν βλέπουν ορισμένα σημάδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα ζητούσαν μια εξέταση σπιρομέτρησης όταν παρατηρήσουν συμπτώματα χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», λέει ο Δρ. Aaron και καταλήγει: «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανέχονται αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα όταν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία».

Παραπομπές

  1. Early Diagnosis and Treatment of COPD and Asthma — A Randomized, Controlled Trial
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top