Γιατί να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη αυτόν τον χειμώνα: 5 εκπληκτικά οφέλη του κρύου καιρού

χειμώνα

Καθώς το κρύο συνεχίζει να φέρνει τον πραγματικό χειμώνα σε όλη τη χώρα, οι έρευνα δείχνουν ότι ο κρύος καιρός μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από εκπληκτικά οφέλη για την υγεία.

Με το χιόνι να έχει ήδη πέσει στις ορεινές περιοχές της χώρας και τους μετεωρολόγους να δίνουν σοβαρές πιθανότητες και για τις πιο νότιες περιοχές τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί επιμένουν ότι μια βουτιά στο κρύο νερό ή ένα, ακόμη και σύντομο, τρέξιμο ενώ ο αέρας είναι παγωμένος θα κάνει θαύματα για την υγεία σας.

Δεκαετίες έρευνας έχουν συνδέσει την έκθεση στο κρύο, είτε με τη μορφή μπάνιου, ντους ή άσκησης σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με πολλά οφέλη.

Από την ενίσχυση του μεταβολισμού, την αναζωογόνηση του δέρματος, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ενδυνάμωση της καρδιάς, το τσουχτερό κρύο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά φυσικά στο να παρέχει στο σώμα τη βέλτιστη υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Aston του Μπέρμιγχαμ ισχυρίζονται ότι η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους το χειμώνα μπορεί να αποφέρει πολλά οφέλη όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στο μυαλό σας.

Τα 5 οφέλη για την υγεία που μπορεί να σας προσφέρει το κρύο

  1. Η άσκηση στο κρύο μπορεί να ενισχύσει την καρδιά και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γρίπης
  2. Η άσκηση το χειμώνα μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες και να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία
  3. Ένα πιο δροσερό περιβάλλον θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα
  4. Το κρύο νερό μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα
  5. Η θεραπεία με κρύο νερό θα μπορούσε να μειώσει τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία

1. Η άσκηση στο κρύο μπορεί να ενισχύσει την καρδιά και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γρίπης

Η άσκηση στο κρύο όχι μόνο θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τυχόν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, αλλά θα μειώσει την πιθανότητα ακόμη και να προσβληθείτε.

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγκάζεται να εργαστεί σκληρότερα ενάντια στις πιο χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τους ξένους εισβολείς και τα δυσάρεστα συμπτώματά τους.

Η άσκηση στο κρύο μπορεί επίσης να ενισχύσει την καρδιά σας, καθώς πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα, βοηθώντας να διατηρήσετε την υγεία της καρδιάς σας σε κορυφαία φόρμα.

2. Η άσκηση το χειμώνα μπορεί να ενισχύσει τις ενδορφίνες και να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία

Η χειμερινή μελαγχολία ή η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, εμφανίζεται λόγω των μικρότερων ημερών και του σώματος/νου που δεν παίρνει αρκετό φως και ενδορφίνες.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Άστον ισχυρίζονται ότι η άσκηση έχει ιδιαίτερα βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εκτοξεύοντας τις πολύ σημαντικές ορμόνες της καλής αίσθησης στα ύψη και κρατώντας τη χειμωνιάτικη μελαγχολία μακριά.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει δείξει ότι μια καλή προπόνηση μπορεί να είναι έως και τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από τη λήψη αντικαταθλιπτικών για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Εκτός από αποτελεσματικό τονωτικό της διάθεσης, το να βγαίνετε έξω στον καθαρό αέρα σε ψυχρότερες θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσει στην αναπλήρωση των επιπέδων βιταμίνης D, αφήνοντας το δέρμα σας αναζωογονημένο.

3. Ένα πιο δροσερό περιβάλλον θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα

Ο ύπνος σε δροσερό δωμάτιο βοηθά το σώμα να απελευθερώσει επαρκείς ποσότητες μελατονίνης και εμποδίζει την κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) να ανέβει και να σας ξυπνήσει, βοηθώντας σε πολύ βαθύτερο ύπνο τον χειμώνα.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην κρεβατοκάμαρά σας θα σας εξασφαλίσουν ότι θα κοιμηθείτε πιο γρήγορα, καθώς δημιουργείτε ένα περιβάλλον για το σώμα σας ώστε να απελευθερώνει την περίσσεια θερμότητα και να υποστηρίζει τον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό του.

4. Το κρύο νερό μπορεί να κάνει καλό στο δέρμα σας

Αυτό ισχύει για το κρύο ντους σε αντίθεση με το καυτό τον χειμώνα, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια του δέρματός σας και να το στεγνώσει, ενώ το κρύο νερό βοηθά στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων για να συσφίξει προσωρινά τους πόρους και να μειώσει την ερυθρότητα.

Η άσκηση σε κρύο καιρό μεγιστοποιεί τις θερμίδες που καίτε και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους σας, καθώς το σώμα σας εργάζεται πολύ πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του ρυθμισμένη. Καθώς το σώμα εργάζεται για να παραμείνει ζεστό, ο μεταβολισμός επιταχύνεται και το σώμα σας καίει περισσότερες θερμίδες και λίπος.

5. Η θεραπεία με κρύο νερό θα μπορούσε να μειώσει τον μυϊκό πόνο και τη δυσκαμψία

Το να αντέχετε τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα ενώ είστε έξω και θέλετε να ενισχύσετε την υγεία σας είναι ένα πράγμα, αλλά τι γίνεται με το να βυθίζετε ολόκληρο το σώμα σας σε παγωμένο νερό;

Σύμφωνα με την Δρ. Samantha Wild, από το Women’s Health στο Bupa GP, η θεραπεία με κρύο νερό έχει αναφερθεί ότι ωφελεί τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, αν και τα στοιχεία είναι αρκετά σπάνια και βασίζονται σε μικρές μελέτες ή εμπειρίες ανθρώπων.

Μερικά από τα οφέλη που φέρεται να προέρχονται από τη θεραπεία με κρύο νερό περιλαμβάνουν τη μείωση του μυϊκού πόνου και της δυσκαμψίας μετά την άσκηση, με τη μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής.

Η πρακτική φέρεται επίσης να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτιώνει τη γενική και ψυχική ευεξία, συμπεριλαμβανομένης πιθανής βοήθειας με την κατάθλιψη.

Εν τω μεταξύ, ειδικοί στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ έχουν προειδοποιήσει τα άπειρα άτομα να είναι προσεκτικά όταν βυθίζονται σε παγωμένα, ανοιχτά νερά, καθώς δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπάρχει συγκεκριμένη διάρκεια ή θερμοκρασία που λειτουργεί καλύτερα.

Συμβουλεύουν ότι τα ντους και τα μπάνια είναι μια λιγότερο επικίνδυνη επιλογή επειδή έχετε μεγαλύτερο έλεγχο όσον αφορά τη θερμοκρασία και τον χρόνο έκθεσης σε σύγκριση με το ανοιχτό νερό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top